ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξεκινά ο μοριακός έλεγχος του αίματος

Ολοκληρώθηκε στις 17.3.2014 με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και της εταιρείας SAFEBLOOD BIOANALYTICA A.E,
Ξεκινά ο μοριακός έλεγχος του αίματος

Ολοκληρώθηκε στις 17.3.2014 με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και της εταιρείας SAFEBLOOD BIOANALYTICA A.E, ο διεθνής δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός – Συμφωνία Πλαίσιο ΕΠΥ 5/2012 για το μοριακό έλεγχο του αίματος, για τα δύο από τα τέσσερα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου της χώρας, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) και στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» αντίστοιχα.


Η σχετική σύμβαση αφορά τον έλεγχο 543.950 επί συνόλου 650.000 μονάδων αίματος ετησίως, με τη μέθοδο της μοριακής τεχνικής νουκλεϊνικών οξέων – ΝΑΤ.
Το σύνολο των μονάδων αίματος που προέρχονται από εθελοντές αιμοδότες και προορίζονται για μετάγγιση ελέγχονται για τους ιούς της Ηπατίτιδας Β, C για τον ιό HIV και για τον ιό του Δυτικού Νείλου.


Η σύμβαση είναι τετραετούς διάρκειας και η ετήσια δαπάνη θα ανέλθει στο ποσό των 5,2 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος το ελληνικό δημόσιο δαπανούσε για το σύνολο του έργου το ποσό των 28,2 εκατ. ευρώ ετησίως συνυπολογιζόμενης της μεταφοράς των αντιστοίχων δειγμάτων του αίματος.