ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τρίτο και «φαρμακερό» το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Υγεία

Επιβολή φόρων (καπνού, αλκοόλ ) αλλά και αναπροσαρμογή ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνονται στο τρίτο κατά σειρά πόρισμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που παραδόθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό,  στον υπουργό Υγείας κ., Αδωνι Γεωργιάδη.
Τρίτο και «φαρμακερό» το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Υγεία

Επιβολή φόρων (καπνού, αλκοόλ ) αλλά και αναπροσαρμογή ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνονται στο τρίτο κατά σειρά πόρισμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που παραδόθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, στον υπουργό Υγείας κ., Αδωνι Γεωργιάδη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πόρισμα, αναμένεται εξοικονόμηση της τάξηςτων 267 εκατ. ευρώ ετησίως στην χώρα, εάν πάψει να υφίσταταιτο νοσοκομειακοκεντρικό σύστημα και καταφέρουμε να αναπτύξουμε το δίκτυο της ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδας Υγείας.

Ηλογική αυτή θα περιστείλει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 4,7% την πρώτηπενταετία. Επιπλέον, η συγκρότηση των δικτύων ΠΦΥ και ο ορθολογικόςσχεδιασμός σε επίπεδο υλικών και τεχνολογικών πόρων αναμένεται να αποφέρειεξοικονομήσεις ύψους 25-30 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.

Ταπαραπάνω όπως είπαμε, περιλαμβάνονται στο νέο πόρισμα για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας –το τρίτο κατά σειρά- που κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός,ενώπιον του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη και των υγειονομικών φορέων μεαφορμή τον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την επόμενη ημέρα της ΠΦΥ.

«Εγκέφαλος» του πορίσματοςτων 68 σελίδων που αφορά στα 4 Βήματα για την μεταρρύθμιση είναι ο καθηγητήςτου τομέα Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος.

Η ενοποίηση και αναδιάρθρωση τωνδομών υγείας- και συγκεκριμένα των 550 σημείων- η εισαγωγή της ηλεκτρονικής κάρταςυγείας, οι κλειστοί σφαιρικοί προυπολογισμοί ανά περιφερειακή ενότητα ηδημιουργία ενός ενιαίου φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργίατων μονάδων παροχής ΠΦΥ και θα ενσωματώνει τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, τακέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του ΕΣΥ, τους αγροτικούς γιατρούς καιτους συμβεβλημένους παρόχους ΠΦΥ, και θα λειτουργεί υπό έναν προϋπολογισμό καιενιαία διοίκηση, βρίσκονται στην «καρδιά» της φιλοσοφίας του πορίσματος.

Αναφορικάμε την χρηματοδότηση, το πόρισμα προτείνει σειρά μέτρων, μόνιμου χαρακτήρα ήβραχυπρόθεσμης αποτελεσματικότητας, όπως:

- - ο κοινωνικός ασφαλιστικός φόρος (τμήματου ΦΠΑ)

- - το ειδικό τέλος σε καταναλωτικά αγαθά με αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση στην υγείατου πληθυσμού (καπνός, οινοπνευματώδηποτά κλπ)

- - η επανεξέταση της συμβολής τουπροϋπολογισμού

- - η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικώνεισφορών και

- - η ποσοστιαία συνεισφορά μέρους τωνεπιδοτήσεων των αγροτών, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου € 2,2 δις, με παράλληλη και σταδιακή απομείωσητου ποσοστού συνασφάλισής τους, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό και δημιουργείεμπόδια στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας.

Το πόρισμα επίσης, κάνειαναφορά για τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ στην νέα εποχή της ΠΦΥ εάν δηλαδή θα πρέπει να είναιαγοραστής ή πάροχος, ενώ η ανάληψη από τον ΕΟΠΥΥ της διοίκησης, τουπροϋπολογισμού, του συντονισμού και του ελέγχου των δράσεων της ΠΦΥ θα γίνειμέσω δύο Γενικών Διευθύνσεων: (α) της Γενικής Διεύθυνσης Παροχής Υγείας και (β)της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς Υγείας. Στόχος της διπλής αυτής ιδιότητας τουΕΟΠΥΥ είναι αφ’ ενός η εισαγωγή συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά και τον έλεγχοτων μονοπωλιακών τάσεων από μέρους των παρόχων του ιδιωτικού τομέα και αφ’ετέρου η οικονομική αποδοτικότητα του συστήματος, ο καλύτερος έλεγχος δαπανώναλλά και η διασφάλιση ενός στοιχειώδους πακέτου παροχών στις ευπαθείς ομάδεςτου πληθυσμού.

Το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ προτείνει ακόμη:

ΈναΔίκτυο ΠΦΥ ανά Καλλικρατικό Δήμο: και

ΈναΝομαρχιακό Δίκτυο ΠΦΥ ανά Περιφερειακή Ενότητα

Ηενοποίηση και λειτουργία της ΠΦΥ σε ένα οργανωτικό σχήμα και έναν προϋπολογισμόυπό τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το πόρισμα, βασίζεται στην ανακατανομή των πόρων με βάση το συνολικόπροϋπολογισμό, ο οποίος περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ και τουΕΣΥ (Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων), ποσό που υπερβαίνει το 1,5 δις €(15% της συνολικής δημόσιας δαπάνης). Επίσης, εντοπίζονται περιθώρια οικονομιώνκλίμακας στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας.