ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ελλείψες γιατρών: Οι ξαπλώστρες αναστενάζουν, το ίδιο και οι πολίτες στα νησιά μας

Μπορεί το διάστημα αυτό η Ελλάδα και ειδικότερα τα νησιά μας να επαινούνται από τον παγκόσμιο τύπο για τις θάλασσες και τα ηλιοβασιλέματα σκορπίζοντας για ακόμη μία φορά χαμόγελα ότι «Greece is back», οι τουρίστες όμως, Έλληνες και ξένοι, βιώνουν καθημερινά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό στις περιοχές που παραθερίζουν.

Ελλείψες γιατρών: Οι ξαπλώστρες αναστενάζουν, το ίδιο και οι πολίτες στα νησιά μας

Τι και αν οι ξαπλώστρες αναστενάζουν, το επίπεδο μιας πολιτισμένης χώρας φαίνεται πρωτίστως από το τι συμβαίνει στην δημόσια υγεία. Πολυιατρεία και Κέντρα Υγείας σχεδόν αφημένα και ακάλυπτα από αναγκαίους γιατρούς και ενώ τώρα που είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να είναι στελεχωμένα, οι ελλείψεις δυστυχώς είναι τεράστιες.

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, το ΕΣΥ νοσεί πραγματικά στα νησιά, ενώ με άφαντους γιατρούς και σοβαρές ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, μόνιμοι κάτοικοι και τουρίστες έχουν υποβιβαστεί σε ασθενείς Β΄ κατηγορίας.

Εν τω μεταξύ, μόλις πριν δύο ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, αναφέρθηκε με έμφαση στην δημιουργία μιας Task Force για το Αιγαίο, μιας ομάδας κρούσης δηλαδή, η οποία θα επεμβαίνει επικουρικά προκειμένου να λύνει προβλήματα. Στην Ομάδα αυτή, θα συμμετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, διασώστες, κοινωνικοί λειτουργοί.

Στα πλαίσια αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, σχεδιάζει την επιστράτευση συνταξιούχων γιατρών στα αγροτικά ιατρεία της νησιωτικής χώρας, ενέργεια, η οποία όμως θα είναι εθελοντική. Στα πλαίσια πάντα υποστήριξης της προσπάθειας αυτής, οι εν λόγω γιατροί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα έχουν την δυνατότητα και συνταγογράφησης.

Ο κ. Γρηγοράκος βρίσκεται διαρκώς σε συσκέψεις και επαφές με την 2η Υγειονομική Περιφέρεια προκειμένου να βρίσκεται κοντά και να αφουγκράζεται τα προβλήματα δίνοντας λύσεις, ενώ όπως έχει ανακοινώσει έχει δώσει εντολή για άμεση πρόσληψη γιατρών οι οποίοι έχουν περάσει από τις σχετικές κρίσεις. Χθες πάντως, ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 112 επικουρικών γιατρών οι οποίοι θα πληρώσουν τις κενές θέσεις στο ΕΣΥ όλης της επικράτειας.

Μεταξύ των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που καταγράφονται, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, είναι η Μύκονος η οποία έχει έλλειψη σε ορθοπεδικό γιατρό, την ώρα που το νησί επισκέπτονται κάθε χρόνο 1,5 εκατ. τουρίστες, η Πάρος, όπου λείπουν δύο αγροτικοί γιατροί, ενώ δεν έχει επίσης συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρο, ουρολόγο γυναικολόγο, η Σύρος, η οποία πάσχει από επικουρικό παιδίατρο, η Σαντορίνη χωρίς καρδιολόγο, τα Χανιά με χαλασμένο τον μοναδικό αξονικό τομογράφο, η Ρόδος χωρίς παθολόγο, νευρολόγο και ψυχίατρο, ενώ σε τραγική κατάσταση φαίνεται ότι βρίσκεται η Αμοργός η οποία δεν έχει παιδίατρο, παθολόγο και νευρολόγο, και αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εξετάσεις αίματος γίνονται στην Νάξο.

Διαβάστε ακόμη:

Βορίδης: Σημαντικά κίνητρα για γιατρούς να υπηρετήσουν σε νησιά

Έλεος: Χαλασμένος ο μοναδικός αξονικός στα Χανιά - οι γιατροί μιλούν για εγκληματική αμέλεια