ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι Κλινικές Μελέτες ανάσα για την οικονομία, την υγεία και την αγορά εργασίας αλλά γιατί μπλοκάρονται;

Η Ελλάδα είναι φτωχότερη κατά 15 με 20 δισ ευρώ, επειδή δεν έχει αναδείξει ακόμη τις κλινικές μελέτες, ζεστό χρήμα δηλαδή, το οποίο θα μπορούσε να εισρεύσει στα ταμεία της χώρας, την δύσκολη αυτή δημοσιονομική περίοδο που διανύουμε.

Οι Κλινικές Μελέτες ανάσα για την οικονομία, την υγεία και την αγορά εργασίας αλλά γιατί μπλοκάρονται;

Με αυτόν τον τρόπο, και θα είχαμε ένα ζεστό «μαξιλάρι» με αποτέλεσμα να τονωθούν τα οικονομικά της χώρας που είναι δραματικά, θα μειώναμε κατά πολύ τους δείκτες της ανεργίας ειδικά των νέων και θα κρατούσαμε στην Ελλάδα τα επιστημονικά λαμπρά μυαλά που μεταναστεύουν στο εξωτερικό καθώς δεν βλέπουν φως στην πατρίδα τους. Αντίθετα, αυτό που καλλιεργούμε διαρκώς, είναι ένα πολύπλοκο περιβάλλον γεμάτο από γραφειοκρατία και εμπόδια το οποίο μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια για κλινικές μελέτες στην χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με μάθε κλινική μελέτη, εισρέουν στην χώρα 250.000 ευρώ, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Σπύρος Φιλιώτης, μιλώντας χθες, στο 4ο Clinical Research Conference, η επένδυση στον τομέα αυτό σήμερα, αγγίζει μόνο τα 100 εκ. € ετησίως, όταν η διεθνής φαρμακοβιομηχανία επενδύει στην Ευρώπη περίπου 35 δισ. ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας πάντως κ. Γιάννης Μπασκόζος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις, θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Υγείας ένα think tank μία Επιτροπή Ειδημόνων που θα τρέξει το πλαίσιο για τις Κλινικές Μελέτες.

Μάλιστα δεν δίστασε να πει πως το project αυτό, αποτελεί φιλοδοξία του Υπουργείου και προσωπική του, ενώ προσέθεσε, ότι πρέπει να σταματήσει να υπάρχει φόβος για τη συνεργασία μεταξύ κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς η Ελλάδα έχει χάσει πολλές ευκαιρίες, στο παρελθόν λόγω αυτού.

Ας δούμε αναλυτικά στην συνέχεια, την τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του ΣΦΕΕ κ. Σπύρου Φιλιώτη από το χθεσινό 4ο Clinical Research Conference

«Με την εμπειρία των τελευταίων δύσκολων ετών και με την συνειδητοποίηση ότι το πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τα ζητήματα που μας απασχολούν, είναι κρίσιμο να εντείνουμε το διάλογο και τον συντονισμό μας.

Η τεχνογνωσία μας και η επίγνωση της κοινωνικής μας ευθύνης στο ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό της Υγείας μπορεί να δώσουν ώθηση στην υλοποίηση των απαραίτητων βημάτων για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας. Ιδιαιτέρως μάλιστα σε ότι αφορά σε αυτονόητα καλές πρακτικές και τρόπους αύξησης των πόρων για την Υγεία. Η κλινική έρευνα είναι ακριβώς αυτό.

Αποτελεί τεκμηριωμένα, βασικό μοχλό επιστημονικής και κοινωνικής προόδου ως μια από τις πλέον παραγωγικές επενδύσεις με εξαιρετικά υψηλή προστιθέμενη αξία τόσο για την Υγεία, όσο και για την πραγματική οικονομία της χώρας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Πολιτεία κατανοεί πλέον ότι είναι πολύ μεγάλη απώλεια δυναμικής - σχεδόν παράλογη στάση- να μην επωφελείται η χώρα από την ποιότητα του επιστημονικού της δυναμικού.

Αναφέρομαι σε αυτό γιατί αυτή, είναι η πιο δύσκολη από τις προδιαγραφές για να ενταχθούμε στο καθεστώς της «προτιμώμενης χώρας» για τις μελέτες.
Και η Ελλάδα ενώ την πληροί, την ακυρώνει με την γραφειοκρατία, την έλλειψη φορολογικών κινήτρων και το εν γένει αποθαρρυντικό περιβάλλον για όσους αναλαμβάνουν το ρίσκο επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στον Κλάδο του Φαρμάκου, η πρόθεση των εταιριών να δεσμεύσουν κεφάλαια για επενδύσεις «μπλοκάρεται» από την άτακτη και καθυστερημένη ροή εγκρίσεων και πληρωμών από τους φορείς του δημοσίου.

Είναι σαφές νομίζω πως επιδρά αυτό στην ανταγωνιστικότητα της χώρας στο πεδίο της κλινικής έρευνας.

Τη στιγμή που η απαλλαγή από αυτές τις παθογένειες είναι αυτονόητη προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας. Είναι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Και ικανές για να αξιοποιήσει η χώρα τα μεγάλα περιθώρια που αφήνει το γεγονός ότι σήμερα η επένδυση στον τομέα αυτό αγγίζει μόνο τα 100 εκ. € ετησίως, όταν η διεθνής φαρμακοβιομηχανία επενδύει στην Ευρώπη περίπου 35 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή μάλιστα που στο Βέλγιο τον προηγούμενο χρόνο επενδύθηκαν σε έρευνα 2 δισ. ευρώ. Σίγουρα δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη...

Ωστόσο γίνεται να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση προς όφελος πάνω απ’ όλα των Ελλήνων ασθενών.
Ο ΣΦΕΕ σε διαρκή επαφή με την Πολιτεία έχει προτείνει τα βασικά βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να τριπλασιάσουν τις κλινικές μελέτες μέχρι το 2017. Δίνοντας έμφαση:

• στη δημιουργία θέσης συντονιστή Κλινικής Έρευνας στο Υπουργείο Υγείας, αποκλειστικής και μόνιμης απασχόλησης
• στην επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και
• στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, ώστε να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι η διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες, η διατήρηση του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα και η βελτίωση των δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι καλοί λόγοι για να ενεργοποιηθούν τα ανακλαστικά της Πολιτείας.

Ο Κλάδος του Φαρμάκου θα είναι σύμμαχος της».

Σ. ΦΙΛΙΩΤΗΣ

Διαβάστε ακόμη:

Επιτροπή Ειδημόνων για τις κλινικές μελέτες ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας

Το υπ. Υγείας γυρίζει την πλάτη στις κλινικές μελέτες που μυρίζουν ζεστό χρήμα - Προς έγκριση 217 νέες μελέτες

Οι κλινικές μελέτες «οξυγόνο» για την οικονομία - Ανάγκη για νέα υπουργική απόφαση, ζήτησε από το Δημόπουλο το προεδρείο του EPhFort