ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κληρώνει για τη χρηματοδότηση των Ψυχιατρείων

Τα ψυχιατρεία, οι δομές ψυχικής υγείας και η χρηματοδότησήτους,  είναι ο νέος πονοκέφαλος για τηνπολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία θα πρέπει να ακροβατήσειπροκειμένου να μη δημιουργηθούν νέες στρατιές άστεγων ανθρώπων με σοβαράψυχολογικά προβλήματα.
Κληρώνει για τη χρηματοδότηση των Ψυχιατρείων

Τα ψυχιατρεία, οι δομές ψυχικής υγείας και η χρηματοδότησήτους, είναι ο νέος πονοκέφαλος για τηνπολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία θα πρέπει να ακροβατήσειπροκειμένου να μη δημιουργηθούν νέες στρατιές άστεγων ανθρώπων με σοβαράψυχολογικά προβλήματα.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντροτων εξελίξεων, καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη μεγάλη συζήτηση στο υπουργείο Υγείας,για τα αποτελέσματά της και για τη χρηματοδότηση των δομών ψυχιατρικών μονάδων.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε δημόσιαότι θα ξεκινήσει μεγάλος διάλογος για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, λέγοντας χαρακτηριστικά:«να δούμε ποια μπορούμε να χρηματοδοτούμε και ποια όχι».

Το βέβαιο είναι ότι πολλές δομές που λειτουργούν από μη κυβερνητικέςοργανώσεις, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, καθώς οι περισσότερες από αυτέςδεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ήδη, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή προετοιμάζει τηναντζέντα του διαλόγου, με πρώτη προτεραιότητα την καταγραφή των δομών ψυχικήςυγείας, τον αριθμό των φιλοξενουμένων και το κόστος λειτουργίας.

Στο μεταξύ, σήμερα οι εργαζόμενοι στα δυο μεγάλαΨυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, το Ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί και τοΔρομοκαίτειο, πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στα ταμεία των εξωτερικώνιατρείων, προκειμένου οι πολίτες να μην πληρώσουν το εισιτήριο των 5 ευρώ, ενώτην Παρασκευή πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.