ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανασφάλιστοι: Κομβική χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ο Αν. Ξανθός - Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους, η συζήτηση της οποίας ολοκληρώνεται την Τετάρτη και Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής, με στόχο αμέσως μετά να γίνει νόμος του Κράτους. 

Ανασφάλιστοι: Κομβική χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ο Αν. Ξανθός - Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για μια κομβική ρύθμιση, όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στο Mega το σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι μετά τις παρεμβάσεις κατά της ανεργίας και της φτωχοποίησης, οι ανασφάλιστοι αποτελούν την σημαντικότερη παρέμβαση.
Πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια, συνέχισε, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν πρόσβαση τόσο σε υπηρεσίες υγείας, όσο και σε εξετάσεις και σε φαρμακευτική κάλυψη.

Πρόκειται για μια ανακουφιστική ρύθμιση, επανέλαβε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει κοινωνία και προσφορά.

Βεβαίως, προκειμένου να καλυφθούν οι ανασφάλιστοι –αυτός ο τεράστιος αριθμός 2,5 με 3 εκατ. ατόμων– θα χρειαστεί γενναία χρηματοδότηση, η οποία, αν κρίνουμε από τα χρήματα που έχει δεσμεύσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (100 εκατ. ευρώ και τα οποία περιλαμβάνονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα) είναι μάλλον λίγα. Εκτός εάν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή και υπάρξει κάποια έκτακτη επιχορήγηση.

Να θυμίσουμε ότι δεν πάει πολύς καιρός που οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν δώσει το πράσινο φως (μετά από αίτημα της προηγούμενης ηγεσίας του υπ. Υγείας) για τόνωση των ανασφάλιστων με 350 εκατ. ευρώ αναφορικά με την φαρμακευτική τους περίθαλψη. Επομένως, τα 100 εκατ. ευρώ για όλη την κάλυψη φαντάζουν μάλλον πενιχρά. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι πόσους τελικά ανασφάλιστους διαθέτει η χώρα –καθώς δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή μέχρι σήμερα και το νούμερο αυτό είναι αρκετά θεωρητικό. Διότι μην ξεχνάμε ότι πολλοί εργαζόμενοι –αν και παραμένουν στις δουλειές τους– είναι λειτουργικά ανασφάλιστοι, αφού οι εργοδότες δεν καταθέτουν τα ένσημά τους, κάτι που έχει επισημάνει με έμφαση η ΕΣΔΥ.

Για την ανάγκη βελτίωσης της χρηματοδότησης μίλησε στην ίδια εκπομπή και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κυρία Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να καλυφθούν οι ανασφάλιστοι, πράγματι απαιτείται δυνατή χρηματοδότηση στο ΕΣΥ αλλά και προσλήψεις προσωπικού.

Ο υπουργός συμφώνησε με την κυρία Παγώνη, τονίζοντας ότι τουλάχιστον για την χρονιά αυτή, οι 3.500 προσλήψεις (οι 500 αφορούν σε γιατρούς και νοσηλευτές σε ΜΕΘ και ΜΑΦ) είναι εξασφαλισμένες.

Διαβάστε ακόμη:

Προχωρά γοργά η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους - Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής σήμερα

Η ΠΟΕΔΗΝ προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις - Το ΕΣΥ στα όρια της λειτουργίας του

Η ΟΕΝΓΕ ζητά 6.000 προσλήψεις για να κρατηθεί ζωντανό το ΕΣΥ

Η Ελλάδα φτωχοποιείται επικίνδυνα - Στοιχεία σοκ της ΕΛΣΤΑΤ

Φαρμακευτική δαπάνη: Αποσύνδεση τώρα από το ΑΕΠ, για την Υγεία των Ελλήνων