ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: αποσύρετε το πλαφόν- όχι τρομοκρατία στην υγεία

Στην απόσυρση του μέτρου που αφοράστο πλαφόν συνταγογράφησης των γιατρών τόσο για τα φάρμακα όσο και για τις διαγνωστικέςεξετάσεις, επιμένει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
ΠΙΣ: αποσύρετε το πλαφόν- όχι τρομοκρατία στην υγεία

Στην απόσυρση του μέτρου που αφοράστο πλαφόν συνταγογράφησης των γιατρών τόσο για τα φάρμακα όσο και για τις διαγνωστικέςεξετάσεις, επιμένει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ειδικότερα, την άμεση απόσυρση τωνυπουργικών αποφάσεων 113429 και 3457/14.1.2014 και της εγκυκλίου 4433/7.1.2014του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στη δαπάνη της φαρμακευτικής συνταγογράφησης και τωνδιαγνωστικών εξετάσεων από τους ιατρούς, καθώς και την προετοιμασία τηςεφαρμογής των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων αλλά και των κανόνωνεκείνων οι οποίοι δεν θα επιτρέπουν λογικές υπερβολών ή άστοχων επιλογών,ζήτησαν χθες ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μ. Βλασταράκος,ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Γ. Μπασκόζος και η Tαμίας κυρία Β. Ανεμοδουρά,από τον Υφυπουργό Υγείας κ. Α. Μπέζα και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δ.Κοντό.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογοςδηλώνει ότι δεν ικανοποιείται από τις υποσχέσεις του Υπουργείου ότι το πρώτο τρίμηνο δεν θαεφαρμοστούν διοικητικά μέτρα και θα ελεγχθούν μέσα από την συνεργασίαπεριπτώσεις υπερβολών καθώς και ότι η επίτευξη του πλαφόν του 20% θα επιτευχθείουσιαστικά από τη μείωση κατά 12% των τιμών των φαρμάκων και τη αύξηση τηςχρήσης των γενοσήμων.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δενδέχεται αστυνομικά μέτρα με βίαιες παρεμβάσεις στην ιατρική λειτουργία και στηνπερίθαλψη των ασθενών. Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους οι παρεκκλίσεις απότην Ιατρική Δεοντολογία και οι εκπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών. Ηλογιστική πρακτική στην ιατρική λειτουργία είναι απαράδεκτη, ειδικά ότανγίνεται χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό. Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατίαστην υγεία είναι επικίνδυνοι και οδηγούν τους ασθενείς σε ταλαιπωρία και σε θανάτους.

Η θέσπιση και εφαρμογή ασφαλών πρακτικών (π.χ. θεραπευτικά και διαγνωστικάπρωτόκολλα, χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή) είναι η μόνη ορθή καιαποδεκτή λύση και σε αυτή και μόνον η Πολιτεία πρέπει να κατευθυνθεί, τονίζει οΠΙΣ, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «η προστασία της υγείας και της περίθαλψης αποτελεί ύψιστοκαθήκον όλων μας και εμείς θα το υπηρετήσουμε με κάθε τρόπο».