ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνέδριο Νοσηλευτών: Η κυβέρνηση να φανεί γενναία, για έναν κλάδο που διέλυσαν τα Μνημόνια

Στις γενναίες και δίκαιες αποφάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αποκατασταθούν όλες οι πληγές που υπέστησαν οι νοσηλευτές, ένας χαμηλά αμειβόμενος, αποδυναμωμένος και υποβαθμισμένος οικονομικά και επαγγελματικά ελέω μνημονίων, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτρης Σκουτέλης, κατά την έναρξη του 7ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου που ξεκίνησε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή άνω των 4.000 συνέδρων.

Συνέδριο Νοσηλευτών: Η κυβέρνηση να φανεί γενναία, για έναν κλάδο που διέλυσαν τα Μνημόνια

«Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος αποτελεί το θεσμικό όργανο των Νοσηλευτών και ιδρύθηκε σύμφωνα με το Νόμο 3252/2004, αποτελεί ΝΠΔΔ και έχει ως μέλη όλους τους Νοσηλευτές που ανέρχονται σε 34.000» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, προσθέτοντας ότι τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, είναι:

Προσλήψεις Νοσηλευτών, μιας και οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας πενταετίας αποψίλωσαν σε σημείο τραγικό τις δομές του ΕΣΥ και διόγκωσαν το ήδη υπάρχον πρόβλημα της έλλειψης Νοσηλευτών στα νοσοκομεία και τις δομές του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ.

Δημιουργία κλάδου Νοσηλευτών ΕΣΥ κατά το πρότυπο του κλάδου Ιατρών και Φαρμακοποιών, κάτι που θα λύσει πολλά εσωτερικά προβλήματα της κοινότητας των νοσηλευτών, όπως ειδικό σύστημα αξιολόγησης, ειδικό μισθολόγιο, κάλυψη κενών με το θεσμό της δυνητικής εφημερίας.

Ο κ. Αριστείδης Δάγλας γενικός γραμματέας της ΕΝΕ προσέθεσε: «Όπως είναι γνωστό, σε όλα τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία απασχολούνται μερικές χιλιάδες νοσηλευτών των κατηγοριών εκαπίδευσης ΑΕΙ και ΤΕΙ (ΠΕ και ΤΕ), υπαγόμενοι άπαντες οργανικώς στις οικείες νοσηλευτικές υπηρεσίες. Αναμφίβολα πρόκειται περί ενός ομοιογενούς συνόλου υπαλλήλων, ήτοι ενός ολόκληρου κλάδου, που παρέχει τις υπηρεσίες του κάτω υπό ιδιαίτερες συνθήκες απασχόλησης.

Ενόψει των παραπάνω χαρακτηριστικών και προκειμένου να καταστεί ευχερέστερη η γενική ρύθμιση παντός ζητήματος που άπτεται της άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος στα δημόσια νοσοκομεία ή της εν γένει υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων – νοσηλευτών, προτείνεται η δημιουργία ενός ειδικού κλάδου Νοσηλευτών. Την συγκεκριμένη ανάγκη δημιουργίας ειδικού κλάδου νοσηλευτών είχε, εξάλλου, διαβλέψει και ο νομοθέτης του Νόμου 2071/1992, πλην όμως η σχετική εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 102 του ως άνω Νόμου ουδέποτε εφαρμόστηκε από την κανονιστικώς δρώσα διοίκηση.
Σήμερα πιστεύουμε ακράδαντα, ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει πλήρως για την δημιουργία του ειδικού κλάδου των νοσηλευτών, δια σχετικής νομοθετικής διάταξης που θα προβλέπει την έκδοση είτε Προεδρικού Διατάγματος, είτε Υπουργικής Απόφασης.»

Η ΕΝΕ προτείνει την ακόλουθη Ρύθμιση:

«Συστήνεται κλάδος Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και λοιπούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας ρυθμίζονται οι όροι ένταξης των υπηρετούντων υπαλλήλων στον κλάδο, οι όροι απασχόλησης, το καθεστώς υπηρεσιακών μεταβολών, οι μισθολογικές απολαβές, ζητήματα εκπαίδευσης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».

• Θεσμοθέτηση του καθορισμού των νοσηλευτικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, κάτι που έχει ήδη σχεδιαστεί από την αρμόδια διεύθυνση Επαγγελματιών Υγείας του Υπουργείου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 του Νόμου 3868/2010, «Στο τέλος του άρθρου 10 του ν. 3754/2009 (ΦΕΚ 43 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του ν. 3812/2009 (ΦΕΚ 234 Α') προστίθεται παράγραφος 3, ως εξής: 3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεσπίζεται καθηκοντολόγιο του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων και των λοιπών νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Ε.Σ.Υ.».

Ανατρέχοντας στη σχετική εισηγητική – αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την προαναφερθείσα ρύθμιση, διαβάζουμε τα εξής χαρακτηριστικά : «Η προτεινόμενη διάταξη για την θέσπιση καταλόγου αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του νοσηλευτικού προσωπικού, τίθεται προκειμένου να καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος προς διευκόλυνση του έργου τους και να ενδυναμωθεί ο ρόλος τους, ως επαγγελματιών υγείας».

Άλλες ρυθμίσεις που προτείνει η ΕΝΕ είναι οι εξής:

Κοστολόγηση των ανωτέρω νοσηλευτικών πράξεων και ενεργοποίηση του άρθρου 22 του Νόμου 3204/2003 για την ελεύθερη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους νοσηλευτές.

• Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με την ανάπτυξη κοινοτικών υπηρεσιών (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, κινητές Μονάδες, ψυχιατρικές κλινικές σε Γενικά Νοσοκομεία, Μονάδες Επανένταξης και Αποκατάστασης). Επανασχεδιασμό της Τομεοποίησης και τη συμμετοχή Νοσηλευτών στις Τομεακές Επιτροπές. Εξασφάλιση της επαρκής χρηματοδότησης των Μονάδων ψυχικής υγείας και επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου συνεργασίας Λυκουρέντζου – Αντόρ. Μετασχηματισμό και συνέχιση της λειτουργίας των εναπομείναντων μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων και μετά τον Ιούνιο του 2015. Ενίσχυση της λειτουργίας των ΚΟΙΣΠΕ για την επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών.

• Διασφάλιση της λειτουργίας των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με σχετική πρόβλεψη για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, μέχρι την πλήρη κάλυψή τους απο τις ΥΠΕ. Έκδοση των σχετικών Οργανισμών και των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας κατόπιν διαβούλευσης με τους επιστημονικούς θεσμικούς φορείς (ΠΙΣ, ΕΝΕ, κλπ).

• Δημιουργία κεντρικών μονάδων διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων και εξορθολογισμό του πλαισίου διαχείρισης, τόσο από πλευράς δημόσιας υγείας και ασφάλειας, όσο και από πλευράς οικονομίας (χάνονται εκατομμύρια ευρώ).

• Νοσηλευτικές Ειδικότητες. Αύξηση του αριθμού των νοσηλευτικών ειδικοτήτων, έναν θεσμό που χρήζει ευρύτερης αναβάθμισης από το 1985 που νομοθετήθηκε.

• Εγγραφή στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος των αποφοίτων νοσηλευτών από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ).

• Ενιαία Τριτοβάθμια Νοσηλευτική Εκπαίδευση Πανεπιστημιακού Επιπέδου. Ζητήσαμε και λάβαμε τη στήριξη και τη σύμφωνη γνώμη του κ. Χασάπη για Ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Εκπαίδευση (ακολουθούν συνημμένα έγγραφα με τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις της ΕΝΕ επί του θέματος).

• Συμμετοχή νοσηλευτών και εκπροσώπων της ΕΝΕ σε θεσμικούς φορείς

Προτεινόμενες Συμπληρωματικές Διατάξεις:

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ)
Η περίπτωση ια΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του Νόμου 3984/2011 αντικαθίσταται ως εξής : «ια. έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών Ελλάδος».

Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ)
Στην περίπτωση Β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Νόμου 1278/1982 προστίθεται εδάφιο – υποπερίπτωση ζ΄ ως εξής : «ζ) Της Ένωσης Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών Ελλάδος (ΕΝΕ)».

Συμμετοχή νοσηλευτών στις τομεακές επιτροπές ψυχικής υγείας

Συμμετοχή νοσηλευτών στο Παρατηρητήριο Άνοιας

Συμμετοχή νοσηλευτών στη σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής για την περιγεννητική φροντίδα.

Προϊστάμενοι Μαιευτικών – Γυναικολογικών τμημάτων

Λειτουργία Τομέων Νοσηλευτικών Υπηρεσιών σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης

Για τα Διοικητικά Συμβούλια νοσοκομείων προτείνουμε: Στο πλαίσιο πάντα της αναβάθμισης του ρόλου των νοσηλευτικών υπηρεσιών, ως των πλέον νευραλγικών στο οργανόγραμμα των νοσοκομείων, την εκ νέου καθιέρωση της συμμετοχής των διευθυντών τους στα συλλογικά όργανα διοίκησης διασυνδεόμενων και μη νοσοκομείων. Προς τον σκοπό αυτό χρήζει τροποποίησης η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του Νόμου 3329/2005.

Για τα Επιστημονικά Συμβούλια των νοσοκομείων προτείνουμε να εκλέγεται Η περίπτωση η) του άρθρου 9 του Νόμου 3329/2005 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: Έναν Νοσηλευτή ΠΕ ή ΤΕ ή Μαία ή Επισκέπτρια Υγείας με βαθμό τουλάχιστον Γ', που εκλέγεται από όλους τους νοσηλευτές και μαίες του Νοσοκομείου με τον αναπληρωτή του.

• Απόφοιτοι Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΑΣΝΕΕΣ)
Προσφάτως ετέθησαν σε ισχύ οι ρυθμίσεις του άρθρου 50 περ. 3 του Νόμου 4305/2014, δυνάμει των οποίων ορίστηκε ότι «οι απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (τετραετούς φοίτησης), οι οποίοι αποφοίτησαν από το 1993 μέχρι και το 2013 αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της Νοσηλεύτριας».
Οι εν λόγω διατάξεις, πέραν του φωτογραφικού χαρακτήρα τους, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την σχετικώς κείμενη νομοθεσία ως και τα νομολογιακά πορίσματα των υπ'αριθμ. 4813/1995 και 1102/2008 Αποφάσεων του ΣτΕ.
Ως εκ τούτου οι επίμαχες πρωτοφανείς νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες ακολούθησε η ομοίως πρωτοφανής υπ'αριθμ. Π.Υ/οικ. 110/14-01-2015 Εγκύκλιος του Υπουργού Υγείας (ΑΔΑ : Ω221Θ-Ρ20), θα πρέπει άμεσα να καταργηθούν με νομοθετική διάταξη.

Διαβάστε ακόμη:

Δεσμεύσεις Μπασκόζου σε νοσηλευτές για προσλήψεις μέχρι τέλος του χρόνου

ΕΝΕ: Βαφτίζουν νοσηλευτές τους αποφοίτους του Ερυθρού Σταυρού - Κίνδυνος για την δημόσια υγεία

ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ: Θετικές οι εξαγγελίες Τσίπρα για προσλήψεις

ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ: Αξιοποιήστε τώρα τους 8.000 άνεργους νοσηλευτές, το ΕΣΥ καταρρέει