ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στην Βουλή το θέμα της σοβαρής κατάστασης του νοσοκομείου Καλαμάτας

Η εκρηκτική κατάσταση των νοσοκομείωνΠελοποννήσου και ειδικότερα των νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, μεταφέρθηκεκαι στην Βουλή, πριν λίγες ημέρες, από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Θάνο Πετράκο, κατά την διάρκεια συζήτησηςσε επίκαιρη ερώτησή του.
Στην Βουλή το θέμα της σοβαρής κατάστασης του νοσοκομείου Καλαμάτας

Η εκρηκτική κατάσταση των νοσοκομείωνΠελοποννήσου και ειδικότερα των νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, μεταφέρθηκεκαι στην Βουλή, πριν λίγες ημέρες, από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θάνο Πετράκο, κατά την διάρκεια συζήτησηςσε επίκαιρη ερώτησή του.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάταςαπό την έλλειψη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι εκρηκτική,τόνισε ο βουλευτής και συνέχισε:

«Οι ώρες εργασίας των γιατρών υπερβαίνουνκάθε προβλεπόμενο νόμιμο όριο.

Είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτόέχει παραπεμφθεί n χώρα μας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο. Τα τακτικά χειρουργεία γιαλόγους ασφαλείας σταμάτησαν από την ∆ευτέρα 16 Δευτέρα και πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα χειρουργεία. Επίσης, στο Νοσοκομείο δεν υπάρχουναρκετοί αναισθησιολόγοι. Ακόμη, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχειγαστρεντερολόγος από τον Μάιο, οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται σειδιώτες. To Τμήμα Επειγόντων Περιστατικώνλειτουργεί χωρίς να τηρούνται σι ισχύοντες κανονισμοί. Η σίτιση τωνασθενών είναι υποβαθμισμένη και n φύλαξη του Νοσοκομείου ανύπαρκτη, με αποτέλεσμανα παρατηρούνται κλοπές, φθορές ακόμη και βιαιοπραγίες εναντίον του προσωπικού.Τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν και στα πλυντήρια.

Συνολικά,είναι κενές 48 θέσεις γιατρών, δηλαδή απότις 117 οργανικές θέσεις έχουν καλυφθεί 69, όταν το 2010που ήταν λιγότερες οι ανάγκες γιατί πήγαινε ο κόσμος στην ιδιωτική υγεία, είχεχρήματα, τώρα δεν έχει υπήρχαν 76 θέσεις».

Ακόμη χειρότερη είναι n κατάστασηστο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, σύμφωνα με τον βουλευτή, όπου δεν υπάρχει καρδιολόγος.Μια φορά την εβδομάδα πηγαίνει καρδιολόγος από την Καλαμάτα και μια φορά την εβδομάδααπό την Πύλο, από το Κέντρο Υγείας. Οι εφημερίες γίνονται με ειδικευόμενουςγιατρούς με εφημερία ετοιμότητας

από το σπίτι. Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, το καθεστώςεφημερίας ετοιμότητας βρίσκονται και ειδικότητες, των οποίων n παρέμβαση έπρεπενα ήταν άμεση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκος, και ο καθένας ας βγάλειτα συμπεράσματά του.