ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αγις Τσουρός: η υγεία κεντρική αξία στην κοινωνία μας

Τα χρόνια νοσήματα αποτελούν την μεγάλη επιδημία της Ευρώπηςκαι το γεγονός αυτό, θα πρέπει να αφυπνίσει όλους ανεξαιρέτως, κυρίως όμως τουςεπικεφαλής των υγειονομικών συστημάτων. Επιπλέον, τα συστήματα υγείας, δεν είναι προσαρμοσμένα στουςχρονίως πάσχοντες
Αγις Τσουρός: η υγεία κεντρική αξία στην κοινωνία μας

Τα χρόνια νοσήματα αποτελούν την μεγάλη επιδημία της Ευρώπηςκαι το γεγονός αυτό, θα πρέπει να αφυπνίσει όλους ανεξαιρέτως, κυρίως όμως τουςεπικεφαλής των υγειονομικών συστημάτων.

Επιπλέον, τα συστήματα υγείας, δεν είναι προσαρμοσμένα στουςχρονίως πάσχοντες.



Αυτό τονίζει στο onmed.gr ο Διευθυντής Πολιτικής Διακυβέρνησης για την Υγεία καιΕυημερία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κ. Αγις Τσουρός- ο οποίος βρίσκεταιαυτές τις ημέρες στην χώρα μας, καθώς συμμετείχε στο 2ο ΠανελλήνιοΣυνέδριο των ασθενών.



Ο κ. Τσουρός προσθέτει ότι θα πρέπει όλοι να σκεφθούμε πωςθα κάνουμε βιώσιμα τα συστήματα υγείας. «Πρέπει να μας γίνει εμμονή το αύριοκαι το παρακάτω».



Ερωτηθείς για την κρίση που βιώνουμε όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη, οσυνομιλητής μας τονίζει : «και η ύφεση να μην ήταν, θα έπρεπε να μας απασχολήσειη επόμενη ημέρα της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, καθώς οι προκλήσειςείναι μεγάλες. Η καινούρια τεχνολογία που έχει εισβάλλει απαιτεί πολύ υψηλέςεπενδύσεις, ενώ και η Γήρανση του πληθυσμού, απαιτεί έναν διαφορετικό τρόποσκέψης εκ μέρους μας. Όλα αυτά απαιτούν επενδύσεις στην δημόσια υγεία αλλά καιστην πρόληψη».



Ταυτόχρονα, συνεχίζει, ζούμε σε ένα πολυπολιτισμικόπεριβάλλον, δεν έχουμε την ομοιογένεια που είχαμε πριν από χρόνια, οι πληθυσμοίμπλέκονται και αυτό θα πρέπει να μας αφυπνίσει επίσης. Για παράδειγμα στηνΚοπεγχάγη που ζω εγώ, μιλάνε 170γλώσσες, η αλλαγή της σύνθεσης του πληθυσμού είναι τεράστια και θα πρέπει ναπείσουμε παράλληλα με τους κατοίκους της πόλης, μία μουσουλμάνα να κάνει τεστ pap, ως ύψιστη υποχρέωσηαπέναντι στον εαυτό της την οικογένειά της και στο σύνολο.



Η επένδυση στην πρόληψη πρέπει να γίνεται σε όλα τα στάδια, συνεχίζει,αρκεί να σας πω ότι σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποδεικνύεταιότι ακόμη και μικρές επενδύσεις στην πρόληψη, αποδίδουν τα μέγιστα όχι μόνοστην υγεία αλλά και στην οικονομία. Ένα ακόμη παράδειγμα από την Κοπεγχάγη,είναι ότι το 39% του εργατικού δυναμικού πηγαίνει στις δουλειές του μεποδήλατο, πράγμα που καταδεικνύει μία τάση και μία στοχευμένη ενέργεια, για τηνέμφαση που δίνουν οι κυβερνώντες σε θέματα άθλησης και προαγωγής υγείας.



Η υγεία επομένως γίνεται κεντρική αξία και αναπόσπαστο κομμάτιτης κοινωνίας μας, τονίζει και προσθέτει:



«Η κρίση επομένως είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να βελτιώσουμε το σύστημά μας, που είναι βασισμένο στις αρχές της βιωσιμότητας,της συμμετοχής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην δημόσια υγεία και ευκαιρίαεπίσης, να εξορθολογήσουμε τους πόρους μας».



Αναφερόμενος στο θέμα της ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνοτου 2014, ο κορυφαίος επιστήμονας υπογραμμίζει ότι «η συνεργασία της ελληνικήςκυβέρνησης με τον ΠΟΥ με την ευκαιρία τηςελληνικής Προεδρία τον Ιανουάριο του 2014, θα δώσει στην Ελλάδα το επιπλέονκίνητρο να χρησιμοποιήσουμε τις συγκυρίες για να κάνουμε πράγματα που έπρεπε ναείχαν γίνει. Πρέπει να σας πω δε, ότι ο υπουργός Υγείας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης,εργάζεται στενά με τον ΠΟΥ, υπάρχει αναγνώριση προτεραιοτήτων και μία μεγάληδιάθεση συνεργασίας και σύμπλευσης στόχων».



Για το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που γίνεταιτόση κουβέντα στην χώρα μας τελευταία, ο κ. Τσουρός, τονίζει ότι « επιτέλουςχτίζουμε ΠΦΥ, επιτέλους μιλάμε για τα αυτονόητα. Ο διάλογος γίνεται σε εποχέςκρίσης των μοντέρνων συστημάτων υγείας του 21ου αιώνα. Και βεβαίως ηόποια απόφαση και χάραξη πολιτικής, θα πρέπει να γίνει μαζί με τον ασθενή».



Σχολιάζοντας γενικότερα για την ανθρωπιστική κρίση πουβιώνει η Ελλάδα, ο κ. Αγις Τσουρός, αναφέρει θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε τιςαξίες πάνω στις οποίες κτίζουμε και πάνω στις οποίες χαράζουμε τις πολιτικές μας.Πώς να χαράξουμε την στρατηγική μας εάν δεν σκεφθούμε προηγουμένως τα ανθρώπινα δικαιώματα,την αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου, την διαφορετικότητα και τις δεξιότητές του; Οφείλουμε να σκεφθούμεανθρωποκεντρικά».

Ο Δρ. Άγις Τσουρός είχε ηγετικό ρόλο στη δημιουργία της νέας Πολιτικής καιΣτρατηγικής του ΠΟΥ για την Ευρώπη - Υγεία 2020, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από ταΚράτη - Μέλη του ΠΟΥ τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Μάλτα και είναι επίσηςΠρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα.

Έχει πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Master και PhD στη ΔημόσιαΥγεία από το Πανεπιστήμιο του Nottingham και ειδικότητα Κοινωνικής Ιατρικής /Δημόσιας Υγείας. Είναι επίσης επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας καιΔημόσιας Υγείας του στο University College London.