ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επίσκεψη Ξανθού στην Ειδομένη: Θέματα οργάνωσης και δημόσιας υγείας με φόντο την αναβάθμιση Μουζάλα

Την σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στο προσφυγικό ζήτημα, επιθυμεί να υπογραμμίσει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο Τετάρτη τον καταυλισμό της Ειδομένης και άλλα σημεία της Μακεδονίας που έχουν συγκεντρωθεί πρόσφυγες.

Επίσκεψη Ξανθού στην Ειδομένη: Θέματα οργάνωσης και δημόσιας υγείας με φόντο την αναβάθμιση Μουζάλα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μάλιστα για τον λόγο αυτόν, στην επίσκεψη θα βρίσκεται κοντά του και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ αλλά και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Νίκος Παπαευσταθίου.

Ο κ. Παπαευσταθίου ως επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου τονίζει στο onMed ότι το ζήτημα της οργάνωσης είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και χρειάζεται προσοχή και συστηματική δουλειά.

Και είναι λογικό αυτό, καθώς δεν είναι μικρό πράγμα σε έναν πρόχειρο καταυλισμό, να έχουν συγκεντρωθεί 14.000 άνθρωποι και μάλιστα μερίδα αυτών, να φέρει λοιμώδη νοσήματα. Μάλιστα χθεσινές πληροφορίες έκαναν λόγο για εκκένωση του καταυλισμού, ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο, αφού οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν εκφράσει την επιθυμία να παραμείνουν και να μην μεταφερθούν σε άλλα hot spots, ή καταυλισμούς, προκειμένου να είναι κοντά στα σύνορα, ώστε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα.

Τα κρούσματα της ανεμοβλογιάς που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ειδομένη επίσης, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για εμβολιασμούς και έτσι είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ να επισκεφθεί και πάλι την Ειδομένη προκειμένου να τους πραγματοποιήσει.

Εν τω μεταξύ όπως όλα δείχνουν, το προσφυγικό, αναδεικνύεται αναγκαστικά, ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό, αλλάζει η δομή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αποτέλεσμα ο υπουργός κ. Γιάνης Μουζάλας για τον οποίο χύθηκε τόσο μελάνι αναφορικά με το θέμα της Μακεδονίας, να έχει επιτελικό πλέον ρόλο.

Για το προσφυγικό ζήτημα εξάλλου τοποθετούνται και όλοι οι υγειονομικοί φορείς, από τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς, μέχρι τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ. Όπως δε τόνισε πολύ εύγλωττα ο ΣΦΕΕ στο ψήφισμά του με αφορμή την Γενική Συνέλευση της περασμένης Παρασκευής, «H παρατεινόμενη δημοσιονομική πίεση, σε συνδυασμό με το τεράστιο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης επαπειλούν με επικίνδυνες ελλείψεις σε φάρμακα την ήδη οριακή λειτουργία του συστήματος Υγείας». Αλλά και οι φαρμακοποιοί, αναφέρθηκαν χθες ενδελεχώς στις ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό στην ελληνική αγορά.

Διαβάστε ακόμη:

Στην Ειδομένη την Τετάρτη ο Ανδρέας Ξανθός μαζί με τον Τέρενς Κουίκ & το ΕΚΕΠΥ

Κρούσματα ανεμοβλογιάς στην Ειδομένη: Νέοι εμβολιασμοί και πιθανή επίσκεψη Ξανθού στον καταυλισμό

Ελλείψεις βασικών φαρμάκων καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί