ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Creative Greece Awards 2018: Οι άξονες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας

Απονεμήθηκαν τα βραβεία επιχειρηματικής αριστείας – Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε διακρίθηκε για μία ακόμα χρονιά

Creative Greece Awards 2018: Οι άξονες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη - Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Τους άξονες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας παρουσίασαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην εκδήλωση επιχειρηματικής αριστείας «Creative Greece Awards 2018 – Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (22/03/2018).

Τόσο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, όσο και η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και της εξωστρέφειας της χώρας με στόχο τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το νέο μοντέλο το οποίο έχει υιοθετήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση βασίζεται σε τρεις κύριους άξονες:

  • στην καλύτερη οργάνωση των παραγωγών προϊόντων
  • στην εκπαίδευσή τους
  • στην πιστοποίησή τους.

Στόχος είναι το νέο μοντέλο να απαντήσει στην ανάγκη πιστοποίησης και διασύνδεσης των παραγωγών με τους πελάτες τους. Η εφαρμογή του νέου μοντέλου στην κατηγορία των οπωροκηπευτικών προϊόντων, βοήθησε στην αύξηση των επιδόσεων του συγκεκριμένου τομέα κατά 20%, ανέφερε ο κ. Κόκκαλης.

«Συμφωνία Καινοτομίας και Εξωστρέφειας» ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την Πολιτεία και τους κοινωνικούς εταίρους, πρότεινε από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη. Το σχέδιο της ΝΔ για τη στήριξη της νεοφυούς και καινοτόμας επιχειρηματικότητας διαρθρώνεται στους εξής άξονες:

Ενίσχυση της χρηματοδότησης της τεχνολογικής έρευνας

  • Εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, με ανακατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ προς την στήριξη των επιχειρήσεων και της καινοτομίας, διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη βιομηχανία στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, δημιουργία «συστάδων ανάπτυξης» που θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματική συνεργασία.
  • Ουσιαστική στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων
  • Ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
  • Προτεραιότητα της ΝΔ, επίσης, είναι η ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς.

Στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την προώθηση της εξωστρέφειας αναφέρθηκε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, όπως η σειρά βίντεο με τίτλο «Η Ελλάδα παράγει ιστορίες δημιουργίας». Εκεί παρουσιάζονται 17 δυναμικές μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία και μεταποίηση ως βασικούς μοχλούς για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές στο ευρύ κοινό, κατάφεραν όμως μέσα στην κρίση να μεγαλώσουν, να καινοτομήσουν, να δημιουργήσουν καλές θέσεις εργασίας και να στηρίξουν τα δημόσια έσοδα, επισήμανε μεταξύ άλλων.

Επίσης, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων και Ποτών προχώρησε το 2017 στη δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας για τις εταιρείες - μέλη του και τα προϊόντα τους, για τη διευκόλυνση της διασύνδεσης μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών, όπως δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλός του, Βασίλης Ζαφείρης. Για τη σημασία της ψηφιακής διασύνδεσης μίλησε ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας, Παναγιώτης Τσανάκας. Τέλος, το ρόλο της ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων μεταξύ άλλων και στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση με μειωμένο κόστος, ανέδειξε ο Γεράσιμος Τζέης, Managing Director της εταιρείας Atradius.

Τα βραβεία Creative Greece 2018

Η απονομή των επιχειρηματικών διακρίσεων έγινε ενώπιον ενός ευρύτατου κοινού, αποτελούμενου από εκπροσώπους των σημαντικότερων και πλέον δυναμικών εξαγωγικών ομίλων της χώρας.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. ήταν για μία ακόμα χρονιά μεταξύ των επιχειρήσεων που διακρίθηκαν για τις εξαιρετικές τους εξαγωγικές επιδόσεις. Εκ μέρους της διοίκησης της ΒΙΑΝΕΞ, το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής Επιχειρησιακής Μονάδας, Nutrition, OTC & Diagnostics, Δημήτρης Μωραΐτης. Ο κ. Μωραΐτης, στο σύντομο χαιρετισμό του, επισήμανε ότι η εξωστρέφεια αποτελούσε πάντα ένα μεγάλο στρατηγικό όραμα της ΒΙΑΝΕΞ και σήμερα τα προϊόντα της προωθούνται σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Επίσης, αναφέρθηκε στις πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς που διαθέτουν τα τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια του Ομίλου και κατέληξε: «Εκ μέρους της διοίκησης, δεσμευόμαστε να παραμείνουμε πρότυπο επιχειρηματικής αντίληψης και δημιουργικής προσφοράς, και να συνεχίσουμε να είμαστε στην κορυφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με συναίσθηση της ευθύνης μας στον τομέα της Υγείας».

Vianex Moraitis

Συνολικά, οι εταιρείες που διακρίθηκαν είναι: ΔΕΛΤΑ - ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, ΕΛΠΕ, Atradius Credit Insurance N.V., Boehringer Ingelheim, Elpen, ELVIAL, ΒΙΑΝΕΞ, Λουξ, Μάρμαρα Παυλίδη, CBL Πάτρας, Intermed, Εθνική Ασφαλιστική, ΖΕΝΙΘ, TEMES SA - Costa Navarino, ΚΑΡΕΛΙΑΣ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΔΕΠΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΔΕΗ, VIORYL, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, PHARMATHEN, INTERCOMM FOODS, FRAPORT GREECE, ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ, ΜΕΓΑ ΒΙΤΟΥΛΑΔΙΤΟΥ, GAP, INTRALOT, ΖΑΓΟΡΙ, CELESTYAL CRUISES, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ, MEGAPLAST και SARANTIS.

Τέλος, certificates παρέλαβαν οι εταιρείες: FARCOM, GREEN COLA, HB BODY, THYRATRON, ΑΛΟΥΜΑΝ, ΒΙΟΣΕΡ, ΕΨΑ, ΙΩΝΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ, ΚΩΖΑΤ, ΛΑΡΙΠΛΑΣΤ, ΜΠΙΤΣΑΚΟΣ, ΝΗΡΕΥΣ, ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ και ΧΑΧΑΛΗΣ.

Πηγή: Newsbomb

kTENAS CREATIVE