ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αν. Ξανθός: Το νέο ΕΣΥ, τα ιατρεία της γειτονιάς, ο Συνήγορος του ασθενή, η κατάργηση της ΕΣΑΝ & το νέο εργασιακό ήθος

Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανασφάλιστων στην ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, η δημιουργία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η δημιουργία ενός νέου μοντέλου για την ΠΦΥ με έμφαση τον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας και τα ιατρεία της γειτονιάς, το τέλος της κομματοκρατίας στο νέο ΕΣΥ, η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών με την δημιουργία «Συνηγόρου του ασθενή», και ο σχεδιασμός μιας αναβαθμισμένης δημόσιας φαρμακευτικής πολιτικής, αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το προσεχές διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, κατά την διάρκεια των Προγραμματικών του Δηλώσεων στην Βουλή.

Αν. Ξανθός: Το νέο ΕΣΥ, τα ιατρεία της γειτονιάς, ο Συνήγορος του ασθενή, η κατάργηση της ΕΣΑΝ & το νέο εργασιακό ήθος

Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στοχεύει στην κατάργηση της ΕΣΑΝ, στην επανεξέταση των ΚΕΝ και στην ανάγκη για μία διαφανή λίστα χειρουργείων.

Ο κ. Ξανθός, διαβάζοντας τις δικές του δηλώσεις, έδωσε και έναν προσωπικό τόνο, λέγοντας, ότι «Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί ή τεχνοκράτες της πολιτικής υγείας, ούτε επιδιώκουμε να κάνουμε καριέρα στο Υπουργείο Υγείας. Άνθρωποι της δημόσιας περίθαλψης είμαστε, σ' αυτή πιστεύουμε, για την αξιοπρέπεια τη δική της, των λειτουργών της και πρωτίστως των ασθενών θα πασχίσουμε και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Με συνέπεια λόγων και έργων, με αξιοπιστία, με ευαισθησία, με δικαιοσύνη, με αξιοπρέπεια και βεβαίως με Δημοκρατία».

Το Μνημόνιο που διέλυσε & οι μεταρρυθμίσεις - φιάσκο

Φυσικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, δεν θα μπορούσε να μην στηλιτεύσει το Μνημόνιο, όπως άλλωστε έπραττε όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το Μνημόνιο έχει ήδη βλάψει σοβαρά και άνισα, δηλαδή ταξικά, την Υγεία των πολιτών. Η δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών έχει προκαλέσει διαλυτικά φαινόμενα στο Σύστημα Υγείας, που κάνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των ασθενών ζοφερή. Οι μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» αποδείχθηκαν «φιάσκο», δεν αντιμετώπισαν καμιά από τις βασικές παθογένειες του Συστήματος Υγείας αλλά, αντίθετα, οδήγησαν σε αποκλεισμούς και ακάλυπτες ανάγκες και σε μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους περίθαλψης στους πολίτες. Δεν είχαμε απλώς μια διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω δημοσιονομικής στενότητας, αλλά μια συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης και διεύρυνσης του «ζωτικού χώρου» για την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το ΕΣΥ σήμερα παρουσιάζει εικόνα «βομβαρδισμένου τοπίου». Κλινικές,τμήματα και μονάδες με το καθημερινό άγχος της λειτουργικής κατάρρευσης. Προσωπικό εξαντλημένο εργασιακά και οικονομικά. Τραγικές ελλείψεις υλικών και μέσων. Ανασφάλεια, απόγνωση και αναξιοπρέπεια των ασθενών».

Δημόσιο σύστημα που θα συμπληρώνεται από τον ιδιωτικό τομέα

Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας συνεχίζει να έχει προφανώς ένα διακριτό και συμπληρωματικό ρόλο, συνέχισε, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες που αδυνατεί να προσφέρει έγκαιρα και με επάρκεια το ΕΣΥ, με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας, με επανεξέταση όλων των συμβάσεων και φυσικά με αντίστοιχη τήρηση των υποχρεώσεων του Κράτους.

