ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Δεν κρατήσαμε ομήρους τους ελεγκτές», λένε οι γιατροί

«Ο έλεγχος των επιθεωρητών υγείας στο νοσοκομείο τηςΚέρκυρας διεκόπη από τους ίδιους τους ελεγκτές, οι οποίοι οδηγήθηκαν από τονδιευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας στο γραφείο του διοικητικού διευθυντή»,υποστηρίζει το Ενιαίο Σωματείο και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, σημειώνονταςότι δεν υπήρξε εγκλωβισμός των επιθεωρητών.
«Δεν κρατήσαμε  ομήρους τους ελεγκτές», λένε οι γιατροί

«Ο έλεγχος των επιθεωρητών υγείας στο νοσοκομείο τηςΚέρκυρας διεκόπη από τους ίδιους τους ελεγκτές, οι οποίοι οδηγήθηκαν από τονδιευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας στο γραφείο του διοικητικού διευθυντή»,υποστηρίζει το Ενιαίο Σωματείο και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, σημειώνονταςότι δεν υπήρξε εγκλωβισμός των επιθεωρητών.

Η υπόθεση από την πλευρά των γιατρών

Όπως περιγράφουν την υπόθεση σε ανακοίνωσή τους, «περί την3η μεσημβρινή ώρα , οι ευρισκόμενοι από νωρίτερα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυραςεπιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας , άρχισαν έλεγχο του προσωπικού από τον 4οόροφο και συγκεκριμένα την Χ/Κ κλινική. Μετά τον έλεγχο στη μία και μοναδικήνοσηλεύτρια του τμήματος ( σημ: επιφορτισμένη με τη νοσηλεία 40 ασθενών..) ηοποία φυσικά ανευρέθη στη θέση της , ο έλεγχος επεκτάθηκε στα γραφεία τωνιατρών του Χ/Κ τομέα . Σε ερώτηση των ελεγκτών γιατί είναι κλειστά τα γραφείατων ιατρών απαντήσαμε πως οι περισσότερες Χ/Κ ειδικότητες είναι σε εφημερίαετοιμότητας και ως εκ τούτου νομίμως απουσιάζουν ( Ουρολόγος , Οφθαλμίατρος ,ΩΡΛ ) . Ο μοναδικός εν ενεργή εφημερία ευρισκόμενος Χειρουργός, εκτελούσε τακαθήκοντά του στο χώρο των Επειγόντων Περιστατικών στο ισόγειο. Μετά τούτου οιελεγκτές κατέβηκαν στον 3ο όροφο όπου στεγάζονται η Πνευμονολογική καιΟρθοπεδική κλινική.

Στην Πνευμονολογική κλινική αφού επισήμαναν την απουσία τουευρισκόμενου σε μικτή εφημερία ιατρού , τους απαντήσαμε ότι ο γιατρός αυτή τηνώρα έχει πάει για φαγητό , μετά δε τη πάροδο ολίγων λεπτών ο εν λόγω συνάδελφοςπαρουσιάστηκε στους ελεγκτές .

Ακολούθως συνοδεύσαμε τους ελεγκτές στην Καρδιολογικήκλινική όπου ευρέθησαν όλοι οι γιατροί εφημερεύοντες και μη στο χώρο εργασίας.Στην ίδια κλινική νοσηλεύονται ασθενείς του Νεφρολογικού και Νευρολογικούτμήματος . Μετά τον έλεγχο των νοσηλευτών οι οποίοι ευρέθησαν στη θέση τους ,επισημάναμε ότι ο Νεφρολόγος αν και σε εφημερία ετοιμότητας βρίσκεται στηΜονάδα Τεχνητού Νεφρού στο ισόγειο, ο δε Νευρολόγος δε γνωρίζαμε που ευρισκόταν.

Την ώρα που οι επιθεωρητές έδειξαν διάθεση οργής για τηναπουσία του Νευρολόγου , κατέφθασε ο ίδιος εξηγώντας ότι εξέταζε ασθενή στηνΟρθοπεδική κλινική. Τη στιγμή αυτή εξοργιστήκαμε με τη συμπεριφορά των ελεγκτώννιώθοντας πως μας εμπαίζουν και μας προσβάλλουν κατάφωρα. Αυτό διότι κατά τονέλεγχο του μισού κτιρίου αφ΄ενός δεν ελέχθησαν οι τραγικές συνθήκες εργασίαςμας, ο επισφαλής αριθμός νοσηλευτών , η μη κάλυψη με ενεργή εφημερία ιατρώνόλων των ειδικοτήτων ( αφού έχει περικοπεί δραματικά το κονδύλι εφημέρευσης καιοι ενεργείς εφημερίες έχουν μετατραπεί με λογιστικά κριτήρια σε μικτές καιετοιμότητας) και η έλλειψη σε βασικά υλικά, αφετέρου την ίδια στιγμήεπικεντρώθηκαν στην ολιγόλεπτη απουσία του Νευρολόγου ο οποίος εκτελούσε τοκαθήκον του.

Αντιληφθήκαμε αυτό που εξαρχής είχαμε υποψιαστεί, ότι δηλαδήδεν είχαμε να κάνουμε με έλεγχο της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας τουνοσοκομείου και καταγραφής των οξύτατων προβλημάτων , αλλά με μια εσκεμμένηενέργεια επικοινωνιακού χαρακτήρα με αποκλειστικό σκοπό τη στοχοποίηση ,τρομοκράτηση και εξευτελισμό συναδέλφων.

Εν τω μεταξύ ασθενείς , συνοδοί , συγγενείς και άλλοιευρισκόμενοι στο χώρο άρχισαν να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τουςαισθανόμενοι προφανώς τον εμπαιγμό που υφίστανται ως ασθενείς και πολίτες.

Υπο αυτές τις συνθήκες διεκόπη ο έλεγχος εκ μέρους τωνεπιθεωρητών και οδηγήθηκαν από τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας στο γραφείο τουδιοικητικού διευθυντή. Εκεί οδηγήθηκε και μέρος των διοικητικών συμβουλίων τωνσωματείων μας και διεξήχθη ένα πολύωρος αλλά ατελέσφορος διάλογος.

Στη συνέχεια εκλήθη εισαγγελέας και κατέφθασε αστυνομικήδύναμη στο χώρο του Νοσοκομείου, υπό τη συνοδεία της οποίας και εν μέσω οργήςκαι αγανάκτησης των συγκεντρωμένων εργαζομένων και πολιτών ολοκληρώθηκε οέλεγχος χωρίς να επισημανθεί καμία απουσία εργαζομένου .

Η παρουσία της αστυνομίας όξινε την οργή των συγκεντρωμένωνμε αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προπηλακισμοί θύμα των οποίων ήταν και οδημοσιογράφος Γιάννης Ανδριώτης ο οποίος δέχθηκε λάκτισμα από ένστολο.

Υπό την κατακραυγή εργαζομένων και πολιτών οι επιθεωρητέςκαι οι αστυνομικοί αποχώρησαν από το χώρο του Νοσοκομείου».