ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δωρεάν υπηρεσίες προτείνουν στον Αδωνι οι Ιδιωτικές Κλινικές

Μία ύστατη προσπάθειαπροκειμένου να μην πληρώσουν αναδρομικά το clawback /rebate, που φθάνει στο40% του τζίρου τους, επιχειρούν οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Κλινικών,καταθέτοντας πρόταση στον υπουργό Υγείας για δωρεάν ιατρικές πράξεις.

 

Οι  δωρεάν αυτές ιατρικές πράξεις, σύμφωνα με τηνεπιστολή τους- η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε στο σύνολο των Κυριακάτικων εφημερίδων-θα υπερβαίνουν τον κύκλο εργασιών τους το 2012 για τον ΕΟΠΥΥ συν τηνπρουπολογισθείσα αύξηση του 2013.

Δωρεάν υπηρεσίες προτείνουν στον Αδωνι οι Ιδιωτικές Κλινικές

Μία ύστατη προσπάθειαπροκειμένου να μην πληρώσουν αναδρομικά το clawback /rebate, που φθάνει στο40% του τζίρου τους, επιχειρούν οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Κλινικών,καταθέτοντας πρόταση στον υπουργό Υγείας για δωρεάν ιατρικές πράξεις.

Οι δωρεάν αυτές ιατρικές πράξεις, σύμφωνα με τηνεπιστολή τους- η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε στο σύνολο των Κυριακάτικων εφημερίδων-θα υπερβαίνουν τον κύκλο εργασιών τους το 2012 για τον ΕΟΠΥΥ συν τηνπρουπολογισθείσα αύξηση του 2013.

Η επιστολή αυτή,έρχεται μόλις δύο ημέρες πριν την μεγάλη απόφαση του κλάδου, να προχωρήσει σεεπισχέσεις από αύριο Τρίτη 29 Οκτωβρίου που πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοιτου ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από την τσέπη τους για νοσηλεία στις Ιδιωτικές Κλινικές.

Ο κλάδος προχωράσε επισχέσεις υπηρεσιών, καθώς έχει λάβει για τις παλαιές οφειλές (2007- 2011)μόνο το 8% από το σύνολο των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τις Κλινικές.

«Με όσες δυνάμειςμας έχουν απομείνει, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε τον φετεινόπρουπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και την εθνική προσπάθεια για επίτευξη πρωτογενούςπλεονάσματος, προσφέροντας δωρεάν τις ιατρικές πράξεις», αναφέρουν στηνεπιστολή τους οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου ιατρικών ΔιαγνωστικώνΚέντρων και της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας ΦροντίδαςΥγείας.

«Ζητάμε από τονυπουργό, να μας εξοφλήσει τα οφειλόμενα άμεσα ώστε να μπορέσουμε ναανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας αφού οι «δωρεάν εξετάσεις» για εμάς δενείναι δωρεάν», αναφέρουν στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των Κλινικών με τίτλο«Μαζί να στηρίξουμε την Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μία υπεύθυνη πρόταση στονυπουργό Υγείας».

«Ζητάμε νααποκατασταθεί η «τιμή» μας και η συνεισφορά μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείαςκαι στην χώρα μας. Η Δημόσια Φροντίδα Υγείας, δεν θα μπορεί να είναι ούτε δωρεάν,και ούτε να συγκρίνεται με το σήμερα χωρίς την δική μας ύπαρξη».

Όπως αναφέρεταιακόμη στην επιστολή, τα Ιδιωτικά ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, στηρίζουν καιείναι αναπόσπαστο μέρος της Δημόσιιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αφού εξυπηρετούντο 96% των ασφαλισμένων που ΕΟΠΥΥ διαθέτουν εξαιρετικές υποδομές και εξοπλισμόυψηλής τεχνολογίας και παρέχουν πρόσβαση χωρίς αναμονή σε πολύ υψηλής ποιότηταςιατρικές υπηρεσίες και σε πολύ χαμηλό κόστος για τα δημόσια ταμεία (κλειστόςπρουπολογισμός για το 2013 300 εκατ. ευρώ).

Για το υπόλοιπο 4% των ασφαλισμένων που επιλέγουν υπηρεσίεςτου Δημοσίου προβλέπεται προυπολογισμός που ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ,αναφέρεται στην επιστολή προσθέτοντας ακόμη τα εξής:

«Τα Ιδιωτικά Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, συνεισέφεραν στηνπατρίδα μας με σημαντικό κούρεμα 15% των παλαιών οφειλομένων για τις υπηρεσίεςπου παρείχαν και είναι ο μόνος κλάδος που δεν έχει ακόμη εξοφληθεί για τα έτη2010 και 2011 ενώ έχουν εξοφληθεί έναντι και μόνο για το 90% των υπηρεσιών τουςτο 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013».

Σήμερα ο κλάδος, σημειώνεται ακόμη στην επιστολή, καλείταινα επιστρέψει στον ΕΟΠΥΥ ένα ποσό που φημολογείται ότι θα φθάνει έως και 40%του κύκλου εργασιών του για το 2013, επειδή εξυπηρέτησε τους ασθενείς των νέωνταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να έχει προβλεφθεί αντίστοιχη αύξησηστον προυπολογισμό του Οργανισμού.

«Προσφέρουμε αξιόπιστες ιατρικές διαγνώσεις αλλά δεν ξέρουμε τις σημαίνει lobbying και γι αυτόείμαστε οι τελευταίοι που πληρωνόμαστε» επισημαίνεται στην επιστολή η οποίακαταλήγει: «Η στήριξη των Ιδιωτικών Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων είναι στήριξητης Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας».

Διαβάστε ακόμη:

http://www.onmed.gr/news/301238/sos-gia-tin-viosimotita-tous-ekpempoun-oi-idiotikes-klinikes/

http://www.onmed.gr/eopii/300771/paremvasi-ston-prothupourgo-gia-tin-duskoli-katastasi-ton-idiotikon-klin/