ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μάχη για τη φαρμακευτική δαπάνη με φόντο τρομακτικές ελλείψεις

Σε σκληρή μάχη εξελίσσεται το ζήτημα για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, που θα «κλείσει» στον Προϋπολογισμό του 2014.
Μάχη για τη φαρμακευτική δαπάνη με φόντο τρομακτικές ελλείψεις

Σε σκληρή μάχη εξελίσσεται το ζήτημα για το ύψος τηςφαρμακευτικής δαπάνης, που θα «κλείσει» στον Προϋπολογισμό του 2014. Από τημια, η τρόικα πιέζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ να αποτελέσουν «ταβάνι», με βάσητο μνημονιακό στόχο του 1% του ΑΕΠ. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της αλυσίδαςφαρμάκου θέτουν ως «κόκκινο όριο» επιβίωσης της ελληνικής φαρμακευτικήςπαραγωγής τα 2,25 δισ., μέγεθος στο οποίο τείνει να συμφωνήσει ο υπουργόςΥγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Η αξιωματική αντιπολίτευση φέρεται να προτείνει2,5 δισ. για τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο κ. Γεωργιάδης δεν θα αφήσει την «πάσα»ανεκμετάλλευτη και φέρεται πως θα απευθύνει το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ: «Με 2,25δισ. θα ψηφίσετε υπέρ;»


Με φόντο το ενδεχόμενο τρομακτικών ελλείψεων, που θα αντιμετωπίσειη αγορά φαρμάκου, αν η φαρμακευτική δαπάνη διαμορφωθεί στα 2 δισεκατομμύριαευρώ, όπως πιέζει η τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του έναακόμα «αγκάθι» για την τελική διαμόρφωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, φέρεται νααναθεωρεί την αρχική του πρόταση, για τη διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνηςστα 2,02 δισ., αναλογιζόμενος τον ορατό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ηκαταβαράθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα τέτοιο μέγεθος θα σημάνειαποσύρσεις και ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου, και διακινδύνευση της επιβίωσηςτων ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Επίσης, δεν αφήνει κανένα περιθώριομείωσης της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων, αφού η μεσοσταθμική συμμετοχή τωνπολιτών στα φάρμακα στο τέλος του 2013 διαμορφώνεται στο 32% -με υψηλότερηφαρμακευτική δαπάνη-, όταν το 2010 ήταν μόλις 9%.


Διαβάστε περισσότερα στο newsbomb.gr


Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Λάσπη στον ανεμιστήρα, απ' αυτούς που διέλυσαν την κοινωνία


Στο υπουργείο Οικονομικών η «καυτή πατάτα» της υγείας


Στερεύουν οικονομικά τα νοσοκομεία, χωρίς υλικά και θέρμανση