ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στην «καρδιά» του προσφυγικού προβλήματος στην Ειδομένη το ΕΚΕΠΥ την Τετάρτη

Την Ειδομένη ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Παπαευσταθίου, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες και να ετοιμάσει τα επόμενα βήματα του Συντονιστικού Οργάνου.

Στην «καρδιά» του προσφυγικού προβλήματος στην Ειδομένη το ΕΚΕΠΥ την Τετάρτη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και για ακόμη μία φορά ο κ. Παπαευσταθίου επαναλαμβάνει στο onmed ότι το ΕΚΕΠΥ θα συντονίσει τις προσπάθειες, προσθέτοντας ότι η περιοχή αυτή όπως όλα δείχνουν, και σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με τις προσφυγικές ροές, επομένως απαιτείται σωστός και καίριος συντονισμός.

Στην Ειδομένη -ένα χωριό μόλις 154 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011, όπου από το 2014 άρχισαν να συρρέουν κυρίως Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες, αλλά και Μαροκινοί, Πακιστανοί - και συγκεκριμένα στους καταυλισμούς, βρίσκεται αυτή την στιγμή ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων, περί τα 8.500 άτομα (στοιχεία της Δευτέρας 9 το πρωί). Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 3.200 άτομα, στην Νέα Καβάλα 3.400 στο Χέρσο 3.500 ενώ στην Λέσβο 4.000 άτομα.

Το Συντονιστικό Όργανο που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας με επικεφαλής το ΕΚΕΠΥ, θα πρέπει να καταγράψει με λεπτομέρειες, τις ανάγκες αλλά και τα προβλήματα στις περιοχές όπου έχουν συγκεντρωθεί οι πρόσφυγες και να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να δώσει πόρισμα με τις πιθανές λύσεις. Η περιοχή αυτή επίσης, αποτελεί και ένα case study - με τόσο μεγάλο πληθυσμό- σε θέματα δημόσιας υγείας.

EKEPY1new

Το προσφυγικό είναι πλέον εδώ και αποτελεί ένα τεράστιο καθημερινό ζήτημα, σίγουρα όχι μόνο ελληνικό, πρωτίστως ευρωπαϊκό, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις. Αλλά δυστυχώς οι λύσεις που δίνονται μέχρι στιγμής, δεν προέρχονται από την κυβέρνηση, αλλά από εθελοντικές ομάδες.

Και μπορεί μέχρι σήμερα οι πρόσφυγες στα Κέντρα Φιλοξενίας και στους καταυλισμούς να ανέρχονται σε 36.419 άτομα, ωστόσο ο αριθμός αυτός σύντομα θα αγγίξει τις 100.000 όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ευρώπη ενώ ας μην ξεχνάμε, ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς έχει τονίσει ότι ο αριθμός μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 150.000 πρόσφυγες. Φυσικά κάθε άλλο, παρά τυχαία, έχει υποστηρίξει την φράση αυτή ο υπουργός.

Επομένως, εάν οι άνθρωποι αυτοί αφεθούν και δεν υπάρξει σωστή οργάνωση και συντονισμός, τότε η κατάσταση θα γίνει πραγματικά ανεξέλεγκτη.

Εν τω μεταξύ χθες, η διοίκηση του ΕΚΕΠΥ ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να καταγραφούν όλα τα σημεία υποδοχής, καταγραφής & ταυτοποίησης αλλά και παραμονής των προσφύγων στην Ελλάδα, ώστε να ενεργοποιούνται - κατόπιν κατάλληλης & ορθολογιστικής αξιολόγησης - οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί υγειονομικής παρέμβασης.

IMG 0190

Την ίδια ημέρα και οι φαρμακοποιοί, μέσα από το θεσμικό τους όργανο, τον ΠΦΣ, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να συνδράμουν στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, θύμισε μάλιστα την σύσκεψη που είχε οργανώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα με την συμμετοχή των Προέδρων των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών συλλόγων (PGEU). Οι ηγέτες των φαρμακοποιών άδραξαν την ευκαιρία στην διάρκεια της εκδήλωσης, για να εκφράσουν την αγωνία τους αναφορικά με την εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πρόσφυγες σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και η οποία έχει πλήξει την Ελλάδα βάναυσα. Διατράνωσαν τη διάθεση και ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητές τους ως επαγγελματιών υγείας. Στην εναρκτήρια ομιλία του δε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος είχε αναφεθεί στη δεινή θέση των προσφύγων στα Ελληνικά νησιά.

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Παπαευσταθίου θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για το προσφυγικό ζήτημα μετά την επίσκεψη της Τετάρτης, προκειμένου να την καταθέσει την επόμενη ημέρα (Πέμπτη) στην σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει με την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Συνεργασία ΕΚΕΠΥ με Ελληνική Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Μπασκόζος: Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες για τους πρόσφυγες, να στρατευθούν στο Συντονιστικό Όργανο