ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

SOS για το φαινόμενο της «οικονομικής υπογονιμότητας»

Σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των εγκύων γυναικών στον ιατρικό  έλεγχο της εγκυμοσύνης τους αλλά και στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, παρατηρούνται πλέον στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα 4 στις 10 γυναίκες να γεννούν ένα παιδί λιγότερο απ’ ό,τι προγραμμάτιζαν ή και καθόλου.
SOS για το φαινόμενο της «οικονομικής υπογονιμότητας»

Σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των εγκύων γυναικών στον ιατρικό έλεγχο της εγκυμοσύνης τους αλλά και στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, παρατηρούνται πλέον στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα 4 στις 10 γυναίκες να γεννούν ένα παιδί λιγότερο απ’ ό,τι προγραμμάτιζαν ή και καθόλου.


Για το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται «οικονομική υπογονιμότητα», κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κα. Κατερίνα Μάρκου.


Σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών του Κόσμου, η ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κοστίζει περίπου 600-650 ευρώ ενώ ο φυσιολογικός τοκετός σε Δημόσιο Νοσοκομείο κοστίζει γύρω στα 650 – 700 ευρώ, κόστος που μία ανασφάλιστη έγκυος πρέπει να καλύψει εξ ολοκλήρου. Παράλληλα, σημαντικά μειωμένη είναι η προστασία που παρέχεται από την πολιτεία σε εγκύους και μητέρες, αφού το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει πλήξει και τις παροχές λοχείας και μητρότητας.


Την ίδια στιγμή, και οι εργαζόμενες γυναίκες δεν βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αδυναμία εφαρμογής του ν. 4097/2012 που προβλέπει παροχή μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες μητέρες λόγω μη έκδοσης της απαιτούμενης ΚΥΑ αλλά και την μείωση της άδειας ανατροφής τέκνου για τους δικαστικούς από 9 μήνες στους 5, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ, χωρίς όμως να έχει αλλάξει μέχρι σήμερα η σχετική νομοθεσία.


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι μόνες εξετάσεις που γίνονται χωρίς συμμετοχή είναι οι εξετάσεις για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας, και ο έλεγχος καρυοτύπου του εμβρύου μόνο σε γυναίκες άνω των 35 ετών.


Αποτέλεσμα της ελλιπούς προστασίας της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, κατά παράβαση της συνταγματικής διάταξης 21 παρ.1, είναι το φαινόμενο της «οικονομικής υπογονιμότητας», αφού τα αυξημένα κόστη της εγκυμοσύνης σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας οδηγούν 4 στις 10 γυναίκες να γεννήσουν ένα παιδί λιγότερο απ’ ό,τι προγραμμάτιζαν ή και καθόλου (στοιχεία Γιατρών του Κόσμου).


Η βουλευτής κα. Κατερίνα Μάρκου ρωτά τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας «σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και επαρκούς πλαισίου παροχών και κινήτρων για την προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας;».