ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αναμονή θανάτου στο Μεταξά για τους καρκινοπαθείς

Από 2 έως 4 μήνες είναι η λίστα αναμονής για εξέταση καιέναρξη θεραπείας για τους καρκινοπαθείς στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά,σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
Αναμονή θανάτου στο Μεταξά για τους καρκινοπαθείς

Από 2 έως 4 μήνες είναι η λίστα αναμονής για εξέταση καιέναρξη θεραπείας για τους καρκινοπαθείς στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά,σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ηοποία καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις μεθοδεύσεις για συγχώνευση των δύοογκολογικών κλινικών σε μία, των δύο ακτινοθεραπευτικών κλινικών σε μία και των δύο χειρουργικών κλινικών σε μία.

Η απόφαση της διοίκησης του Ειδικού Αντικαρκινικούνοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ για συγχώνευση των κλινικών, δεν μπορεί παρά ναχαρακτηριστεί ως «εγκληματική», την ώρα που η επίπτωση του καρκίνου στη χώρααυξάνει και το δημόσιο νοσοκομείο αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο για χιλιάδεςκαρκινοπαθείς, και όταν οι λίστες αναμονής των ασθενών μακραίνουν επικίνδυνα.

Πιο συγκεκριμένα, στο ΕΑΝ ΜΕΤΑΞΑ υπάρχουν τεράστιες αναμονέςγια εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία και για την έναρξη αντικαρκινικής θεραπείας.

Χαρακτηριστικά, για μια σειρά ειδικοτήτων, όπωςπαθολόγοι-ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, αιματολόγοι, οι ανά δίμηνο ανανεούμενεςλίστες για εξέταση στα τακτικά ιατρεία πληρούνται αυθημερόν, αποκλείονταςπληθώρα καρκινοπαθών οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο δίμηνο για ναπροσπαθήσουν ξανά για ραντεβού. Ειδικά για την ακτινοθεραπεία, που απαιτείαναμονή σε δεύτερη λίστα για σχεδιασμό και έναρξη θεραπείας, ο χρόνος αυτόςδιπλασιάζεται.

Σήμερα, 26/11/13, όποιος ασθενής θέλει να κλείσει ραντεβούμε ογκολόγο στο ΜΕΤΑΞΑ δεν θα μπορέσει, γιατί οι λίστες είναι πλήρεις για τοεπόμενο δίμηνο. Το σύστημα για το άλλο δίμηνο θα ανοίξει στις 09/12/13 καιαναμένεται να πληρωθεί αυθημερόν. Επίσης, όποιος ασθενής έχει ήδη εξεταστεί απόακτινοθεραπευτή και θέλει να προγραμματίσει την έναρξη της ακτινοθεραπείας του,η πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία είναι η 21η Ιανουαρίου 2014, δηλαδή δύο μήνεςμετά.

Είναι προφανές ότι η ενίσχυση με προσωπικό είναι απόλυτηανάγκη για το νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή από τις 156 θέσεις μόνιμου ιατρικούπροσωπικού ΕΣΥ που προβλέπονται από τον Οργανισμό, υπηρετούν μόνο οι 96.

Οι συγχωνεύσεις, αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, δεν αποτελούν λύση τουπροβλήματος, αντιθέτως επιδεινώνουν την υπάρχουσα κατάσταση. Η δημιουργίακλινικών που θα νοσηλεύουν 80 και πλέον ασθενείς υποβαθμίζει την περίθαλψή τουςκαι είναι επισφαλής προοπτική γι’ αυτούς. Όταν δε κατά τη διάρκεια τηςεφημερίας οι ασθενείς αυτοί βρίσκονται υπό την ευθύνη ενός ειδικευμένου σεεφημερία ετοιμότητας ιατρού, τα πράγματαθα είναι επιεικώς τραγικά.



Διαβάστε επίσης


Οι λίστες της θανάσιμης αναμονής του ΕΣΥ