ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μάχη για τη φαρμακευτική δαπάνη με φόντο τρομακτικές ελλείψεις

Μάχη για τη φαρμακευτική δαπάνη με φόντο τρομακτικές ελλείψεις
Σε σκληρή μάχη εξελίσσεται το ζήτημα για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, που θα «κλείσει» στον Προϋπολογισμό του 2014.

Σε σκληρή μάχη εξελίσσεται το ζήτημα για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, που θα «κλείσει» στον Προϋπολογισμό του 2014. Από τη μια, η τρόικα πιέζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ να αποτελέσουν «ταβάνι», με βάση το μνημονιακό στόχο του 1% του ΑΕΠ. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της αλυσίδας φαρμάκου θέτουν ως «κόκκινο όριο» επιβίωσης της ελληνικής φαρμακευτικής παραγωγής τα 2,25 δισ., μέγεθος στο οποίο τείνει να συμφωνήσει ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Η αξιωματική αντιπολίτευση φέρεται να προτείνει 2,5 δισ. για τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο κ. Γεωργιάδης δεν θα αφήσει την «πάσα» ανεκμετάλλευτη και φέρεται πως θα απευθύνει το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ: «Με 2,25 δισ. θα ψηφίσετε υπέρ;»


Με φόντο το ενδεχόμενο τρομακτικών ελλείψεων, που θα αντιμετωπίσει η αγορά φαρμάκου, αν η φαρμακευτική δαπάνη διαμορφωθεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως πιέζει η τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του ένα ακόμα «αγκάθι» για την τελική διαμόρφωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, φέρεται να αναθεωρεί την αρχική του πρόταση, για τη διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,02 δισ., αναλογιζόμενος τον ορατό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η καταβαράθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα τέτοιο μέγεθος θα σημάνει αποσύρσεις και ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου, και διακινδύνευση της επιβίωσης των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Επίσης, δεν αφήνει κανένα περιθώριο μείωσης της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων, αφού η μεσοσταθμική συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα στο τέλος του 2013 διαμορφώνεται στο 32% -με υψηλότερη φαρμακευτική δαπάνη-, όταν το 2010 ήταν μόλις 9%.


Διαβάστε περισσότερα στο newsbomb.gr


Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Λάσπη στον ανεμιστήρα, απ' αυτούς που διέλυσαν την κοινωνία


Στο υπουργείο Οικονομικών η «καυτή πατάτα» της υγείας


Στερεύουν οικονομικά τα νοσοκομεία, χωρίς υλικά και θέρμανση