ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

120 υποθέσεις διαφθοράς από την υγεία στο γραφείο του Άδωνι

Εκατόν είκοσι (120)περιπτώσεις που αφορούν σε διαφθορά, χρηματισμό, εκβιασμό αναφορικά μεσυναλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία, εκκρεμούν αυτή την στιγμή στο γραφείο τουυπουργού Υγείας.
120 υποθέσεις διαφθοράς από την υγεία στο γραφείο του Άδωνι

Εκατόν είκοσι (120)περιπτώσεις που αφορούν σε διαφθορά, χρηματισμό, εκβιασμό αναφορικά μεσυναλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία, εκκρεμούν αυτή την στιγμή στο γραφείο τουυπουργού Υγείας.

Και εάν κάποτε για τηναυτοδίκαιη αργία ενός προσώπου που εμπλέκονταν σε περιπτώσειςδιαφθοράς, χρειαζόταν τρία περίπου χρόνια προκειμένου να βγει η απόφαση από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, τώρα, μετά την ψήφιση τουΜεσοπρόθεσμου, το «στιγματισμένο» πρόσωπο, τίθεται αυτομάτως σε αυτοδίκαιη αργία.Οποιαδήποτε περίπτωση αφορά σε σύλληψη, εκβιασμό, ή γενικότερα περίπτωσηδιαφθοράς, μετά την ψήφιση του σχετικού άρθρου στο Μεσοπρόθεσμο (Νοέμβριος2011), υπάρχει η ρήτρα της αυτοδίκαιης αργίας. «Πρόκειται για ένα μέτρο, στοοποίο είχαμε αντιδράσει εντονότατα τότε που ψηφίστηκε», σχολιάζει σχετικά στο onMed.gr ο πρόεδροςτων νοσοκομειακών γιατρών και μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείουΥγείας κ. Δημήτρης Βαρνάβας. «Και δεν είχαμε αντιδράσει μόνο εμείς, αλλάκαι καθηγητές της νομικής, διότι πολύ απλά, καταδικάζεται ένας άνθρωπος, τηνστιγμή που θα πρέπει πρώτα να αποδειχθεί ή όχι η αθωότητά του», σημειώνει οπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, προσθέτοντας, ότι «το σχετικό άρθρο ανέτρεψε όλη την νομική κουλτούρα εδώ και εκατοντάδεςχρόνια»

Οι παράνομεςπεριπτώσεις βρίσκονται συγκεντρωμένες στο γραφείο του υπουργού Υγείας και είναιεις γνώση τόσο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, όσο και του Υπηρεσιακού. Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο ΠειθαρχικόΣυμβούλιο απαρτίζεται από 7 μέλη και το Ανώτατο Υπηρεσιακό από πέντε μέλη. Καιστα δύο Συμβούλια πρόεδρος είναι ανώτατος δικαστικός.

Φυσικά η περίπτωση τουΧάρη Τομπούλογλου – ο οποίος καταθέτει σήμερα στον Ανακριτή- δεν είναι η μόνη κραυγαλέα από το μέτωπο της διαφθοράςστον χώρο της υγείας των νοσοκομείων. Ας θυμηθούμε μία ακόμη πρόσφατη (Οκτώβριος 2013) στονοσοκομείο Σωτηρία, τότε που ο συνδικαλιστής, ζήτησε 50.000 ευρώ από την τότεδιοικήτρια κυρία Μαρία Καρρά, για να πείσει, όπως της είπε τους συνδικαλιστές ναμην προχωρήσουν σε απεργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το πρόσωπο αυτό,τέθηκε ήδη σε αυτοδίκαιη αργία, η δικάσιμος δεν έχει οριστεί ακόμη.

Και βέβαια, η περίπτωσητου Τομπούλογλου, θα πρέπει να αποδειχθεί καμπανάκι για την ηγεσία τουυπουργείου Υγείας για να προχωρήσει σε ένα γερό ξεσκαρτάρισμα αναφορικά με τις διοικήσειςτων νοσοκομείων, όπου δυστυχώς για ακόμη μία φορά, αξιοποιήθηκαν πρωτίστως τα πολιτικά τουςπροσόντα.