ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

σ/ν ΠΕΔΥ: η διαθεσιμότητα, οι αποδοχές και η αξιολόγηση

Εντός 8μήνου από την ολοκλήρωση της μετάταξης/ μεταφοράς, το ιατρικό προσωπικό αξιολογείται και κατατάσσεται,αυτοδικαίως, σε θέσεις κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., του Π.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ.
σ/ν ΠΕΔΥ: η διαθεσιμότητα, οι αποδοχές και η αξιολόγηση

Αυτοδικαίως, σε καθεστώς διαθεσιμότητας,τίθεται το σύνολο του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου(Ι.Δ.Α.Χ.) ιατρικού, νοσηλευτικού, επιστημονικού, παραϊατρικού, τεχνικού, διοικητικούπροσωπικού των Μονάδων Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Οι υπάλληλοι αυτοί, όπως αναφέρεται ρητά στονομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή τοβράδυ, παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί ένα (1) μήνα και εν συνεχεία, μετατάσσονται/ μεταφέρονται, μετά από αίτησή τους, σε οργανικές θέσεις που συστήνονται για τον

σκοπό αυτό στις Διοικήσεις των αντίστοιχων,χωροταξικά, Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Πε).

Στους υπαλλήλους που τίθενται σεκαθεστώς διαθεσιμότητας καταβάλλονται τα τρία τέταρτα (3/4) των αποδοχών τους. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, εξακολουθούννα καταβάλλονται από τον φορέα οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη καιασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομικήπερίθαλψη. Οι εισφορές αυτές από τη θέση του υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα και γιατο χρονικό διάστημα που αυτή διαρκεί προσδιορίζονται στο 75% των αποδοχών αυτού.

Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων τίθενται σεκαθεστώς διαθεσιμότητας 15 ημερών όσοι εμπίπτουν στις ακόλουθες κοινωνικές κατηγορίες:

α) υπάλληλος που τελεί σε αναπηρία, σε ποσοστό67% και άνω.

β) πολύτεκνος, κατά την έννοια των παρ.1 έως 3, του άρθρου πρώτου, του Ν. 1910/1944 (ΦΕΚ 229 α 1999), όπως τροποποιήθηκεμε το άρθρο 6, του Ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75 Α 2006) εφόσον τα τέκνααυτού συνοικούν με αυτόν και 18 ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελώνσύμφωνα με τον ΚΦΕ, όπως αυτός ισχύει σήμερα.

γ) υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγοςή τέκνο τελεί σε αναπηρία, σε ποσοστό 67% και άνω και ανήκει στην κατηγορίατων εξαρτώμενων μελών, σύμφωνα με τον ΚΦΕ, όπως αυτός ισχύει σήμερακαι του οποίου το ετήσιο συνολικό εισόδημα του εξαρτώμενου δεν ξεπερνάτις 12.000 €.

δ) υπάλληλος, ο οποίος δυνάμει νόμου ή δικαστικήςαποφάσεως, ασκεί, κατ’ αποκλειστικότητα, τη γονική μέριμνα τέκνου,συνοικεί με αυτό και αυτό ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών, σύμφωναμε τον ΚΦΕ, όπως αυτός ισχύει σήμερα, εφόσον το συνολικό ετήσιο εισόδηματου εξαρτώμενου τέκνου δεν ξεπερνά τις 12.000 €.

ε) υπάλληλος, ο οποίος έχει οριστεί δικαστικόςσυμπαραστάτης, δυνάμει δικαστικής απόφασης, συνοικεί με τον συμπαραστατούμενοκαι το συνολικό ετήσιο εισόδημα του συμπαραστατούμενου δεν ξεπερνά τις12.000 €.

στ) υπάλληλος, του οποίου ο σύζυγος ή ησύζυγος τίθεται, δυνάμει του παρόντος, σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

στ) υπάλληλος, του οποίου ο σύζυγος ή ησύζυγος τίθεται, δυνάμει του παρόντος, σε καθεστώς διαθεσιμότητας

ζ) υπάλληλος, του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγοςτελεί ήδη σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή έχει απολυθεί.

Αναφορικά με την κινητικότητα προς τις ΔΥΠε,το ιατρικό προσωπικό που ασκεί, παράλληλα, ελευθέριο επάγγελμα και το οποίοέχει υποβάλει αίτηση αποδοχής θέσης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησηςσε Δ.Υ.Πε, οφείλει, κατά τον χρόνο ανάληψης υπηρεσίας και προκειμένου να αναλάβεινα προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία της Δ.Υ.Πε υποδοχής βεβαίωση διακοπήςδραστηριότητας ή εναλλακτικά, στην περίπτωση που χωρίς δική του υπαιτιότηταείναι αδύνατη η άμεση λήψη αντίστοιχης βεβαίωσης, επικυρωμένο αντίγραφοτης αίτησης διακοπής δραστηριότητας προς την αρμόδια ΔημόσιαΟικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).

Στην περίπτωση που ο μετατασσόμενος / μεταφερόμενοςυπάλληλος δεν παρουσιαστεί στην αρμόδια υπηρεσία του φορέαυποδοχής, προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία, απολύεται αυτοδικαίως.

Εντός 8μήνου από την ολοκλήρωση της μετάταξης/ μεταφοράς, το ως άνω ιατρικό προσωπικό αξιολογείται και κατατάσσεται,αυτοδικαίως, σε θέσεις κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., του Π.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με τα οριζόμεναστο άρθρο 25 του παρόντος.

Σύμφωνα με το άρθρο 19, συμβάσεις ιατρών, οδοντιάτρων και λοιπούπροσωπικού, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου16 και οι οποίοι διατηρούν οποιασδήποτε μορφής εργασιακή σχέση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,πλην μονίμων και Ι.Δ.Α.Χ., οι οποίες συνήφθησαν οποτεδήποτε πριν από τη δημοσίευσητου παρόντος, παύουν,αυτοδικαίως, να ισχύουν, αζημίως για τον Οργανισμό.

Το ιατρικό προσωπικό διατηρεί το σύνολο των αποδοχών και αποζημιώσεων που λαμβάνουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης και κατάταξης αυτού. Μετά την ένταξή τους σε θέσεις κλάδους ιατρών Ε.Σ.Υ., λαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπονται από τις οικίες μισθολογικές διατάξεις.

Ειδικά για το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί και κατέχει θέσεις στα Κέντρα Υγείας και τις αποκεντρωμένες μονάδες τους, τα οποία
μεταφέρονται και αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες των Δ.Υ.Πε, η εκκαθάριση των τακτικών και προσθέτων αμοιβών και αποζημιώσεων εξακολουθεί έως και 30/6/2014 να διενεργείται κανονικά από τα νοσοκομεία, των οποίων αποτελούσαν αποκεντρωμένες μονάδες αυτών. Από 1/7/2014, οι αποδοχές του προσωπικού
αυτού εκκαθαρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δ.Υ.Πε.

Διαβάστε ακόμη:


Το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ σε δημόσια διαβούλευση



ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ: το 50% των γιατρών πιθανόν θα διατηρήσει το ιατρείο του



Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ




Ο ΕΟΠΥΥ πέθανε, ζήτω το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας




Η Μεταρρύθμιση στην Υγεία ξεκινάει χωρίς τους βασικούς πρωταγωνιστές

Σε υποτυπώδη δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τον ΕΟΠΥΥ



3.000 οικογενειακοί γιατροί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