ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι Κλινικές πιέζουν για τα ληξιπρόθεσμα χωρίς νέες περικοπές

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, θα επιδιώξουν το μεσημέρι της Δευτέρας οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών διεκδικώντας για ακόμη μία φορά να πιέσουν για πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και για την ακύρωση του clawback το οποίο για τον κλάδο των Κλινικών ανέρχεται στο 40%.
Οι Κλινικές πιέζουν για τα ληξιπρόθεσμα χωρίς νέες περικοπές

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, θαεπιδιώξουν το μεσημέρι της Δευτέρας οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας ΕνωσηςΙδιωτικών Κλινικών διεκδικώντας για ακόμη μία φορά να πιέσουν για πληρωμή τωνληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και για την ακύρωση του clawback τοοποίο για τον κλάδο των Κλινικών ανέρχεται στο 40%.

Ηδη η ΠανελλήνιαΕνωση Ιδιωτικών Κλινικών με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γρηγόρη Σαραφιανό έχει προσφύγει στο ΣτΕ την περασμένη εβδομάδα γιατην ακύρωση του clawback(μηχανισμός αυτόματης επιστροφής) ως αντισυνταγματικό μέτρο ενώ την επόμενηεβδομάδα, αναμένεται να εξετασθεί η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

Παράλληλα με την συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, θαπραγματοποιηθεί και διαδήλωση κάτω από το υπουργείο, εκπροσώπων περίπου 50κλινικών.

Στόχος των εκπροσώπωντου κλάδου είναι να πιέσουν για αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων και μάλιστα χωρίςπερικοπή, κάτι άλλωστε που έχει ζητήσει επιτακτικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργόςκ. Αντώνης Σαμαράς.

Και λέμε χωρίς περικοπή,διότι όπως προέκυψε μετά από την τελευταία συνάντηση με την τρόικα, και όπως αναφέρειο κ. Σαραφιανός σε επιστολή του στον υπουργό Υγείας, «αποφασίστηκε επιπλέον «κούρεμα» 16-20%για τηναποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών της περιόδου 2007-2011.

Ο κ.Σαραφιανός στην επιστολή του σημείωνε προς τον υπουργό, ότι «ο κλάδος αδυνατείνα δεχθεί μια επιπλέον περικοπή του 8% για χρέη υπηρεσιών που έχουν παράσχει ωςκλάδος πριν 5-6 χρόνια, με τιμές κρατικούτιμολογίου από το 1991, που συμπεριλαμβάνουν σε μεγάλο

ποσοστόκόστος υλικών επεμβάσεων, που έχουν επιβαρυνθεί με τραπεζικό δανεισμό και παραμένουνανεξόφλητα όχι με υπαιτιότητα των επιχειρήσεων, αλλά της γραφειοκρατίας και τηςανεπάρκειας της Δημόσιας Διοίκησης».

Τυχόν νέαπερικοπή καθώς και οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αποπληρωμή, σε συνδυασμό με τα μέτρατου Rebate και του Claw Back, σύμφωνα με την Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών, θα οδηγήσουν στην άμεση αναστολή λειτουργίας της συντριπτικής πλειοψηφίας

των ιδιωτικών κλινικών, ενώθα χάσουν την εργασία τους 25.000 εργαζόμενοι αλλά και εκατοντάδες συνεργάτες προμηθευτές.

Σύμφωναμε δηλώσεις του κ. Σαραφιανού στο on med. Gr, από τις 172 Ιδιωτικές Κλινικές που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος σεόλη την χώρα, έκλεισαν 11, ενώ ετοιμάζονται και άλλες να βάλουν λουκέτο.

Οσοναφορά την αποπληρωμή, να σημειώσουμε ότι από τα 535 εκατ. Ευρώ που είναι τοσύνολο των ληξιπροθέσμων (2007- 2011) οι Κλινικές έχουν λάβει 5 με 6 εκατ. ευρώμε καλοπληρωτές τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ. Το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ έχουν σημαντικάανεξόφλητα ποσά.

Επίσηςαπό τα καινούρια χρέη, παραμένει ανεξόφλητο όλο το 10% για το 2012 (το ποσό αυτό, αποτελεί την εξόφληση από το 90% που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις ως προκαταβολή) και η προκαταβολή νοσηλείων τουΙανουαρίου. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Σαραφιανό, ο κλάδος έχει λάβει υπόσχεση απότην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για αποπληρωμή της προκαταβολής τουΦεβρουαρίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.