ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το Μνημόνιο πέθανε! Ζήτω το πρόγραμμα!

Το  Μνημόνιο πέθανε ζήτω το πρόγραμμα!

Την φράση αυτή ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του 12ου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Health world, προσθέτοντας ότι μετά το τέλος του Μνημονίου η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθεί ένα δικό της πρόγραμμα για να εξοικονομεί πόρους και να προγραμματίζει τις ανάγκες της. 

Το Μνημόνιο πέθανε! Ζήτω το πρόγραμμα!

Το Μνημόνιοπέθανε ζήτω το πρόγραμμα!

Την φράση αυτή ανέφερε – με απόλυτη επίγνωσημάλιστα- ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην Κοσμήτωρ της Εθνικής ΣχολήςΔημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του 12ουσυνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Health world.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ουσιαστικά το Μνημόνιοολοκληρώνει τον κύκλο του, στην πορεία όμως η χώρα θα πρέπει να έχει έναΠρόγραμμα το οποίο να ακολουθεί συστηματικά προκειμένου να μην ξεφεύγει από τονσχεδιασμό της πολιτικής της και που θα αφορά στον εξορθολογισμό των υγειονομικώνδαπανών και την εξοικονόμηση πόρων από το σύστημα υγείας. Πάντως σύμφωνα με τον καθηγητή, εάν η δαπάνη πέσει κάτω από το ποσότου 1,3 δις ευρώ, τότε κινδυνεύει να απειληθεί η σύζευξη της φαρμακευτικήςδαπάνης με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τανοσοκομεία και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για να γίνει αυτό.

Ο κ. Κυριόπουλος, εκτίμησε ακόμη ότι το Μνημόνιοέχει οδηγήσει τον χώρο της υγείας πέρα από τα όριά του και ότι οι πολιτικέςπεριστολής της δαπάνης απεδείχθησαν ατελέσφορες και πλην των πρόσκαιρωνμεταρρυθμίσεων δεν έχουν επιδείξει θετική συμβολή στην ανασυγκρότηση τουυγειονομικού τομέα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αναζήτηση της αποδοτικότητας –αντί της περιστολής της δαπάνης- και της αποτελεσματικότητας – αντί της ανταπόκρισηςστην ζήτηση- οφείλουν να είναι οι δύο βασικοί στόχοι της τρέχουσας περιόδου.

Η ανασυγκρότηση του υγειονομικού τομέα- είπε ακόμη,ταυτίζεται στην παρούσα συγκυρία με την μεταρρύθμιση και την αναδιάρθρωση τουΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Προς τούτο, η διεύρυνση της χρηματοδοτικήςβάσης του ΕΟΠΥΥ και η λειτουργία του ως φορέα που ασκεί ασφαλιστική πολιτική,σε συνδιασμό με την δημιουργία δικτύων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στην οποίασυμμετέχει το σύνολο των δημοσίων και ιδιωτικών δομών και επαγγελματιών υγείας,αποτελεί μία εύστοχη απάντηση για την υπέρβαση της κρίσης.

Τέλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι χρήστες υπηρεσιών υγείας να αποτελέσουν βασικό εταίρο για την συζήτηση που γίνεται για την υγειονομική περίθαλψη, ενώ αναφερόμενος στο κομμάτι της πρόληψης, σημείωσε ότι δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα για προβλήματα όπως η μεγάλη χρήση του αλατιού και το κάπνισμα, με αποτέλεσμα να αφήνουμε το «θηρίο» να περνά από μπροστά μας.