ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στη Βουλή ο διάλογος για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ

Με τα δύο πορίσματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανά χείρας και με σημειώσεις προκειμένουνα εντοπιστούν οι διαφορές και οι ομοιότητες, θα βρεθουν αντιμέτωποι σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και οι εμπλεκόμενοι με την υγεία φορείς.
Στη Βουλή ο διάλογος για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ

Με τα δύο πορίσματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανά χείρας και με σημειώσεις προκειμένουνα εντοπιστούν οι διαφορές και οι ομοιότητες, θα βρεθεί αντιμέτωπο αύριο τοπρωί στην βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το σώματων βουλευτών καθώς και οι εμπλεκόμενοι με την υγεία φορείς.

Οι ομοιότητες πάντως είναι σαφώς περισσότερες από τιςδιαφορές στα δύο πορίσματα – Θεοδωράκη σε συνεργασία με την Task Force καιΣουλιώτη- και όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, κατά 99,5% τα πορίσματα διαπνέονται από την ίδια φιλοσοφία. Αναμφισβήτητα πάντως, αυτό που μετρά περισσότερο, είναινα ληφθούν επιτέλους οι αποφάσεις για το τι ΠΦΥ θέλουμε να έχουμε και τι ρόλοεπιθυμούμε να διαδραματίσει ο ΕΟΠΥΥ.

Ετσι, και τα δύο πορίσματα, κάνουν λόγο για τον ρόλοπου πρέπει να παίξει ο ΕΟΠΥΥ στην νέα εποχή της ΠΦΥ, σημειώνοντας ότι οΟργανισμός θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας με ενίσχυση των Υγειονομικών Περιφερειών. Με αυτόν τοντρόπο, αναβαθμίζεται ο ρόλοςτου ΕΣΥ- όπως σχολιάζει στο onmed.gr οπρόεδρος της Επιτροπής ΠΦΥ « Υγεία Εν δράσει» κ. Παύλος Θεοδωράκης,προσθέτοντας ότι εφόσον οι δομές υγείας θα μεταφερθούν στις ΥΠΕ, τότε μιλάμε γιαένα πιο σκληρό ΕΣΥ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα επιβαρύνονται τα νοσοκομεία από ταπεριστατικά, αντίθετα, αναμένεται αξιοποίηση όλων των δομών και Κέντρων Υγείας της χώρας και το ΕΣΥ θα λειτουργεί αποκεντρωμένα και πιο ολοκληρωμένα.

Επίσης, και τα δύο πορίσματα μιλούν για την ανάπτυξητου οικογενειακού γιατρού και για χρηματοδότηση του συστήματος μέσα από κλειστούς σφαιρικούςπρουπολογισμούς.

Μία βασική διαφορά μεταξύ των δύο πορισμάτων, είναιότι το πόρισμα Θεοδωράκη, μιλά για συνεργασία με το υπουργείο ΔιοικητικήςΜεταρρύθμισης και για αξιοποίηση της κινητικότητας.

Να σημειώσουμε ακόμη, ότι για το πόρισμα του ΠαύλουΘεοδωράκη, ζητήθηκε η τεχνική υποστήριξη της Task Force, ενώ αξιοποιήθηκαν όλα τα δεδομέναπου συλλέχθηκαν από την Επιτροπή ΠΦΥ, από τα υπουργεία Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισηςκαι Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και η Έκθεση Τεχνικής Αξιολόγησης της ΕπιτροπήςΠΦΥ της πρωτοβουλίας «Υγεία εν Δράσει».

Δύο άνθρωποι που στάθηκαν επίσης υποστηρικτές στοεγχείρημα του κ. Θεοδωράκη, είναι ο Ολλανδός Peter P. Groenewegen, και ο Λιθουανός Arnoldas Jurgutis, καθηγητές ΠολιτικήςΥγείας και Δημόσιας Υγείας αντίστοιχα, οι οποίοι συνέδραμαν ιδιαίτερα με τις ιδέες τους για την ανάπτυξη καιαναδιοργάνωση της ΠΦΥ στην Ελλάδα αλλά καιηΟμάδα δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαικής Επιτροπής.