ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αθ. Γιαννόπουλος και Σωτ. Τσιόδρας στην Ειδομένη την Πέμπτη, για τον εμβολιασμό των προσφύγων

Ήταν θέμα ημερών να εκσκύψουν τα θέματα δημόσιας υγείας με τους πρόσφυγες, καθώς οι συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπως πχ. στην Ειδομένη, είναι πράγματι δραματικές.

Αθ. Γιαννόπουλος και Σωτ. Τσιόδρας στην Ειδομένη την Πέμπτη, για τον εμβολιασμό των προσφύγων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η Ελλάδα μετρά ήδη δύο κρούσματα ηπατίτιδας Α φανερά τουλάχιστον, αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη, ή δεν ανακοινώνονται τα άλλα κρούσματα που μπορεί να κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ από το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν λιτή και σαφής: «το Κέντρο ενημερώνει πως σποραδικά κρούσματα της νόσου είναι ενδεχόμενα και λαμβάνονται όλα τα προσήκοντα μέτρα, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολουθεί ο Οργανισμός». Πόσο πιο σαφές να το κάνουν τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι τα πράγματα από εδώ και στο εξής θα είναι σοβαρά και θα έχουμε διαρκώς νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α, ή άλλα κρούσματα από λοιμώδη νοσήματα;

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος μαζί με τον λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα, ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Ειδομένη την Πέμπτη το πρωί προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση με τους πρόσφυγες και να εμβολιάσουν τα παιδιά.

Μάλιστα τα εμβόλια αυτά (2.000 τον αριθμό), είναι ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ιδρύματος κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη χθες. Φυσικά στην Ειδομένη ο αριθμός ττων προσφύγων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος - εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου τις 10.500- ωστόσο προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν τα παιδιά.

Εξάλλου, η Πρόεδρος του Ιδρύματος, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, επικοινώνησε με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κύριο Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την ανάληψη από το Ίδρυμα της λειτουργίας ενός hot spot όπου θα φιλοξενούνται κυρίως μητέρες με τα παιδιά τους, καθώς επίσης και ασυνόδευτα παιδιά. Εκεί θα τους παρέχεται σίτιση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια για τα παιδιά. Το λειτουργικό κόστος του προγράμματος θα αναληφθεί από το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη, ενώ στόχος θα είναι να γίνει κέντρο αναφοράς το όποιο θα ενταχθεί και στην UΝΕSCO. Μάλιστα, ο Υπουργός αναμενόταν να διαβιβάσει χθες την πρόταση αυτήν στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη:

Και δεύτερο περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο - Αναμένονται σποραδικά κρούσματα

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκινά τους εμβολιασμούς στους πρόσφυγες της Ειδομένης

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» κοντά στους πρόσφυγες: Προσφορά 2.000 εμβολίων στο υπ. Υγείας