ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το μετέωρο βήμα του ΠΕΔΥ: ελλείψεις, προσφυγές & σβησμένες ελπίδες στο ξεκίνημα

Με μειώσεις προσωπικού- γιατρών και εργαζομένων- με έναν μεγάλο αριθμό Οδοντιάτρων (πάνω από 400) με σβησμένες ελπίδες για την γειτονική και ασφαλή περίθαλψη αλλά και με ένα τεράστιο αριθμό δικαστικών προσφυγών, ξεκινά σήμερα την λειτουργία του ο νέος φορέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το ΠΕΔΥ με τα 120 περίπου Κέντρα Υγείας.
Το μετέωρο βήμα του ΠΕΔΥ: ελλείψεις, προσφυγές & σβησμένες ελπίδες στο ξεκίνημα

Με μειώσεις προσωπικού- γιατρών και εργαζομένων- με έναν μεγάλο αριθμό Οδοντιάτρων (πάνω από 400) με σβησμένες ελπίδες για την γειτονική και ασφαλή περίθαλψη αλλά και με ένα τεράστιο αριθμό δικαστικών προσφυγών, ξεκινά σήμερα την λειτουργία του ο νέος φορέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το ΠΕΔΥ με τα 120 περίπου Κέντρα Υγείας.

Όσο και εάν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει πως το εγχείρημα θα πάει καλά και θα ξεκινήσει μία νέα περίοδος για την περίθαλψη των πολιτών στην Ελλάδα, τα στοιχεία είναι ατράνταχτα και διαψεύδουν ακόμη και τον πιο καλόπιστο παρατηρητή. Ο νέος φορέας του Άδωνι Γεωργιάδη ξεκινά την …καριέρα του με μειωμένο προσωπικό γιατρούς και εργαζομένους- έχουν δηλώσει ήδη 2.400 γιατροί, ενώ 3.000 περίπου έχουν μείνει εκτός συστήματος- με πολλές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες- ήδη 20 νομοί της χώρας δεν έχουν παιδίατρο, ούτε οικογενειακό γιατρό, αλλά και με έναν τεράστιο αριθμό μαζικών προσφυγών στην δικαιοσύνη από τους γιατρούς. Το εγχείρημα δηλαδή είναι ήδη σαθρό εν τη γενέσει του.

Σύμφωνα μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες, ενδεικτικό της σοβαρής κατάστασης είναι ότι μεγάλα και επώνυμα δικηγορικά γραφεία, έχουν αναλάβει τις εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων των γιατρών, κάποια ασφαλιστικά μέτρα έχουν ήδη κερδηθεί, ενώ οι πρώτες υποθέσεις αναμένεται να εκδικασθούν στις 4,7 και 8 Απριλίου.

Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκειται κλείσιμο ιδιόκτητων μονάδων οι οποίες μετατρέπονται σε διοικητικές και διατηρούνται ακριβές νοικιασμένες μονάδες Υγείας.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο επικεφαλής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης βρισκόταν στις επάλξεις, προκειμένου να ελέγξει και την τελευταία λεπτομέρεια αναφορικά με το άνοιγμα σήμερα των Κέντρων Υγείας. Χθες ολοκλήρωσε τις διαπιστωτικές πράξεις, ήλεγξε τις Επιτροπές Παραλαβής Παράδοσης και απέστειλε προσωπικά σε όλους τους εργαζόμενους της περιφέρειάς του sms για να τους καλωσορίσει στον νέο φορέα. Ο κ. Κοντοζαμάνης δηλώνει αισιόδοξος ότι το εγχείρημα θα πάει καλά, σημειώνοντας ότι ήταν επιτέλους η ώρα να οικοδομήσουμε μία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την χώρα μας. Τονίζει δε, ότι μέχρι τέλος του χρόνου, τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και όχι 12 ώρες που θα λειτουργούν από σήμερα.

Αντίθετη άποψη για την πορεία του ΠΕΔΥ έχει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά η πάντα μαχητική κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, η οποία χαρακτηρίζει το όλο εγχείρημα αποτυχημένο, υποβαθμισμένο για τον κόσμο και εξευτελιστικό για τους εργαζομένους. Και αυτό όπως αναφέρει, αποδεικνύεται από την σωρεία και πλειοψηφία των δικαστικών αποφάσεων. Αλήθεια, είναι περήφανος ο υπουργός Υγείας, αναρωτιέται;

Είναι περήφανος ο κ. Γεωργιάδης που ένα δημιούργημά του ξεκινά με τόσες ελλείψεις και προβλήματα, την ώρα που η δουλειά ενός υπουργού Υγείας, είναι να βοηθάει τους πολίτες προκειμένου να έχουν μία ασφαλή περίθαλψη. Εδώ δεν έχουμε ακόμη συμβάσεις, συνεχίζει η πρόεδρος του ΙΣΠ, αλλά ούτε οικογενειακό γιατρό ενώ δεν υπάρχουν φυσικά και συμβεβλημένοι γιατροί.

Και συνεχίζει: «Ο κ. Γεωργιάδης μετατρέπει τα Πολυιατρεία σε Αγροτικά Ιατρεία και διαλύει τα γειτονικά Κέντρα Υγεία. Πλέον με τις συγχωνεύσεις που θα πραγματοποιήσει, ο γέροντας ή ο άρρωστος πολίτης, δεν θα μπορεί να επισκεφθεί το γειτονικό του Πολυιατρείο. Βγάζει από τις γειτονιές τα Κέντρα Υγείας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα δημόσια υγείας». Φοβόμαστε ότι οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους και θα στραφούν στην ιδιωτική υγεία και περίθαλψη, τονίζει η πρόεδρος του ΙΣΠ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Γιάννης Χρονόπουλος ο οποίος αποφάσισε να βρίσκεται εκτός συστήματος, αναφέρει ότι το βήμα του νέου φορέα είναι μετέωρο, ενώ υπογραμμίζει χαριτολογώντας ότι με τόσους οδοντιάτρους που έχουν συγκεντρωθεί στον νέο σύστημα το ΠΕΔΥ θα πρέπει να μετονομαστεί σε …ΠΟΔΥ.

Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, από την ερχόμενη Τετάρτη 26 Μαρτίου είναι πιθανό να αρχίσουν να δέχονται ασθενείς οι γιατροί των Μονάδων Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εγκρίνει την προκήρυξη 900 θέσεων για επικουρικούς γιατρούς στο ΠΕΔΥ.Από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι θέσεις χρειάζονται 30 - 45 μέρες για να αναλάβουν οι γιατροί υπηρεσία.Μέσα σε ένα 10ήμερο το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των γιατρών που θα παραμείνουν τελικά στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ και ανάλογα με τις ανάγκες, θα προκηρύξει τις απαιτούμενες θέσεις και ειδικότητες των επικουρικών γιατρών που ενδεχομένως να είναι και λιγότερες από 900.

Την Πέμπτη- ημέρα έναρξης του νέου συστήματος- όλο το προσωπικό –που είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να υπαχθεί στο νέο φορέα- θα πρέπει να παρουσιαστεί στα ίδια κτηριακά συγκροτήματα, στα οποία ανήκε διοικητικά.