ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιδιωτικές Κλινικές: νέα αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για το rebate

Νέα αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για το rebate αυτήτην φορά, κατέθεσαν οι επικεφαλής των Ιδιωτικών Κλινικών.
Ιδιωτικές Κλινικές: νέα αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για το rebate

Νέα αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για το rebate αυτήτην φορά, κατέθεσαν οι επικεφαλής των Ιδιωτικών Κλινικών (κατά της υπ' αριθμ. Υ9/οικ. 91813 απόφασης τουΥφυπουργού Υγείας με θέμα «Καθορισμός, διαδικασία και τρόπος απόδοσης του ποσού«επιστροφής» (rebate) του άρθρου 100 παρ.5 του Ν. 4172/2013 (Α΄, 167)», πουδημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2511 τ.Β' 7-10-2013).

Να σημειωθεί, ότι έχει προηγηθεί ήδη η κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεων ακυρώσεως καιαναστολής κατά του clawback.

Είναι προφανές, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠανελλήνιαΕνωση Ιδιωτικών Κλινικών, ότι οσυγκεκριμένος μηχανισμός που επιβάλλεται με την εν λόγω απόφαση θα προκαλέσειτόσο μεγάλη ζημία στις επιχειρήσεις μας -χωρίς παράλληλα να μας δίνεται κάποιοπεριθώριο να την ξεπεράσουμε- που θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε άμεσο αφανισμό.

Και δεν είναι μόνο ο κλάδος που θα υποστεί τεράστιαζημιά- ο οποίος καλύπτει το 39% των υπηρεσιών υγείας- αλλά και όλη η δημόσιαυγεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση των

Ιδιωτικών Κλινικών και συνεχίζεται:

«Σύμφωνα με στοιχεία, η μείωση του κύκλου εργασιών των κλινικών κυμαίνεται σε ποσοστό 21% μεσοσταθμικά σε σχέση με το αντίστοιχοπερσινό διάστημα μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του2013, που οδηγεί σε διόγκωση της ταμειακής αδυναμίας, και απειλεί με οριστική διακοπή δραστηριότητας.

Η οικονομική ζημία επιτείνεται εξάλλου περαιτέρω απότο γεγονός ότι κατά το άρθρο 100 παρ. 1 του ν. 4172/2013 μετά την αφαίρεσητων επιστροφών (rebate) εφαρμόζεται και η περαιτέρω μείωση της καταβαλλόμενης στους παρόχους αντιπαροχής ώστε η μηνιαία συνολική δαπάνηνα μην υπερβαίνει το ένα δωδέκατο του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ(claw-back), που συνιστά αναμφίβολα ενιαίο σύστημα ρυθμίσεων με το θεσμότου rebate.

Στο πλαίσιο αυτό η μείωση του προϋπολογισμού τουΕ.Ο.Π.Υ.Υ. σε συνδυασμό με τη θέσπιση του μέτρου του rebate (σωρευτικά μετο μέτρο του claw back) είναι βέβαιον ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότεροτις συνθήκες στον κλάδο της υγείας, οδηγώντας σε εξαφάνιση μεγάλο αριθμόκλινικών και διαγνωστικών κέντρων. Η διακοπή λειτουργίας αυτών -πέρα απότις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει για την απασχόληση, με την απόλυση τουπροσωπικού των κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, το οποίο ανέρχεται σε25.000 εργαζόμενους και την κατάργηση 30.000 θέσεων εργασίας μέσωέμμεσων συνεργασιών- είναι περαιτέρω βέβαιο ότι θα οδηγήσει σεσυνολικότερη αναδιάρθρωση του κλάδου ιδιωτικής υγείας, που θα διαμορφωθείως ένα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία ολιγοπώλιο».

Συνεπώς, εάν εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση καικληθούμε να επιστρέψουμε άμεσα τα χρήματα που αντιστοιχούν στο Α’ εξάμηνο,χωρίς καμία δυνατότητα συμψηφισμού με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τότε θα οδηγηθούμεαναπόφευκτα σε κλείσιμο των επιχειρήσεών μας και επομένως σε κατάργηση τουιδιωτικού τομέα της υγείας, σε ανεργία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων αλλάκαι επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τον κλάδο. Το μέτρο αυτό δε είναικαταστροφικό όχι μόνο για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου αλλά καιγια τη δημόσια υγεία, καθώς μας αποδυναμώνει σε τέτοιο βαθμό που θα είναιαδύνατο να παράσχουμε τις υπηρεσίες που επί σειρά ετώνπαρέχουμε, καλύπτοντας το 39% των υπηρεσιών υγείας στη χώρα».