ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βρετανία: σκληραίνει ο νόμος για τους γιατρούς

Φυλάκιση μέχρι και πέντε χρόνια θα αντιμετωπίζουν στην Βρετανία γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι δεν φρόντισαν ασθενείς.
Βρετανία: σκληραίνει ο νόμος για τους γιατρούς

Ποινικάθα διώκονται πλέον στην Βρετανία όσοι γιατροί και νοσηλευτές κρίνονται ένοχοιγια πράξεις εσκεμμένης αμέλειας.

Τοκυβερνητικό σχέδιο μάλιστα προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια σεπεριπτώσεις που διαπιστωθεί σοβαρή ιατρική αμέλεια.

Ησκληρή προειδοποίηση ωστόσο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον – δεν μπορεί ηέλλειψη φροντίδας να μένει ατιμώρητη- και η μεταρρύθμιση η οποία αναμένεται νακατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στοσύστημα, οι οποίοι κάνουν λόγο για εκφοβισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕθνικόΣύστημα Υγείας της Βρετανίας το λεγόμενο NHS αποτελεί μία «βαριά βιομηχανία» δημοσίου η οποίααπασχολεί 1,7 εκατ. εργαζομένους.

Το συγκεκριμένο ποινικό μέτρο, εντάσσεται σε μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση τουσυστήματος υγείας της κυβέρνησης η οποία επιθυμεί να πατάξει πολλά σκάνδαλα πουέχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα με πρωταγωνιστές τον ιατρικόκλάδο.

Το πιο χαρακτηριστικό ήταν αυτό του δημόσιου νοσοκομείου του Στάφορντ, στην κεντρική Αγγλία, όπου υπολογίζεται σε 1.200 ο μέγιστος αριθμός των ασθενώνπου υπέκυψαν εξαιτίας κακομεταχείρισης από το 2005 ως το 2009.

Σύμφωνα με την έκθεση μιας δημόσιας ερευνητικής επιτροπής που δόθηκε στηδημοσιότητα το Φεβρουάριο, οι ασθενείς, συχνά ηλικιωμένοι, υποχρεώνονταν ναμένουν επί ώρες μέσα στα περιττώματά τους. Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που οινοσηλευτές άφηναν ασθενείς χωρίς τροφήκαι νερό.

Ωστόσο ουδεμία δίωξη ασκήθηκε μετά τις αποκαλύψεις αυτές.