ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: άμεση απόδοση των δεδουλευμένων- απλήρωτα τα εργαστήρια

Στους επόμενους μήνες θα εφαρμοστεί το clawback και το rebate και θα συμψηφιστούν με τις τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ προς τον ΙΣΑ.
ΙΣΑ: άμεση απόδοση των δεδουλευμένων- απλήρωτα τα εργαστήρια

Tην άμεση απόδοση των δεδουλευμένων των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, ζήτησε για ακόμη μία φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας σε συνάντηση που είχε με την διοίκηση του Οργανισμού.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι το rebate και το clawback θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες και θα συμψηφιστούν με τις τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, καθώς και με το 10% των οφειλουμένων το 2013, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, το ίδιο να ισχύσει και με τα 10% του 2012. Από τους εκπροσώπους όλων των Ιατρικών Συλλόγων και φορέων τονίστηκε για ακόμη μία φορά η αναγκαιότητα αποπληρωμής των τρεχουσών οφειλών που και πάλι καθυστερούν 6μήνες. Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει ότι από τέλος Αυγούστου 2013, τα περισσότερα εργαστήρια και οι περισσότεροι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι και πάλι απλήρωτοι.

Εν τω μεταξύ στην συνάντηση ο ΙΣΑ, ζήτησε η εκκαθάριση και ο ιατρικός έλεγχος των ενταλμάτων, να γίνεται από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ και τους υπαλλήλους τους, διότι στον Οργανισμό πρέπει να υπάγεται αυτή η κρατική ελεγκτική αρμοδιότητα, όπως αναφέρει.

Καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή, τονίζει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του, ως αδιανόητο, τον κρατικό έλεγχο που οφείλει να κάνει ο Οργανισμός στη Δημόσια Υγεία, να τον επιβάλει σε ιδιωτικό επίπεδο και να υποχρεώνει τους γιατρούς να τον πληρώσουν!!!

Κατά την συνάντηση της Τετάρτης ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης την από 27/2/2014 απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία, η εκκαθάριση της ανοιχτής περίθαλψης θα γίνει από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο ιατρικός έλεγχος θα παραμείνει στις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Επίσης συζητήθηκε ο διαχωρισμός στις συμβάσεις, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα υπογραφής τους με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, μόνο ως προς τον ιατρικό έλεγχο.

Ο κ. Γαρύφαλλος (αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ) διευκρίνισε τα επιμέρους αντικείμενα των ελέγχων στις τέσσερις κατηγορίες (βιοπαθολόγους, ακτινολόγους, φυσιοθεραπευτές, κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς), λέγοντας ότι το ίδιο μοντέλο θα ακολουθηθεί και στα πολυϊατρεία.

Αναλυτικότερα, στους βιοπαθολόγους, ο έλεγχος θα περιλαμβάνει την επαλήθευση του ΑΜΚΑ, την ενεργότητα της κοινωνικής ασφάλισης την ημερομηνία διεξαγωγής της εξέτασης, την ταυτοπροσωπία και τη δυναμική του εργαστηρίου ως προς τις υποδομές, το προσωπικό και τον εξοπλισμό για τη διενέργεια της αντίστοιχης εξέτασης που τίθεται προς έλεγχο. Το κύριο μέρος του ελέγχου θα αφορά τη δικαιολόγηση ή μη, των εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί οι ασθενείς, αντίστοιχα με τα μηχανήματα του κάθε εργαστηρίου που ελέγχεται, και με εξαίρεση τις εξετάσεις που αποστέλλονται στο συνεταιρισμό (βάσει του ΠΔ84/2001). Τέλος θα ελεγχθεί το ύψος και ο όγκος των εξετάσεων, με ανώτατο όριο τις πέντε αιμοληψίες ανά 15λεπτο.

Στους ακτινολόγους, θα ελέγχεται η ορθότητα της εκτελεσθείσας εξέτασης, ως προς τη διάγνωση βάσει των ΘΠΣ, δηλαδή θα επιβεβαιώνεται ή όχι, αν έπρεπε να διενεργηθεί η συγκεκριμένη εξέταση.

Στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, εκτός από την υποδομή και τον εξοπλισμό, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι θα διεξαχθεί αναλυτικότερος έλεγχος, μια και η κατηγορία των συγκεκριμένων παρόχων είναι αυτοπαραπέμποντες, χωρίς όμως αυτή να έχει προσδιοριστεί. Από τους γιατρούς ζητήθηκε, πριν υπογραφούν οποιεσδήποτε συμβάσεις, να υπάρξει σαφής περιγραφή του αντικειμένου που θα περιλαμβάνει ο έλεγχος, και να διενεργείται μέσα από το e-ΔΑΠΥ και όχι μέσα από τον έλεγχο των παραπεμπτικών που θα κάνουν οι ΠΕΔΙ. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι ο ιατρικός έλεγχος των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών θα γίνει κυρίως ηλεκτρονικά.