ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΟΠΥΥ: το σχέδιο απολύσεων των γιατρών και των εργαζομένων

Σεκατάσταση αναβρασμού βρίσκονται οι γιατροί του Ενιαίου Οργανισμού ΠαροχήςΥπηρεσιών Υγείας, ενόψει της αξιολόγησης των δομών του Οργανισμού και των επικείμενωναπολύσεων που συνεπάγεται η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου.
ΕΟΠΥΥ: το σχέδιο απολύσεων των γιατρών και των εργαζομένων

Σεκατάσταση αναβρασμού βρίσκονται οι γιατροί του Ενιαίου Οργανισμού ΠαροχήςΥπηρεσιών Υγείας, ενόψει της αξιολόγησης των δομών του ΕΟΠΥΥ και των επικείμενωναπολύσεων που συνεπάγεται η διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου.

Τόσο ουπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. ΔημήτρηςΚοντός,έχουν κάνει έκκληση στους γιατρούς να μην προχωρήσουν σε απεργιακέςκινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για την ερχόμενη εβδομάδα (25,26 και 27Νοεμβρίου) στέλνοντας το μήνυμα ότι οι Μονάδες Υγείας πρέπει να μείνουνανοιχτές προκειμένου να μην χαθούν τα 65.000 ραντεβού που πραγματοποιούνταικαθημερινά και να γίνει διάλογος, μεανοιχτές τις δομές.

Δεν υπάρχειαμφιβολία όμως, ότι όσο και εάν προσπαθεί να καθησυχάσει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ – για τους οποίους σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις είπε ότι όσοιαπομακρυνθούν από τον ΕΟΠΥΥ θα κατευθυνθούν στο ΕΣΥ αφού θα ανοίγουν οισχετικές θέσεις- ο υπουργός Υγείας μιλά ουσιαστικά για απολύσεις του εν λόγω προσωπικού. Και εάν λάβει κανείς υπόψιν του τις50 συνταξιοδοτήσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ που σημειώνονται κάθε μήνα, αντιλαμβανόμαστετο σοβαρό πρόβλημα ιατρικού κενού στο δημόσιο σύστημα που ενδέχεται να ξεσπάσει.

Οιαπολύσεις γιατρων του ΕΟΠΥΥ θα γίνουν πιο εμφανείς σε ορισμένες ειδικότητες, αφού ο υπουργόςΥγείας, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τους χειρουργούς της ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδας Υγείας. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που έχει μιλήσει με σκληρήγλώσσα για τους χειρουργούς της ΠΦΥ- για τους οποίους έχει τονίσει ότι δενέχουν πιάσει νυστέρι εδώ και 20 χρόνια. Αποτέλεσμα των δηλώσεων αυτών, είναι νααγριέψουν για τα καλά οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης αλλά και ο ΙατρικόςΣύλλογος Πειραιά, που απειλούν με μηνύσεις.

Αλλά καιγια τους υγειονομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους (οι οποίοι ανέρχονται σε 4.500 περίπου) ο κ. Γεωργιάδης, έχει πειότι αμέσως μετά την αξιολόγηση θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες, που σημαίνει, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εδώ απώλειες.

Εδώπροκύπτει επίσης, ότι στην νέα Μετά ΕΟΠΥΥ εποχή (όπου ο Οργανισμός θαδιατηρήσει μόνο τον ρόλο του αγοραστή), οι Υγειονομικές Περιφέρειες θαδιαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο, κάτι σαν μικρά υπουργεία Υγείας ανά τηνεπικράτεια.

Οι ΥΠΕ θαείναι αυτές, που θα δημιουργήσουν τον νέο φορέα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικάκαθώς τα Πολυιατρεία και τα Κέντρα Υγείας θα προσδεθούν στο «άρμα» τους.


Η αναβάθμιση της περιφέρειας όσον αφορά την περίθαλψη των πολιτών,δεν είναι καινούρια υπόθεση, καθώς και στο παρελθόν είχε αναβαθμιστεί η επαρχίαμέσω των ΠΕΣΥ (τα λεγόμενα 17 μικρά υπουργεία Υγείας) που είχε οραματιστεί καιυλοποιήσει ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Βεβαίως οπρώην υπουργός Υγείας, στόχευε περισσότεροστην αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας, ωστόσο η πρόταση αυτή, δεν απείχε μακριάαπό το κτίσιμο μιας αξιοπρεπούς ΠΦΥ.

Ο υπουργός Υγείας επιμένει ότι κανένας γιατρός δεν πρόκειται να μείνειστον δρόμο και ότι η αξιολόγηση είναι αναγκαία για την χώρα, αλλά το ιατρικό σώμαέχει πάρει τις δικές τους αποφάσεις: να μην παραδοθεί αμαχητί.

Ετσι,εκτός από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιούν απεργίες την ερχόμενηεβδομάδα, θα απεργήσουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 29 Νοεμβρίου, ενώ τοκορυφαίο θεσμικό όργανο του κλάδου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον πρωθυπουργό και ταπολιτικά κόμματα να πάρουν θέση για το μείζον ζήτημα της υγείας και της περίθαλψηςτων πολιτών πριν είναι αργά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ στις αρχέςτου Νοεμβρίου οι γιατροί του Οργανισμού όλης της χώρας ήταν 5.360, εκ τωνοποίων οι 420 απασχολούνται αποκλειστικά ως ελεγκτές. Ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν αποχωρήσει 230 γιατροί (εξαιτίας του ότιλήγει η ετήσια σύμβασή τους), άλλοι 100 θα βγουν στη σύνταξη (υπολογίζεται ότισυνταξιοδοτούνται κάθε μήνα 50 γιατροί του ΕΟΠΥΥ), 80 γιατροί που προέρχονταιαπό τη ΔΕΗ θα μείνουν στο Ταμείο της, ενώ ελέγχονται άλλοι 100 γιατροί οιοποίοι έχει διαπιστωθεί ότι κατέχουν διπλή θέση (απασχολούνται στον ΕΟΠΥΥ καισε άλλο Ταμείο). Από το σύνολο των γιατρών, μόνιμοι είναι οι 708 (σύμφωνα πάνταμε στοιχεία του τρέχοντος μήνα), αορίστου χρόνου 4.550 και 39 έχουν μερικήαπασχόληση.

Διαβάστε επίσης:

Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οιάνθρωποι πεθαίνουν

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τηθεραπεία

Κοινή έκκληση για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Τα ψέματα του Άδωνι με χρονολογική σειρά

Θεοδοσιάδης: κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν