ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Επίσκεψη 23 πρεσβευτών στην Apivita - Σύντομα και ο ΠτΔ Π. Παυλόπουλος

Εικοσιτρείς πρεσβευτές ξένων χωρών στην Αθήνα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σήμερα Τρίτη την εταιρεία φυτικών προϊόντων Apivita, στις εγκαταστάσεις της στο Μαρκόπουλο.

Επίσκεψη 23 πρεσβευτών στην Apivita - Σύντομα και ο ΠτΔ Π. Παυλόπουλος

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι πρέσβεις, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του βιοκλιματικού εργοστασίου καθώς και στα μελίσσια αλλά και στο βοτανικό κήπο που έχει δημιουργήσει η διοίκηση της εταιρείας.

Ξεναγός τους ήταν ο δημιουργός και η έμπνευση (απουσίαζε η σύζυγος Νίκη) της εταιρείας κ. Νίκος Κουτσιανάς, ο οποίος μίλησε για το όραμά του, για την ζωή της μέλισσας, τα 700 Μελίσσια –τα οποία σύντομα θα γίνουν 2000- τους 7 Κήπους με βότανα που έχει δημιουργήσει η Apivita σε όλη την Ελλάδα, αλλά και για μία άλλη επιχειρηματικότητα, με έμφαση την ηθική, τον Πολιτισμό και τον Άνθρωπο.

Να σημειώσουμε, ότι η Apivita τελευταία, έχει γίνει πόλος έλξης για πολλούς και «μεγάλους» επισκέπτες. Στις 4 Σεπτεμβρίου, είχε επισκεφθεί την εταιρεία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος με τα έργα της εταιρείας, ενώ ο κ. Κουτσιανάς, τον είχε υποδεχθεί, με την φράση: «να τι μπορεί να κάνει η μικρή Ελλάδα». Επίσης, σε μερικές ημέρες, την 1η Δεκεμβρίου συγκεκριμένα, αναμένεται να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Apivita, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι πρέσβεις που μετείχαν της επίσκεψης εκπροσώπησαν τις εξής χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία, Βέλγιο, Βραζιλία, Χιλή, Κροατία, Τσεχία, Ιράν, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Λετονία, Μεξικό, Μαρόκο, Ρωσία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Νότιος Κορέα, Ελβετία, Ουκρανία και Βιετνάμ. Τους πρέσβεις συνόδευσαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τους Έλληνες και για την ελληνική οικονομία, να προβάλλονται καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες σαν αυτές της APIVITA. Επίσης σημείωσε πως η ελληνική διπλωματική αποστολή είναι ανοιχτή σε εταιρείες σαν την APIVITA, καθώς και σε άλλες ελληνικές εταιρείες που θέλουν να εξάγουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Ο πρέσβυς της Ρουμανίας, κ. Lucian Fatu, απευθυνόμενος στους πρέσβεις δήλωσε: «To αξίωμα του πρεσβευτή είναι κάτι πολύ παραπάνω από διπλωματία. Είναι ένας τρόπος να προβάλουμε τη χώρα μας και τις αξίες μας. Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός τόπος να συναντηθούμε και να μοιραστούμε αυτές τις αξίες και αυτές τις ιδέες.»

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Πρόεδρος της APIVITA Νίκος Κουτσιανάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική σοφία των Αρχαίων Ελλήνων, την οποία ενστερνίζεται και αξιοποιεί η εταιρεία, και επισήμανε ότι μονόδρομος για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές, είναι η εστίαση στη φιλοσοφία του People, Planet, Profit. Τόνισε, επίσης, τη μεγάλη σημασία των συνεργειών και της προσπάθειας “να είμαστε οι καλύτεροι για τον κόσμο και όχι οι καλύτεροι στον κόσμο, με απώτερο στόχο το Ανώτερο Κοινό Καλό”. Μίλησε, ακόμα, για την ευθύνη και υποχρέωση που έχουμε όλοι ως πρεσβευτές -και ιδιαίτερα οι πρέσβεις των χωρών - να επικονιάζουμε την ιδέα ενός καλύτερου και βιώσιμου μέλλοντος για όλους, μέσω του διαφορετικού επιχειρείν, όπως κάνει η APIVITA, με αυξημένη την αίσθηση της Κοινωνικής Ευθύνης.

