ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: ποδαρικό με άγριες διαθέσεις σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Ποδαρικό με άγριες διαθέσεις και εν πάσει περιπτώσει με ανυποχώρητο τρόπο θακάνουν σήμερα στο υπουργείο Υγείας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Γιατροί ΕΟΠΥΥ: ποδαρικό με άγριες διαθέσεις σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Ποδαρικό με άγριες διαθέσεις και εν πάσει περιπτώσει με ανυποχώρητο τρόπο θακάνουν σήμερα στο υπουργείο Υγείας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί θα συναντηθούν εκ νέου με το Τεχνικό Κλιμάκιο της ηγεσίας τουυπουργείου Υγείας, επικεφαλής του οποίου βρίσκεται ο υφυπουργός κ. ΑντώνηςΜπέζας. Και παρά το γεγονός ότι η συνάντηση αφορά σε διάλογο, τα πάντα καταδεικνύουνότι αυτός ο διάλογος έχει τις δικές τους ιδιαιτερότητες, αφού και οι δύο πλευρές,τραβάνε τα άκρα και έχουν προαποφασίσειγια ορισμένα βασικά πράγματα σχετικά με την Μεταρρύθμιση της υγείας.

Οι γιατροί για παράδειγμα έχουν ήδη ανακοινώσει από την Δευτέρα ότιπαρατείνουν τις απεργίες τους μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου, λέγοντας βροντερόόχι στην αυτοαπόλυση και εμμένοντας στις παρούσες εργασιακές σχέσεις και στηνδιατήρηση των δημόσιων δομών υγείας.

Αμέσως μετά την συνάντηση με το Τεχνικό Κλιμάκιο, θα συνεδριάσει η ΕκτελεστικήΓραμματεία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, σχεδιάζεισταθερά το καινούριο καθεστώς της ΠΦΥ και την επόμενη ημέρα του ΕΟΠΥΥ, ενώ τόσοο κ. Μπέζας όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντός, απευθύνουν έκκληση στουςγιατρούς να δείξουν συναίνεση προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο της μετάβασηςαπό την μία κατάσταση στην υγεία στην άλλη.

Ο κ. Αντώνης Μπέζας, σε δηλώσεις του πριν μερικές ημέρε, αμέσωςμετά την τελευταία συνάντηση, τόνισε ότι «Δεν οδηγούμεκανέναν σε αυτό-απόλυση. Αλλάζουμε τον ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο, μόνο σεαγοραστή υπηρεσιών υγείας. Όλες οι δομές και οι οργανικές θέσεις που έχουν νακάνουν με την παροχή υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, κάτωαπό τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Όποιος θέλει μπορεί να τοποθετηθεί στονκαινούργιο φορέα».

Σημείωσε ακόμη, ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τοότι γίνεται διάλογος, προσθέτοντας, ότι « θα συνεχιστούν και άλλες τέτοιες συναντήσειςανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, και τηνΟμοσπονδία των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ».


Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά τα Φώτα το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει κοινήυπουργική απόφαση με την οποία θα καταργεί 8.691 θέσεις εργασίας καισυστήνει αυτόματα νέες θέσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες, με αποτέλεσμα ναξεκινήσει το εγχείρημα της μετάβασης από την μία κατάσταση στην άλλη στο θέματης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της ουσιαστικής αλλαγής του ΕΟΠΥΥ. Από τους εργαζόμενους αυτούς, θα εξαιρεθούν 1089 εργαζόμενοι (289 υπάλληλοι τηςκεντρικής υπηρεσίας, 203 των περιφερειακών υπηρεσιών, εννέα γιατροί και 88υγειονομικοί υπάλληλοι).

Η διάρκεια της διαθεσιμότητας-κινητικότητας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις20 ημέρες. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου επίσης, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιοπου θα ορίζει πως θα υπαχθούν τα Κέντρα Υγείας που τώρα υπάγονται στανοσοκομεία καθώς και τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειεςαλλά και τις λεπτομέρειες αυτής της υπαγωγής και της νέας λειτουργίας τους.
Στόχος του υπουργείου είναι να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα και ο νέοςΕΟΠΥΥ μέσα στον Φεβρουάριο.


Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ: παρέμβαση Κοντού για Γιατρούς και Μεταρρύθμιση





Γιατροί ΕΟΠΥΥ: άκαρπη απέβη και η τρίτη συνάντηση με το υπ.Υγείας

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: με την ίδια ατζέντα στον διάλογο σήμερα &νέες απεργίες