ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σοβαρό πρόβλημα η μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών στον Ευαγγελισμό - ανάγκη για άμεσες προσλήψεις

Την άμεση ανάκληση προεκλογικών αποφάσεων από τη διοίκηση του νοσοκομείου που αφορούν στην μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών στον Ευαγγελισμό και την ανάγκη για άμεσες αναγκαίες προσλήψεις, ειδικότερα στην Αγγειοχειρουργική, ζητά το Σωματείο των Εργαζομένων του νοσηλευτηρίου και η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ.

Σοβαρό πρόβλημα η μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών στον Ευαγγελισμό - ανάγκη για άμεσες προσλήψεις

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το Σωματείο και η Ένωση,

«Στις 14/01/15 η Διοίκηση του Ευαγγελισμού, μετά από προσωπικό αίτημα πανεπιστημιακού καθηγητή Αγγειοχειρουργικής (κι όχι επίσημα του Πανεπιστημίου – ΕΚΠΑ), αποφάσισε να εγκρίνει τη μεταφορά της Β΄ Αγγειοχειρουργικής κλινικής του ΕΚΠΑ, στον Ευαγγελισμό.

Ένα μήνα νωρίτερα, είχε πάρει ανάλογη απόφαση να αποδεχτεί υπό όρους τη δημιουργία πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στον Ευαγγελισμό και πάλι έπειτα από προσωπικό αίτημα καθηγητή Καρδιολογίας.

Την πρώτη απόφαση πήρε το Δ.Σ., απόντος (δικαιολογημένα) του εκλεγμένου εκπροσώπου των γιατρών, ενώ η δεύτερη απόφαση ελήφθη με τη μοναδική διαφωνία του εκπροσώπου των γιατρών.

Για τις παραπάνω αποφάσεις έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Έχουν έντονο προεκλογικό χαρακτήρα και επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Θυμίζουν απαράδεκτες προεκλογικές αποφάσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για τους νοσηλευτές.

2. Το θέμα συνύπαρξης -στο ίδιο Νοσοκομείο- πανεπιστημιακών κλινικών και κλινικών του ΕΣΥ έχει δημιουργήσει έντονες προστριβές και δυσλειτουργία μεταξύ του ιατρικού προσωπικού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί καθηγητές δεν λειτουργούν στη βάση κεντρικού σχεδιασμού ανάλογα με τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της έρευνας και της παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας στους αρρώστους, αλλά με καθαρά προσωπικά κριτήρια.

Στις συγκεκριμένες μάλιστα περιπτώσεις δεν υπήρχε καν αίτημα του ΕΚΠΑ για να τηρήσουν τα προσχήματα (παρά μόνο ατομικές επιθυμίες). Το πού θα εγκατασταθούν πανεπιστημιακές κλινικές δεν μπορεί να κρίνεται κατά τη βούληση ενός καθηγητή ή μίας Διοίκησης Νοσοκομείου, αλλά με την -υποτιθέμενη- αρμονική συνεργασία των υπουργείων Παιδείας & Υγείας. Διεκδικούμε λοιπόν αυτό, το αυτονόητο. Η εμπειρία δείχνει σαφώς ότι όπου εγκαθίστανται πανεπιστημιακές κλινικές χωρίς μελέτη και χωρίς συμφωνία με την υγειονομική κοινότητα του νοσοκομείου υποδοχής, οι γιατροί του ΕΣΥ γίνονται κυριολεκτικά «υποχείρια» κάποιων «προβεβλημένων πανεπιστημιακών συναδέλφων» τους.

3. Σε συνθήκες εμπορευματοποιημένων παροχών υγείας και φτώχειας που ταλανίζει τον πληθυσμό, χρειαζόμαστε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν εδώ και τώρα ζωτικές ανάγκες του λαού μας. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ζητάμε χρόνια τώρα πρόσληψη μόνιμων αγγειοχειρουργών. Όμως, όχι μόνο δεν εισακουστήκαμε, αλλά με την πρακτική που ακολουθείται αδυνατίζει το πανεπιστημιακό Αρεταίειο (!) – Μήπως, για να προετοιμαστεί το κλείσιμό του; Μάλιστα, οι δύο προκηρυγμένες ήδη κενές θέσεις Αγγειοχειρουργών, εδώ και χρόνια δεν έχουν καλυφθεί με ευθύνη των κυβερνώντων. Και επιπλέον, ακόμα αναρωτιόμαστε: αν χρειαζόταν και άλλη καρδιολογική κλινική στον Ευαγγελισμό, ακόμη και πανεπιστημιακή, γιατί έβαλαν λουκέτο στην Πολυκλινική που είχε ανεπτυγμένη σχετική κλινική;

4. Έχουμε το υπαρκτό κακό παράδειγμα της μεταφοράς της Β΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής από τον Ευαγγελισμό στο Αττικό που αδυνάτισε όχι μόνο σε εξοπλισμό αλλά και σε προσωπικό τον Ευαγγελισμό, παίρνοντας 30 νοσηλεύτριες και αρκετές παρασκευάστριες που ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν. Και τώρα δεν έχουμε καμιά διαβεβαίωση ότι αν υλοποιηθούν τα «αιτήματα» των καθηγητών, θα συνοδεύονται με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό.

5. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από τέτοιες μεθοδεύσεις και «αποδοχή αιτημάτων». Ο Ευαγγελισμός δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Αγωνιζόμαστε με αυταπάρνηση -κόντρα στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές- να δίνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, δωρεάν σε όλον τον πληθυσμό. Για να γίνει αυτό, καλούμε όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να αντιμετωπίσουμε συλλογικά αλλά και με προσωπική ευθύνη, φαινόμενα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου. Να συστρατευτούμε στον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση.

Απαιτούμε από τη Διοίκηση να ανακαλέσει τις παραπάνω αποφάσεις και τη νέα πολιτική ηγεσία να μην τις υλοποιήσει.

Αυτά που τώρα επείγουν είναι:

1. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων.
2. Άμεση γενναία επιχορήγηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών σε επισκέψεις, εξετάσεις, νοσηλεία και να μην περιοριστεί στο ελαχιστότατο 5ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Το στοίχημα της υγείας, θα κερδηθεί εφόσον κερδίσουμε και την διαπραγμάτευση του χρέους