ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Με κοινό διεκδικητικό μέτωπο συνεδριάζει σήμερα η Τεχνική Επιτροπή για το Ασφαλιστικό

Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή για το προσχέδιο του Ασφαλιστικού, Επιτροπή που συνέστησε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος με την συμμετοχή των επιστημονικών φορέων.

Με κοινό διεκδικητικό μέτωπο συνεδριάζει σήμερα η Τεχνική Επιτροπή για το Ασφαλιστικό

Το προσχέδιο έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο των επιστημονικών φορέων ως μια πολιτική χωρίς προοπτική, χωρίς βιωσιμότητα, ενώ ειδικότερα ο ΠΙΣ έχει τονίσει ότι προάγει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, την μαύρη εργασία και την μετανάστευση των νέων, κυρίως, και λαμπρών μυαλών.

Το προσχέδιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μιχ. Βλασταράκο, έχει καθαρά και στεγνά δημοσιονομικό χαρακτήρα, δεν υπάρχει πουθενά κάποιο άρθρο αναπτυξιακό ή κάποια ρύθμιση με προοπτική, ενώ το ράπισμα στους νέους γιατρούς και ελεύθερους επαγγελματίες είναι τεράστιο.

Ο ΙΣΑ καλεί σε αποχή από τις 25 Ιανουαρίου

Από την πλευρά του, ο ΙΣΑ καλεί τον ιατρικό κόσμο να δώσει μάχη ενάντια στους οικονομικούς δολοφόνους της κυβέρνησης και της Τρόικας που οδηγούν στην εξαθλίωση χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, με την εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο-έκτρωμα του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό.

Ο ΙΣΑ μάλιστα καλεί τα μέλη του σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 11.30 π.μ. και πορεία προς τη Βουλή. Καλεί όλους τους υγειονομικούς φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τις υπόλοιπες επαγγελματικές Ενώσεις που απειλούνται από το νομοσχέδιο-έκτρωμα να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Επίσης, καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών σωματείων που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 4.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Ριζική ανατροπή ζητά η ΑΡΣΙ

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Γιατρών (ΑΡΣΙ) απαιτεί σαφέστατα ριζική ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτού του Αρμαγεδδώνα. Και για να γίνει αυτό, απαιτείται μαζικός, αποφασιστικός αγώνας. Οι ευρωμνημονιακές ιατροσυνδικαλιστικές κοινοβουλευτικές ηγεσίες αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη αυτού του αγώνα και πρέπει άμεσα να παραμεριστούν, όπως αναφέρει.

Γιατροί έμμισθοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γιατροί ελευθεροεπαγγελματίες ατομικά απασχολούμενοι κλινικοί και εργαστηριακοί, ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ στον αγώνα.

Δράσεις 5 σημείων από τους φαρμακοποιούς

Εν τω μεταξύ, πρόταση δράσης πέντε σημείων για την συνέχιση των δράσεων και αντιδράσεων για την απόρριψη του προσχεδίου για το Ασφαλιστικό κατέθεσε στην δεύτερη συνάντηση των φορέων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Η επιστολή που κατέθεσε ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λουράντος έγινε αποδεκτή από τους υπόλοιπους εκπροσώπους των φορέων.

Η συνέχεια επικεντρώνεται στο Συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης 21 Ιανουαρίου και στην ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του ΠΦΣ, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο ΠΦΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας ραδιοτηλεοπτικών σποτ που θα μεταδοθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η επιστολή προτάσεων δράσης που κατέθεσε ο ΠΦΣ είναι η ακόλουθη:

Προς

Όλους τους εκπροσώπους των Επιστημονικών Φορέων

Με δεδομένο ότι η αντίδραση μας απέκτησε μία δυναμική όπως φάνηκε και από την χθεσινή κινητοποίηση οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτό τον αγωνιστικό παλμό.

Για τους λόγους αυτούς και έχοντας υπ' όψιν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία στις 25 του μηνός προτείνω τα εξής:

- Διοργάνωση κοινή Συνέντευξη Τύπου (Τρίτη-Τετάρτη)

- Δημιουργία αντιπροσωπείας που θα έλθει σε επαφή με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς για ταυτόχορνη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε ολόκληρη την Ελλάδα

- Διατύπωση θέσεων για το ασφαλιστικό

- Επιστολή και αίτημα συνάντησης με τους αρχηγούς των κομμάτων

- Νέα συνάντηση φορέων προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας

Απαραίτητη προϋπόθεση, αναφέρει ο ΠΦΣ, να φαίνεται το κοινό διεκδικητικό μέτωπο.

Το ασφαλιστικό διαλύει τους ελεύθερους επαγγελματίες

Εξάλλου, σε κοινή συνάντηση των επιστημονικών φορέων της χώρας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Νίκης 4), επιβεβαιώθηκε η εναντίωση όλων με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ακόμη και μετά τις «διαρροές» για, επουσιώδεις στην πραγματικότητα, βελτιώσεις και συμφωνήθηκε ομόφωνα η δυναμική συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 75% από φέτος και 100% από του χρόνου κ.λπ.).

Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι επιστημονικοί φορείς θεωρούν ότι οι συνάδελφοι ελεύθεροι επαγγελματίες ήδη συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, οι επιστημονικοί φορείς δηλώνουν ότι συμμετέχουν και ενισχύουν τις κινητοποιήσεις και των άλλων επαγγελματικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων κατά του νέου ασφαλιστικού.

Διαβάστε ακόμη:

Η απόγνωση των γιατρών για το Ασφαλιστικό και η ζύμωση ΠΙΣ με τους Ιατρικούς Συλλόγους

Γ. Πατούλης: Δεν θα αφήσουμε τον Κατρούγκαλο να μας κλείσει τα ιατρεία

Σκληραίνουν την στάση τους οι γιατροί για το Ασφαλιστικό - Πορείες και επαφές πριν τις απεργίες