ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το σύστημα «διψάει» για προσλήψεις έστω και βαμμένες με προεκλογικό χρώμα

Το μπαράζ των προσλήψεων που αιτήθηκε χθες ο υπουργός Αναπληρωτής Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος –4.000 ιατρονοσηλευτικό προσωπικό το 2015- δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει χρώμα προεκλογικό.

Το σύστημα «διψάει» για προσλήψεις έστω και βαμμένες με προεκλογικό χρώμα

Στην προσπάθεια αυτή βέβαια και στο προεκλογικό μονοπάτι που μας ανοίγεται, φυσικά δεν είναι κακό να προσληφθούν άνθρωποι που είναι αναγκαίοι στο ΕΣΥ αλλά και στο ΠΕΔΥ, καθώς οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Και δεν είναι μόνο ότι οι ελλείψεις είναι τεράστιες για τους ασθενείς. Οι ελλείψεις είναι το ίδιο τεράστιες για το ιατρονοσηλευτικό σώμα, το οποίο έχει κουραστεί απίστευτα και έχει βάλει τεράστια πλάτη για να σηκώσει το βάρος της νοσηλείας των πολιτών στα χρόνια της ύφεσης και ακόμη περισσότερο των ανασφάλιστων που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες μάτωσαν την υγεία και την περίθαλψη.

Εάν όμως το ΕΣΥ έχει άμεση ανάγκη πράγματι από ανθρώπινο δυναμικό, το ίδιο μεγάλη ανάγκη έχει και το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας το ΠΕΔΥ, το οποίο αναμένει 1.000 οικογενειακούς γιατρούς, που θα δώσουν όχι απλά ώθηση στην ΠΦΥ (η οποία εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις σε πολλές ιατρικές ειδικότητες) αλλά θα λειτουργήσουν ως «ταυτότητα» του συστήματος. Για τους 1.000 οικογενειακούς γιατρούς, όπως αναφέρει στο on Med ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης εκκρεμεί η υπουργική απόφαση και η λίστα αυτή, θα ακολουθήσει νομοτελειακά τους επικουρικούς γιατρούς του ΠΕΔΥ, για τους οποίους ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής εγγράφων. Το ερώτημα πάντως που κυριαρχεί στους κόλπους του Πρωτοβάθμιου Συστήματος, είναι εάν οι οικογενειακοί αυτοί γιατροί, καταφέρουν να ξεκινήσουν την θητεία τους την τρέχουσα χρονιά.

Επίσης το διάστημα αυτό, ήδη τρέχει στο ΑΣΕΠ, η προκήρυξη για τα 200 άτομα στο ΕΚΑΒ, ενώ σταδιακά έχει ξεκινήσει και η διάχυση αρκετού προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών) στο ΕΣΥ, από τις 1.950 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το 2014. Μεταξύ αυτών, είναι 700 νοσηλευτές, 370 γιατροί και επιπλέον 297 γιατροί που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στις περίφημες κρίσεις που είχαν παγώσει.
Βεβαίως αυτό που εύχονται όσοι υπηρετούν στο ΕΣΥ, είναι να γίνουν πραγματικότητα οι πολιτικές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, έστω και εάν έχουν προεκλογικό χρώμα.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας πάντως, στηλίτευσε αργά το βράδυ της Δευτέρας, την τακτική των προσλήψεων, σημειώνοντας ότι «Ενώ ο προϋπολογισμός του κράτους έχει καταρτιστεί και βρίσκεται ήδη στη Βουλή, ο κ. Γρηγοράκος θυμήθηκε αίφνης να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών έγκριση 1500 θέσεων γιατρών. Διερωτόμαστε. Αφού οι εν λόγω «προσλήψεις» δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση, γιατί δεν εξαγγέλλουν δια μιας 6500 θέσεις γιατρών, ώστε να δηλώνουν περιχαρείς ότι καλύπτουν το 2015 όλα τα κενά γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;».

Διαβάστε ακόμη:

Σφοδρή αντίδραση Βαρνάβα για τις προσλήψεις γιατρών: Έχουν προεκλογικό χρώμα

Ανοίγουν 4.000 θέσεις εργασίας στην Υγεία το 2015

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπ. Υγείας για τις εφημερίες και το ωράριο γιατρών

Γρηγοράκος: Ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών

SOS γιατρών: Προσλήψεις, ΤΕΠ & ανάπτυξη δομών ΠΦΥ, τα μέτρα για τον Έμπολα