Ακολούθησε παρουσίαση της εταιρείας από την κυρία Ζωή Αγαθόπουλος, Head of Kosmos Brand Development.

Να θυμίσουμε ότι η Apivita, πέρασε στα χέρια της Ισπανικής PUIG τον περασμένο Μάρτιο (2017). Είναι γεγονός, ότι έψαχνε εδώ και καιρό για έναν στρατηγικό επενδυτή, ωστόσο αυτό που επιθυμούσαν διακαώς οι δημιουργοί της, είναι να βρίσκονται και οι ίδιοι στο νέο επιχειρηματικό σχήμα. Και το κατάφεραν, καθώς οι επικεφαλής της Puig, συμφώνησαν, ώστε η οικογένεια Κουτσιανά, να βρίσκεται στο ΔΣ. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ο κ. Νίκος Κουτσιανάς είναι ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της APIVITA, ενώ η οικογένεια Κουτσιανά, διατηρεί το 33,5% του μετοχικού κεφαλαίου (την χαμηλότερη δυνατή μειοψηφία). Η ισπανική εταιρεία αν και τεράστια και πολύ εύρωστη, παραμένει μία οικογενειακού τύπου εταιρεία και μη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Φυσικά αυτό που βάρυνε στην απόφαση της ελληνικής εταιρείας, είναι το γεγονός ότι οι Ισπανοί δέχθηκαν (με χαρά μάλιστα) να παραμείνει στο τιμόνι ο δημιουργός Νίκος Κουτσιανάς και η παραγωγή στην Ελλάδα.

Το 1972, οι ιδρυτές της APIVITA Νίκος και Νίκη Κουτσιανά, ως νέοι φαρμακοποιοί, δημιούργησαν τα πρώτα τους φυσικά καλλυντικά, χρησιμοποιώντας μελισσοκομικά προϊόντα και εκχυλίσματα βοτάνων. Εμπνεύστηκαν από την κοινωνία της μέλισσας, τη μοναδική βιοποικιλότητα της ελληνικής φύσης και την ολιστική προσέγγιση του Ιπποκράτη για την υγεία, την ομορφιά και την ευεξία.

Να σημειώσουμε ότι ο κύκλος εργασιών της Apivita το 2016 ανήλθε σε 37,4 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 5,8 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι πάνω από 200. Εκτός από το έντονο εξαγωγικό της πλάνο σε 23 χώρες, αυτή την στιγμή η Apivita υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα 16 εκατ. ευρώ και συνεργάζεται με 74 συνδεδεμένα πανεπιστήμια!

Μεταξύ των χωρών που δραστηριοποιείται είναι: Κύπρος, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Αυστραλία, ΗΠΑ, Αγγλία, Κροατία, Ουκρανία και Βουλγαρία και πρόσφατα στην Ιταλία, σε συνεργασία με αλυσίδες φαρμακείων αλλά και στον χώρο του retail με δικά της καταστήματα, στα πρότυπα του flagship καταστήματος The APIVITA Experience Store στο κέντρο της Αθήνας. Η εξαγωγική της δραστηριότητα αντιστοιχεί στο περίπου 30% των συνολικών της πωλήσεων.

Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2017, το ζεύγος Νίκης και Νίκου Κουτσιανά, ανακοίνωσε στο Παλλάς, το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, την Apigea η οποία θα αναλάβει την διαχείριση των ιδιόκτητων καλλιεργειών, ενώ το μότο που θα κυριαρχήσει στην νέα εταιρεία είναι «έρρωσο και ευδαιμόνει».

apivita 3 1
MG 0526
apivita 640x400

Διαβάστε ακόμη:

Όταν ο Τσίπρας ανακαλύπτει με ενθουσιασμό το ελληνικό επιχειρείν - Επίσκεψη στην Apivita



Τα παιδιά της Πίνδου έχουν τύχη βουνό: Το νέο οικολογικό εγχείρημα της Apivita

Κ. Φωτάκης: Η Apivita επιτομή της υγιούς επιχειρηματικότητας

Στην ισπανική Puig περνά η Apivita - Παραμένει στο τιμόνι ο Ν. Κουτσιανάς και η παραγωγή στην Ελλάδα