ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόταση Λιαρόπουλου για πλήρη αναδιάταξη του ΕΣΥ, ΣΔΙΤ, μόνιμο υφυπουργό Υγείας και ... γκρέμισμα νοσοκομείων

Την συνολική αναδιάρθρωση του τομέα υγείας, καθώς εκτός από το Δημόσιο σύστημα τώρα φαίνεται πως και ο ιδιωτικός τομέας καταρρέει, πρότεινε ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών και Οργάνωσης Υγείας του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, μιλώντας στο 1ο συνέδριο για την «Πολιτική και Διαχείριση του καρκίνου - Βέλτιστη Πρακτική vs Οικονομικοί περιορισμοί» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

Πρόταση Λιαρόπουλου για πλήρη αναδιάταξη του ΕΣΥ, ΣΔΙΤ, μόνιμο υφυπουργό Υγείας και ... γκρέμισμα νοσοκομείων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πολλές και καυστικές οι προτάσεις του καθηγητή Λιαρόπουλου, οι οποίες σίγουρα θα συζητηθούν με πρώτη και καλύτερή αυτή που αφορά στην δημιουργία μιας σειράς νέων νοσοκομείων 10 τουλάχιστον, τα οποία θα αντικαταστήσουν παλιά νοσηλευτήρια.

Μάλιστα η πιο τολμηρή ίσως πρότασή του, αφορούσε στο ...γκρέμισμα όπως είπε του Ιπποκράτειου. «Στο Ιπποκράτειο θα έπρεπε να μπει βόμβα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαρόπουλος, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, σημείωσε ότι η χώρα και ειδικότερα η Αττική, διαθέτει πολλά παλιά νοσηλευτήρια (έχουμε 140 νοσοκομεία που δεν χρειάζονται όλα υπογράμμισε) τα οποία για να εκσυγχρονιστούν απαιτούνται πολλά χρήματα. Για τον λόγο αυτόν, προτείνω, συνέχισε, την δημιουργία νέων μονάδων, μέσα από το σχέδιο Γιουνκέρ, ωστόσο επειδή το εν λόγω σχέδιο δεν χρηματοδοτεί δημόσιες δομές, αλλά επιχειρηματικά project, καλό θα ήταν να είχαμε συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή νέα νοσοκομεία και δομές υγείας, μέσω ΣΔΙΤ συμπράξεων δηλαδή.

Είναι καιρός, να αρχίσουμε να οικοδομούμε και πάλι την σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς σήμερα η σχέση τους είναι εχθρική, είπε. Ο καθηγητής Λιαρόπουλος, τόνισε πως στα πλαίσια συνολικής αναδιάταξης και αναδιάρθρωσης του συστήματος, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό αλλά και κοινωνικό ΕΣΥ, το οποίο θα σέβεται τους πολίτες, δεν θα ζορίζει τις οικογένειες και ταυτόχρονα θα σέβεται και δεν θα εξαντλεί το προσωπικό. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να κάνει τους γιατρούς, Διευθυντές όπως επιθυμούν οι ίδιοι. Ένα σύστημα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς και ασφάλειας και για τους ανασφάλιστους.

Πρότεινε ακόμη, την ποιοτική αναβάθμιση της ΠΦΥ, την κατάργηση της εφημερίας και την εισαγωγή στα Επείγοντα Περιστατικά μόνο μέσα από τα ΤΕΠ.

Πρότεινε επίσης, την δημιουργία μόνιμου υφυπουργού Υγείας και επανέλαβε μία παλιά του πρόταση, που αφορά στην πληρωμή των υπηρεσιών υγείας μέσα από την φορολογία.

Σχολιάζοντας την σημερινή κατάσταση, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο ερειπιώνα και πως η φτώχεια σημαίνει πρόωρο θάνατο και μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Αυτό είναι το χειρότερο που έφεραν τα Μνημόνια και η παρατεταμένη ύφεση είπε.

Τέλος ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος έκλεισε την ομιλία του με την περίφημη φράση του Ιταλού συγγραφέα Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα από τον Γατόπαρδο «Για να μείνουν τα πράγματα όπως είναι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν...»

liaro0

Διαβάστε ακόμη:

Η Λιθουανία δείχνει το δρόμο της καινοτομίας στην Υγεία - Κλινικές Έρευνες, ΣΔΙΤ, στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας

Η έλλειψη νοσηλευτών βλάπτει σοβαρά την υγεία των ασθενών αλλά και των ιδίων: Ιστορικό συνέδριο στην Σύρο

Η Ελλάδα Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών για το καλό των χρονίως πασχόντων & της οικονομίας

Προτροπή του καθ. Υφαντόπουλου να επενδύσουμε στην Ιατρική Τεχνολογία για να ξεφύγουμε από την ανεργία