ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αν. Καρταπάνης: Η κρίση δεν έχει τελειώσει, το clawback θα κλείσει πολλά νοσοκομεία, στροφή στις συμπράξεις

Η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη και θα έρθουν ακόμη πιο δύσκολα χρόνια για την υγεία, τόνισε με έμφαση ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΥΓΕΙΑ κ. Ανδρέας Καρταπάνης, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο 1ου Συνεδρίου «Πολιτική και Διαχείριση του Καρκίνου - Βέλτιστη Πρακτική vs. Οικονομικοί Περιορισμοί» την περασμένη εβδομάδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Αν. Καρταπάνης: Η κρίση δεν έχει τελειώσει, το clawback θα κλείσει πολλά νοσοκομεία, στροφή στις συμπράξεις

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και σίγουρα μετά λόγου γνώσης κατέθεσε την εκτίμηση αυτή ο κ. Καρταπάνης, καθώς μπορεί σήμερα να βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο η εμπειρία του είναι μεγάλη, καθώς έχει θητεύσει στο ΕΣΥ ως μάνατζερ, και ειδικότερα στον Ευαγγελισμό και στο Σισμανόγλειο.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν ΣΔΙΤ συμπράξεις δηλαδή Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να τονωθεί το κομμάτι της υγείας και να ανασάνει το δημόσιο σύστημα που σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από πλευράς έλλειψης ρευστότητας και μεγάλων δαπανών.

kartapanis 660a

Χρειάζεται εξορθολογισμός στα νοσοκομεία, τόνισε ο κ. Καρταπάνης, προσθέτοντας ότι κάποτε όταν ήταν ο ίδιος στο ΕΣΥ, επιχείρησε με μία ομάδα στελεχών να εκπονήσουν τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, ο οποίος ακόμη παραπαίει, όπως είπε.
Υποστήριξε ότι έχουν χαθεί πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια από το δημόσιο σύστημα υγείας , καθώς υπάρχει έλλειμμα μηχανογράφησης, ενώ δεν υπάρχουν και δείκτες απόδοσης. Το σύστημα χρειάζεται συνδυασμένη παροχή υπηρεσιών, τόνισε, προσθέτοντας, ότι θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά το θέμα του outsourcing στο management του υγειονομικού τομέα, κάτι που εφαρμόζουν οι Γερμανοί, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο, έσωσαν τα νοσοκομεία τους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε, ότι θα κλείσουν πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία από το clawback το οποίο χαρακτήρισε άδικο εισπρακτικό μέτρο, τόσο για τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, όσο και για την φαρμακοβιομηχανία.

Τέλος, αναφορικά με τον Ιατρικό τουρισμό, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΥΓΕΙΑ, υπογράμμισε, ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω δυστυχώς και η Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά στον παγκόσμιο χάρτη. Αντίθετα η Τουρκία, έχει μόνιμο υφυπουργό Ιατρικού τουρισμού, σημείωσε με νόημα.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόταση Λιαρόπουλου για πλήρη αναδιάταξη του ΕΣΥ, ΣΔΙΤ, μόνιμο υφυπουργό Υγείας και ... γκρέμισμα νοσοκομείων