ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Γρηγοράκος παραδέχεται ότι το «Κατ οίκον Νοσηλεία» έχει αργήσει και πρωτοστατεί ο ιδιωτικός τομέας

Έντεκα νοσοκομεία, τρία Κέντρα Υγείας και ένα πολυδύναμο ιατρείο, πραγματοποιούν σήμερα στην χώρα μας, χρέη «Κατ' οίκον Νοσηλεία», ωστόσο την προσπάθεια αυτή, πραγματοποιεί κυρίως ο ιδιωτικός τομέας, όπως επεσήμανε ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Ρεπούση σχετικά με τη συγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου προγράμματος στην κατ' οίκον νοσηλεία.

Ο Γρηγοράκος παραδέχεται ότι το «Κατ οίκον Νοσηλεία» έχει αργήσει και πρωτοστατεί ο ιδιωτικός τομέας

Ο κ. Γρηγοράκος παραδέχθηκε ότι «ως Πολιτεία έχουμε αργήσει πολύ. Και έχουμε αργήσει πολύ, διότι είχαμε όλες αυτές τις αναστατώσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα νοσοκομεία δεν ήξεραν πώς θα προχωρήσουν». Το Πρόγραμμα που επρόκειτο να λειτουργήσει από τις 15 Φεβρουαρίου του 2014, το Υπουργείο Υγείας, δεν μπόρεσε να το βγάλει πέρα, παραδέχθηκε ο υπουργός, μιλώντας στην Βουλή.

Στο Πρόγραμμα αυτό που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, θα συμμετέχουν γενικοί γιατροί, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, νοσηλευτές, νοσηλεύτριες, επισκέπτες και επισκέπτριες υγείας, κατ' επέκταση και τα συνεργεία άλλων επαγγελματιών, όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. «Προσπαθούμε, δηλαδή να έχουμε μια ομάδα που να αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα της «Κατ' οίκον Νοσηλείας», η οποία στα κράτη της Δυτικής Ευρώπης και στην Αμερική είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο». σημείωσε ο κ. Γρηγοράκος.

Η συζήτηση αυτή πάντως αναφορικά με το πρόγραμμα κατ οίκον Νοσηλεία, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, έχει καθυστερήσει δραματικά και υλοποιείται μετά από 30 χρόνια, αφού επρόκειτο να εφαρμοστεί από το 1983.

Στην συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε σε ορισμένα καλά παραδείγματα αναφορικά με την προσπάθεια αυτή. «Ένα τέτοιο καλό πρόγραμμα εφάρμοζε για πολλά χρόνια, όπως θυμάμαι ως γιατρός εγώ, το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κάτω Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» με επιτυχία. Ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα εφαρμόζει το Νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» κι αυτή με επιτυχία. Ένα καλό πρόγραμμα είχε και ο Ερυθρός Σταυρός και αυτό επιτυχημένο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εξήρε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που υπήρχε από τους δήμους και από την τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο να βοηθάει ανθρώπους, σε πολλαπλά επίπεδα, και να παρέχει και μια είδους νοσηλεία στο σπίτι, κατ' οίκον φροντίδα δηλαδή. Και φάρμακα πηγαίναμε από τους δήμους με τους δημάρχους, με ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα, το «Φροντίδα στο Σπίτι».