ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για το λουκέτο στο «Παλλάδιο»

Ερώτηση για το κλείσιμο της ψυχιατρικής κλινικής «Παλλάδιον Θεραπευτήριο» κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρος Λυκούδης, προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη.
Ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για το λουκέτο στο «Παλλάδιο»

Ερώτηση για το κλείσιμο της ψυχιατρικής κλινικής «Παλλάδιον Θεραπευτήριο» κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρος Λυκούδης, προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη.


Το Παλλάδιο Θεραπευτήριο είναι ψυχιατρική κλινική, η οποία λειτουργεί από το 1963 και σήμερα νοσηλεύει 203 ασθενείς, αλλά υποχρεώθηκε να αναστείλει την λειτουργία της διότι βρέθηκε σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, που δημιουργήθηκε από τη μη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων από την πλευρά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. .


«Εδώ και πολλούς μήνες , η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος , είχε προειδοποιήσει προς όλες τις κατευθύνσεις , Υπουργείο Υγείας , διοίκηση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , ότι με την συνεχιζόμενη αθέτηση, από την πλευρά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , των υποχρεώσεών του προς τις κλινικές μας και τις μονομερείς αποφάσεις τους περί εφαρμογής REBATE και CLAW BACK , θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη αδυναμία της λειτουργίας τους. Δυστυχώς, αυτές οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν καθόλου από τους αρμοδίους. Ήδη η πρώτη κλινική του χώρου μας ανακοίνωσε επίσημα την άμεση αναστολή της λειτουργίας της.»


Οι 220 ψυχικά πάσχοντες θα πρέπει άμεσα να μεταφερθούν και να νοσηλευτούν σε άλλες δομές ψυχικής υγείας, ιδιωτικές ή δημόσιες ή να μείνουν κυριολεκτικά στους δρόμους πέραν των 70 ατόμων που μένουν άνεργοι.


Ο κ. Σπ. Λυκούδης τονίζει ότι «ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται ανάλογα με την συμπεριφορά της προς τους ψυχικά πάσχοντες» και οι υπεύθυνοι του Παλλάδιου Θεραπευτηρίου «θεωρούν αυτονόητο ότι μέχρις ότου αποχωρήσει και ο τελευταίος νοσηλευόμενος θα συνεχίσουν να τους παρέχουν κάθε αναγκαία ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.


Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ρωτά τον υπουργό Υγείας τα εξής:


1. Ποιες είναι οι εναλλακτικές ενδο- ή εξω-νοσοκομειακές δομές που έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν τους ήδη 200 νοσηλευόμενους;


2. Συνυπολογίζοντας και την προοπτική μέχρι το 2015 να κλείσουν το Δρομοκαΐτειο και το Δαφνί- γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις- πώς προτίθεσθε να δώσετε λύση για την επαναλειτουργία του Παλλάδιου Θεραπευτηρίου , αλλά και άλλων Κλινικών του χώρου που δυστυχώς είναι έτοιμες να ακολουθήσουν;