ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξεπουλάνε 70 Κέντρα Υγείας! Τι συζητήθηκε στη Βουλή

Το σχέδιο εκχώρησης των δημόσιων δομών υγείας της περιφέρειας σε ιδιώτες, που πρώτη αποκάλυψε η εφημερίδα Newsbomb, συζητήθηκε στη Βουλή και προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.
Ξεπουλάνε 70 Κέντρα Υγείας! Τι συζητήθηκε στη Βουλή

Το σχέδιο εκχώρησης των δημόσιων δομών υγείας τηςπεριφέρειας σε ιδιώτες, που πρώτη αποκάλυψε η εφημερίδα Newsbomb, συζητήθηκεστη Βουλή και προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

Εβδομήντα Κέντρα Υγείας που κτίστηκαν και εξοπλίστηκαν μειατρικό εξοπλισμό για τις ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειας, αλλά παραμένουνκλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, θα μπουν σε “πλειστηριασμό”προκειμένου να αναλάβουν τη λειτουργία τους ιδιώτες ή οι Δήμοι.

Η αποκάλυψη του σχεδίου, προκάλεσε ήδη την αντίδραση τουβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, καθηγητή και τ.Υπουργού Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεικτο το σχέδιοστις παρούσες οικονομικές συνθήκες, το σχέδιο μετατροπής τους σε ιδιωτικάΚέντρα Υγείας.

Το ζήτημα απασχόλησε τη συνεδρίαση της Διαρκούς ΕπιτροπήςΚοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία τουκαθηγητή Δ. Κρεμαστινού, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υγείας, Α. Μπέζα, τουΔιοικητή της 1ης Υ.ΠΕ., Β. Κοντοζαμάνη, του Διοικητή της 2ης Υ.ΠΕ., Γ.Ευδοκιμίδη και των υποδιοικητών των δύο υγειονομικών περιφερειών. Αντικείμενοτης ήταν η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τα πεπραγμένα και τιςπροοπτικές των Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής (1η Υ.ΠΕ.) και Πειραιώς &Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.).

Σύμφωνα με τον κ. Δ. Κρεμαστινό, «υπάρχουν πάνω από 70Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα, τα οποία δεν λειτουργούν, διότι κτίστηκαν καιεξοπλίστηκαν με μηχανήματα, χωρίς να έχουν οργανισμούς λειτουργίας, χωρίςδηλαδή να μπορούν να προσλάβουν προσωπικό».

«Ορισμένοι , είπε, έχουν προτείνει είτε να τα πάρουνιδιώτες, είτε να λειτουργούν υπό την εποπτεία των Δήμων, με ιδιώτες γιατρούς,δηλαδή να μετατραπούν σε ένα είδος ιδιωτικών κέντρων υγείας που να δουλεύουν μεόρους αγοράς και όχι με όρους ΕΣΥ». Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό, «η λειτουργίατων Κέντρων Υγείας με όρους ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσωτων Δήμων, θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα. Εάν οι Δήμοι λειτουργούσαν ταΚέντρα Υγείας σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΥ, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση.Όμως φοβάμαι ότι τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργήσουν ως ιδιωτικά ιατρικά κέντρακαι αυτό είναι απαράδεκτο, πολύ περισσότερο υπό τις οικονομικές συνθήκες πουσήμερα βιώνει ο κόσμος».

Σημειώνεται ότι την αποκάλυψη για τη μετατροπή των ΚέντρωνΥγείας σε ιδιωτικά ιατρεία, είχε κάνει στις αρχες Νοεμβρίου η εφημερίδα Newsbomb, η οποία είχε αποκαλύψειτη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Υγείας και του Δήμου της Κω για την παραχώρησηστο Δήμο του Κέντρου Υγεάις Αντιμάχειας.



Διαβάστε επίσης



Τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας σε ιδιώτες