ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βλασταράκος: συνεχίζουμε την μάχη ενάντια στην κατάρρευση του συστήματος

Για καταστροφική πολιτική ενάντια στους ασθενείς και γιατρούς, κάνει λόγο ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, σε συνέντευξή του στο ygeia 360, προσθέτοντας, ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τη μάχη ενάντια στην κατάρρευση του συστήματος υγείας.
Βλασταράκος: συνεχίζουμε την μάχη ενάντια στην κατάρρευση του συστήματος

Για καταστροφική πολιτική ενάντια στους ασθενείς και γιατρούς, κάνει λόγο ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, σε συνέντευξή του στο ygeia 360, προσθέτοντας, ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τη μάχη ενάντια στην κατάρρευση του συστήματος υγείας.

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν πρόκειται να σταματήσει την διεκδίκηση ενός αξιόπιστου, ολοκληρωμένου και ανοιχτού σε όλους τους κατοίκους της χώρας δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τονίζει και προσθέτει ότι ο κλάδος, υλοποιώντας την απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, θα προσφύγει στα Ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια (Σ.τ.Ε. κ.λπ.) αλλά και στα Ευρωπαϊκά, ώστε να μην εφαρμοστεί το επαίσχυντο αυτό Νομοσχέδιο, που διαλύει τις δημόσιες δομές και απολύει χιλιάδες ιατρούς.

Θα καταφύγουμε επίσης και στην Ποινική Δικαιοσύνη, κατά του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το κλείσιμο των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και το απαράδεκτο clawback, rebate κ.λπ. Επίσης κατά του Γενικού Γραμματέα Υγείας για την μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες ιατρούς – παρόχους του Οργανισμού. Πως μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μεταρρύθμιση ένας Νόμος ο οποίος επεβλήθη με το σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας απέναντι, με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να αναζητούν ματαίως ιατρό, προκειμένου αυτός να συνταγογραφήσει την φαρμακευτική αγωγή τους, με τον υπουργό Υγείας να εξαπολύει καθημερινά μύδρους εναντίον των λειτουργών της Υγείας.

Δεν υπάρχει τέτοια μεταρρύθμιση και καλά θα κάνει ο κ. Υπουργός Υγείας να σταματήσει με επικοινωνιακά «τερτίπια» και προχειρότητες να ισχυρίζεται ότι θα καθιερώσει Πρωτοβάθμιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισημαίνει.

Αναφορικά με το πλαφόν συνταγογράφησης, ο κ. Βλασταράκος, υπογραμμίζει ότι «Πρόκειται για ένα μέτρο ψυχρής λογιστικής έμπνευσης, το οποίο θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιατρική λειτουργία, με θύματα, βεβαίως, τους ίδιους τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους.Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης για την καθιέρωση του μέτρου, αλλά καλούμε ταυτόχρονα τον κ. Υπουργό Υγείας να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και να αναθεωρήσει αυτή την απόφασή του, γιατί παρατηρούνται ήδη όχι μόνον προβλήματα στην πρόσβαση ασφαλισμένων στην φαρμακευτική αγωγή τους, αλλά και ανεπίτρεπτες διενέξεις μεταξύ ασφαλισμένων και ιατρών οι οποίοι έχουν συμπληρώσει ή βρίσκονται στα όρια του πλαφόν συνταγογράφησης».

Ερωτηθείς για το εάν υπήρξαν προσπάθειες ορισμένων παραγόντων να διασπάσουν το ιατρικό μέτωπο το οποίο έχει συγκροτηθεί υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και να δυσφημίσουν τις πρωτοβουλίες και να αμφισβητήσουν την ειλικρίνεια και την αγωνιστικότητα του ΠΙΣ, ο πρόεδρος του Συλλόγου τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «Εκείνο το οποίο με λυπεί είναι το γεγονός ότι υπήρξαν, πράγματι, παράγοντες του ιατρικού χώρου οι οποίοι επεχείρησαν, εις μάτην ασφαλώς, να διασπάσουν το κοινό μέτωπο Υγείας προκειμένου να προβάλλουν ιδιοτελή προσωπικά συμφέροντα, πολλές φορές αξιοποιώντας στο έπακρο και με προκλητικό τρόπο όλες τις επικοινωνιακές δυνατότητες. Δεν θα δώσω συνέχεια. Όλοι κρινόμαστε από τους ιατρούς της χώρας και από τον ελληνικό λαό και όλοι πράττουμε, ευτυχώς, υπό το φως της ημέρας. Εκείνοι οι οποίοι προσπάθησαν να συκοφαντήσουν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και να διασπάσουν τον αγώνα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα με την απαξίωση και την περιφρόνηση εκ μέρους του ιατρικού σώματος».