ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: ανοιχτές συμβάσεις για όλους, αλλιώς επισχέσεις από 17 Μαρτίου

Συμβάσεις ανοιχτές για όλους τους γιατρούς που το επιθυμούν, με  κυλιόμενο πλαφόν ανά ειδικότητα, χρόνο και περιοχή, ζητά ο ΙΣΑ, σε διαφορετική περίπτωση από τις 17 Μαρτίου θα προβεί σε επίσχεση εργασίας.
ΙΣΑ: ανοιχτές συμβάσεις για όλους, αλλιώς επισχέσεις από 17 Μαρτίου

Η άρση του πλαφόν στη συνταγογράφηση και στα παραπεμπτικά και η διενέργεια εξετάσεων βάσει των ΘΠΣ και των πρωτοκόλλων κλινικής παραπεμπτικογραφίας, αποτελεί την πρώτη και βασική προτεραιότητα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, κατά την διάρκεια της συνάντησης του ΙΣΑ με τις Επαγγελματικές Ενώσεις του Πανυγειονομικού Μετώπου.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν, είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων, ο συμψηφισμός αυτών και η απόδοση όλων των ανεξόφλητων ποσών των μικρών ταμείων που μπήκαν μετά το 2012 προς τους γιατρούς, καθώς και η απόρριψη της πρότασης του ΕΟΠΥΥ στο προσχέδιο των νέων συμβάσεων και ο διαχωρισμός των συμβάσεων των ΙΕΕ μόνο για τον ιατρικό έλεγχο, ήταν και τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους γιατρούς στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του ΙΣΑ με όλους τους εκπροσώπους και τους φορείς των Επαγγελματικών Ενώσεων και του Πανυγειονομικού Μετώπου.

Κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι νέες συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών και εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, τις οποίες ο ΙΣΑ τις έχει επανειλημμένα ζητήσει σε συλλογικό επίπεδο και από μηδενική βάση.

Μετά τους 3.000 που πετάχτηκαν εν μια νυκτί από το σύστημα της ΠΦΥ και με την επικείμενη κατάργηση όλων των συμβάσεων των υπόλοιπων συμβεβλημένων, όπως αυτή προβλέπεται από το Ν.4238/17-2-2014, ο ΙΣΑ, μαζί με τις Επαγγελματικές Ενώσεις και το Πανυγειονομικό Μέτωπο ζητούν από το υπουργείο Υγείας να προσδιοριστεί ΤΩΡΑ το καθεστώς εργασίας τους στις νέες συμβάσεις, οι όροι της σύμβασης, ο τρόπος πληρωμής, καθώς και ο αριθμός των γιατρών που θα απορροφηθούν ως συμβεβλημένοι ανά ειδικότητα και ανά περιοχή.

Το αίτημα των εκπροσώπων του ΙΣΑ και των Επαγγελματικών ενώσεων είναι οι συμβάσεις να είναι ανοιχτές για όλους τους γιατρούς που το επιθυμούν, να γίνουν συλλογικά και να έχουν κυλιόμενο πλαφόν ανά ειδικότητα, χρόνο και περιοχή. Αν οι γιατροί ως τις 17 Μαρτίου δεν έχουν απαντήσεις, σκοπεύουν να προβούν σε επίσχεση εργασίας μέχρι να λάβουν απαντήσεις.

Οι εκπρόσωποι όλων των φορέων δήλωσαν ότι εφεξής στη διεκδίκηση των συλλογικών τους δικαιωμάτων στη νέα σύμβαση, θα τους εκπροσωπεί η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που συγκροτήθηκε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το σκοπό αυτό.Παράλληλα, σύσσωμοι όλοι οι φορείς καταδίκασαν κάθε μη θεσμοθετημένη εκπροσώπηση του ιατρικού σώματος προς το Υπουργείο και το ΕΟΠΥΥ και συμφώνησαν ότι επίσημο πανελλαδικό όργανο εκπροσώπησης για τις νέες συμβάσεις των κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών γιατρών είναι η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου με τους ιθύνοντες της υγείας ο ιατρικός κόσμος εκπροσωπείται από τα θεσμικά του όργανα, δηλαδή τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και μόνον αυτά.

Αίτημα σύσσωμου του ιατρικού σώματος είναι να παρουσιάσει το Υπουργείο Υγείας τον υγειονομικό χάρτη των πραγματικών ανθρωπογεωγραφικών αναγκών – αν υπάρχει – και βάσει αυτού να προχωρήσουν οι προσλήψεις των γιατρών στο ΠΕΔΥ. Παράλληλα, μιλώντας για την ανάγκη της αυτοκάθαρσης στο ιατρικό σώμα, οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις των επίορκων που «υπερσυνταγογραφούν» ή παρανομούν, δεν πρέπει να μολύνουν τους χιλιάδες γιατρούς που κάνουν ευσυνείδητα το ιατρικό λειτούργημα. Ο ΙΣΑ αναμένει τις περαιτέρω ενέργειες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για να ενημερώσει τους γιατρούς μέλη του και βρίσκεται σε επιφυλακή για την ισότιμη διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των κλινικών, κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών γιατρών στην ΠΦΥ ώστε να μην αδικηθεί κανείς άλλο.