ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στην Βουλή την Τετάρτη συζήτηση για ΠΦΥ και απολύσεις

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θακληθούν την ερχόμενη Τετάρτη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με την ΠρωτοβάθμιαΦροντίδα Υγείας, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα σήμερα στην Βουλή.
Στην Βουλή την Τετάρτη συζήτηση για ΠΦΥ και απολύσεις

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, θακληθούν την ερχόμενη Τετάρτη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με την ΠρωτοβάθμιαΦροντίδα Υγείας, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα σήμερα από την ηγεσία του υπορυγείου Υγείας.

Στην Επιτροπή, στην οποία παρούσα θα είναι τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και οι γιατροί- που το έχει ζητήσει άλλωστε με επιτάσεως ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης- αναμένεται να συζητηθούν όλα τα μείζοναθέματα που άπτονται της ΠΦΥ αλλά και της εξέλιξης της απεργίας των γιατρών τουΕΟΠΥΥ- οι οποίοι αποφάσισαν σήμερα συνέχιση μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας όπως δήλωσε σήμερα, δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο με τους γιατρούς, με κλειστά τα Πολυϊατρεία. «Αν θέλουννα έρθουν στο διάλογο και να συζητήσουμε και τον αριθμό των ειδικοτήτων και πώςμπορούν να προσληφθούν στο ΕΣΥ και πώς μπορούν να γίνουν συμβεβλημένοι τουΕΟΠΥΥ και ό,τι άλλο πολιτισμένο μπορούμε να βρούμε σαν άνθρωποι λογικοί, είμαιεξαιρετικά πρόθυμος για όποια μέρα θέλουν, είπε.

Να σημειωθεί, ότι όπως έχει δηλώσει ο ίδιοςο υπουργός Υγείας, το πόρισμα για την αξιολόγηση των δομών της ΠΦΥ θα παρουσιαστείτην Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, το οποίο μπορεί μεν να μιλάει για το μέλλον των δομών τουΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας, θα δώσει όμως μία γεύση και του τι μέλλει γενέσθαιστο θέμα των απολύσεων και της κινητικότητας.

Μία πρόγευση πάντως των απολύσεων πήρανήδη οι 633 γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι απολύθηκαν την Δευτέρα από τονΟργανισμό, εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης.

Οπως επανέλαβε ακόμη ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη τύπου, «με τον κύριο Μπέζα έχουμε αποφασίσει ότι οποτεδήποτεμας πουν (οι γιατροί), σε οποιονδήποτε χώρο, ότι είναι έτοιμοι να κάνουνε διάλογο, δημόσιο, όχιεν κρυπτώ, είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Μιλάμε μεανοιχτά χαρτιά. Υποστηρίζουμε αυτή τη μεταρρύθμιση. Δεν την κάνουμε για τητρόικα. Δεν την κάνουμε για την Task Force. Δεν την κάνουμε για τη κινητικότητα. Δεν τηνκάνουμε για τους αριθμούς. Τη κάνουμε γιατίείναι σωστή. Γιατί είναι σωστή για τους Έλληνες πολίτες. Γιατί πρέπει να γίνει.Για την ακρίβεια, όπως ακούστηκε σήμερα στη Βουλή, έπρεπε να έχει γίνει εδώ καιπάρα πολλά χρόνια».

Δήλωσε επίσης, ότι η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει να αυξήσει το πλαφόν των επισκέψεων αλλά και τους συμβεβλημένους«και εφόσον η απεργία συνεχιστεί και άρα οι αποφάσεις θα ληφθούν μονομερώς απόεμάς χωρίς την παρουσία τους αλλά όχι με δική μας ευθύνη, θα αυξήσουμε έτιπεραιτέρω τους συμβεβλημένους, ακόμη περισσότερο», σημείωσε.


Ενημερώνοντας νωρίτερα την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίεςεξελίξεις στον χώρο της υγείας, ο υπουργός Υγείας μίλησε για εξαντλητικόδιάλογο που ξεκίνησε το υπουργείο και στον οποίο, όπως υποστήριξε, είχανπροσκληθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ενώ κατηγόρησε τη συνδικαλιστική ηγεσία τωνγιατρών του ΕΟΠΥΥ ότι επέδειξε «μαξιμαλιστική σύγκρουση».

Επέμεινε, δε, ότι μοναδικό αίτημα τωνσυνδικαλιστών ήταν η δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου να εξαιρεθούν από τομέτρο της διαθεσιμότητας. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση» αντέτεινε ουπουργός Υγείας προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Θααναλάβει την ευθύνη των εξελίξεων. Επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι, εφόσον ηαπεργία είναι επ' άπειρον δεν έχουμε καμία άλλη λύση από την επιτάχυνση τωνμεταρρυθμίσεων».


Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον υπουργόΥγείας, κατηγορώντας τον για υποκριτική στάση.

«Μιλάτε για εξαντλητικό διάλογο τη στιγμήπου είχατε αποφασίσει, εδώ και καιρό, την έγκριση του σχεδίου της Task Forceπου θα επιφέρει τεράστια δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία»υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής καιΑνδρέας Ξανθός.

Αντίθετος με τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δήλωσε ο εκπρόσωποςτου ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ενώ το ίδιο επικριτικός εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς. Από την ΔΗΜΑΡ, η Αικατερίνη Μάρκουεπέρριψε σοβαρές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου για την αναταραχή πουεπικρατεί στον χώρο της υγείας.

Εξάλλου, από το ΠΑΣΟΚ, τόσο ο Δημήτρης Κρεμαστινός, όσο και ο ΓιάννηςΚουτσούκος δήλωσαν ότι είναι υπέρ της κινητικότητας, απαντώντας έτσι στον κ.Γεωργιάδη, ο οποίος κάλεσε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως τους βουλευτές τηςσυγκυβέρνησης, να ξεκαθαρίσουν αν συντάσσονται με το εκβιαστικό αίτημα, όπωςείπε, των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να υπογράψει χαρτί που θα τους εξαιρεί από το μέτροτης διαδικασίας.

«Εμείς είμαστε υπέρ της κινητικότητας. Μπορεί όμως το υπουργείο να εγγυηθεί ότιδεν θα γίνουν απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ;» ρώτησε ο κ. Κουτσούκος για νααπαντήσει ο κ. Γεωργιάδης: «Από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασίατης αξιολόγησης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.Το πρόβλημα είναι ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται ούτε καν τηνκινητικότητα».