ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κων. Φρουζής: Το clawback κάνει νωθρή την κυβέρνηση

Έντονος είναι ο προβληματισμός της φαρμακοβομηχανίας, αναφορικά με το clawback και το rebate και τι κατάσταση θα επικρατήσει το 2015. Εκτός απροόπτου, και το 2015 το τιμωρητικό χαράτσι- όπως έχει χαρακτηριστεί από τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας- θα συνεχίσει να υφίσταται και φυσικά έως ότου λειτουργήσουν τα διαρθρωτικά μέτρα, που έχουν ληφθεί όπως πλαφόν, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι.

Κων. Φρουζής: Το clawback κάνει νωθρή την κυβέρνηση

Μπορεί ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, να αναφέρεται πολύ συχνά «στην ανάγκη να πολεμήσουμε το clawback», ωστόσο αυτό φαίνεται ότι θα καθυστερήσει να γίνει και μέχρι τότε, οι επιχειρήσεις θα ...τρώνε τις σάρκες τους, καθώς το χαράτσι αυτό δημιουργεί τεράστια ασφυξία στον επιχειρηματικό κλάδο, μπλοκάροντας τον σχεδιασμό τους και την εξωστρέφειά τους.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής επανέλαβε την δυσαρέσκειά του για το θέμα, πριν μερικές ημέρες, στο 10ο συνέδριο της ΕΣΔΥ, σημειώνοντας ότι είναι άδικο να υπάρχει επιστροφή την στιγμή μάλιστα που έχουμε κλειστό προϋπολογισμό .

Μάλιστα σημείωσε με νόημα, ότι το clawback κάνει νωθρή την κυβέρνηση στον σχεδιαμσό και την λήψη μέτρων, καθώς γνωρίζει ότι με κάθε τρόπο, θα υπάρξει επιστροφή από την φαρμακοβιομηχανία. Και παλαιότερα (τον Σεπτέμβριο συγκεκριμένα), ο κ. Φρουζής είχε στηλιτεύσει πολύ έντονα το ζήτημα του clawback, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδί, δηλαδή ότι και να κάνεις εγώ θα πάρω πίσω τα λεφτά μου». Είναι δηλαδή «ο ορισμός της κακής πολιτικής το clawback», όπως είχε τονίσει.

Το clawback λοιπόν, σημείωσε στην τοποθέτησή του στο συνέδριο της ΕΣΔΥ ο κ. Φρουζής, «αποθαρρύνει την κυβέρνηση στο να μην υλοποιήσει διαρθρωτικά μέτρα και δεν ενθαρρύνει τον υπουργό Υγείας, να ξιφομαχήσει με τον υπουργό Οικονομικών, για έναν δίκαιο στόχο». Επανέλαβε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι προβλέψιμοι, και υπογράμμισε με έμφαση, ότι η φαρμακοβιομηχανία προτείνει να περάσει με κοινή συμφωνία, ότι η υπέρβαση μπορεί να μοιραστεί μεταξύ της κυβέρνησης, των παρόχων υγείας και της Πολιτείας.

Παρών στο τραπέζι της ΕΣΔΥ στο οποίο μεταξύ άλλων μίλησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, ήταν και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος δεν συμφώνησε με τα λεγόμενα του κ. Φρουζή, περί οκνηρότητας από την πλευρά της Πολιτείας, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υγείας, δεν είναι άσχετος από τον συνολικό προϋπολογισμό και πως όλα συνδέονται μεταξύ τους.

Άραγε ακούει κανείς;

Διαβάστε ακόμη:

Βορίδης στο onMed: «Πρέπει να πολεμήσουμε το clawback»

Κων. Φρουζής: Η συνταγογράφηση με τη δραστική θα έχει παρενέργειες στους ασθενείς & την οικονομία

Φρουζής: 3 βήματα για διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης πριν είναι αργά