«Με νύχια και με δόντια» και σε συνεργασία με τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ θα διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας υγείας και την αξιοπρέπεια των ασθενών» τόνισε ακόμη ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας:

Προτεραιότητα οι ανασφάλιστοι

«Η δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην ιατρική παρακολούθηση, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία αποτελεί κορυφαία δέσμευση και προτεραιότητα. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και των ΚΥΑ αλλά και με μια σειρά μέτρων όπως η άμεση κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, η ακύρωση του «χαρατσιού» του 1 ευρώ ανά συνταγή και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής στο κόστος της αγοράς φαρμάκων.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την στήριξη του συστήματος

Επιπλέον, θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας: Αφενός θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι εργαζόμενοι, τα νοσοκομεία, τα ΚΥ, οι μονάδες του ΠΕΔΥ και οι υλικοτεχνικές υποδομές και ο εξοπλισμός και αφετέρου θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών στις προσλήψεις που εκκρεμούν. Παράλληλα, προωθείται ο σχεδιασμός σταδιακής κάλυψης όλων των επείγουσων αναγκών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα Νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων περιοχών».

Ο κ. Ξανθός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξάλειψη της λίστας αναμονής για εντατική νοσηλεία με τη λειτουργία όλων των ΜΕΘ αλλά και την ανάπτυξη νέων κλινών.

Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης

Σχετικά με την Ψυχική Υγεία, υπογράμμισε ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Μονάδων και ταυτόχρονα θα επαναδιαπραγματευθούν οι όροι για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης χωρίς να διακινδυνεύεται η συνέχεια στη φροντίδα των ασθενών.

Νέο μοντέλο ΠΦΥ

Στην ΠΦΥ- που θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του ΕΣΥ- θα προωθηθεί ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τα ιατρεία γειτονιάς ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει μια πραγματική στροφή στην ΠΦΥ, την πρόληψη και την αγωγή υγείας.

Στη Δημόσια Υγεία, θα καταπολεμηθεί η νοσοκομειοκεντρική λογική του Συστήματος και η εμπορευματοποίηση της ιατρικής και θα ενισχυθεί η πρόληψη και η υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας και της χώρας.

Στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, θα αρθεί η κομματοκρατία, η ημετεροκρατία και η πελατειακή λογική στα νοσοκομεία, με περισσότερη αξιοκρατία και δημοκρατία και με συμμετοχή των εργαζομένων, των εκπροσώπων των ασθενών και των τοπικών κοινωνιών.

Επιπλέον, θα αναβαθμιστεί το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία ώστε να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «Συνήγορο του Ασθενή» ο οποίος σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη θα επιλύει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και θα ελέγχει την κακοδιαχείρηση των μονάδων.

Αναδιοργάνωση του ΕΟΦ & στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων

Στο φάρμακο, σχεδιάζεται μια αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας, με ορθολογικότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, με διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο και με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσής τους.

Επίσης, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί απαραίτητη την επανεξέταση- σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών – όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των φαρμακειών ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα.

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι στην προσπάθεια για την οικοδόμηση της νέας αυτής προσπάθειας, θα βοηθήσει η ενεργός συμβολή και στήριξη όλων των έντιμων και αξιόπιστων δυνάμεων του ΕΣΥ και του υγειονομικού κόσμου, καθώς και η εδραίωση ενός άλλου εργασιακού και κοινωνικού ήθους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Αλ. Τσίπρας: Οικοδόμηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας & καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες

ΜΚΙΕ: κύριε Τσίπρα, πότε θα κλείσουν επιτέλους τα Κέντρα κράτησης μεταναστών, αυτές οι αποθήκες ψυχών;

Το στοίχημα της υγείας, θα κερδηθεί εφόσον κερδίσουμε και την διαπραγμάτευση του χρέους

Καθηγητής Γ. Κυριόπουλος: Ο υγειονομικός τομέας βρίσκεται αιώνες πίσω & χρειάζεται πολιτική διαχείριση

Το ΕΚΕΠΥ, ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΕΟΜ και άλλες 70 υποθέσεις διαφθοράς στην Υγεία

Κύριε υπουργέ, αυτήν την Κλινική να επισκεφθείτε πρώτα και να παρέμβετε άμεσα


Καμία πίστωση χρόνου στα επείγοντα θέματα υγείας από την νέα ηγεσία του υπ. Υγείας