ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση ΝΔ: Υπάρχει από την κυβέρνηση σχεδιασμός για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ Πάτρας;

Ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας για τη σύσταση τμήματος με μηχανές διάσωσης στο ΕΚΑΒ Πάτρας θέτουν προς τον αρμόδιο Υπουργό ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου. 

Ερώτηση ΝΔ: Υπάρχει από την κυβέρνηση σχεδιασμός για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ Πάτρας;

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας, θα χρησιμοποιούνται διασωστικές μηχανές από το ΕΚΑΒ ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δε χειρίζονται εύκολα τα δυσκίνητα και ογκώδη ασθενοφόρα. Τέτοιου είδους προβλήματα όμως δυσκολεύονται να χειριστούν και άλλες περιοχές ανά την επικράτεια εκτός της Αττικής όπως για παράδειγμα στην Πάτρα.

Μάλιστα, το ΕΚΑΒ Πάτρας έχει καταθέσει και σχετικό αίτημα για την ίδρυση σχετικού τμήματος με μηχανές διάσωσης από το 2016, χωρίς να έχει λάβει σχετική απάντηση. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν έχει μελετηθεί το σχετικό αίτημα και εάν είναι στις προθέσεις του η σύσταση του σχετικού τμήματος. Επίσης, ερωτάται εάν είναι στο σχεδιασμό του η ενίσχυση του ΕΚΑΒ Πάτρας ενόψει και των Μεσογειακών Αγώνων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Υπάρχει από την κυβέρνηση σχεδιασμός για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ Πάτρας;

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ δίνουν καθημερινά αγώνες ώστε να ανταποκριθούν στο λειτούργημά τους με μόνο γνώμονα την προστασία της ζωής και τη στήριξη των συμπολιτών μας. Οι ελλείψεις και σε προσωπικό και σε μηχανολογικό εξοπλισμό / αναλώσιμα είναι γνωστές και τις βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Όμως, δεδομένου ότι ο αστικός ιστός διαρκώς μεγαλώνει, εμφανίζεται μια νέα προσέγγιση αντιμετώπισης των περιστατικών από τα σωστικά μέσα προκειμένου να βρίσκονται έγκαιρα στο χώρο συμβάντος.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας, θα χρησιμοποιούνται διασωστικές μηχανές από το ΕΚΑΒ ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δε χειρίζονται εύκολα τα δυσκίνητα και ογκώδη ασθενοφόρα. Τέτοιου είδους προβλήματα όμως δυσκολεύονται να χειριστούν και άλλες περιοχές ανά την επικράτεια εκτός της Αττικής όπως για παράδειγμα στην Πάτρα. Μάλιστα το ΕΚΑΒ Πάτρας έχει καταθέσει και σχετικό αίτημα για την ίδρυση σχετικού τμήματος με μηχανές διάσωσης από το 2016, χωρίς να έχει λάβει σχετική απάντηση. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο πληθυσμός ξεπερνά τους 350.000 κατοίκους, ότι διαρκώς το κέντρο της πόλης αλλάζει μορφή με τη δημιουργία πεζοδρόμων που στερούν την άμεση πρόσβαση στα ασθενοφόρα, τον μεγάλο αριθμό υπαίθριων αγορών, την καρναβαλική περίοδο όπου τα περιστατικά για το 2019 ξεπέρασαν τα 130 μέσα σε ένα βράδυ, της εκτεταμένης καλοκαιρινής περιόδου όπου η παρουσία του ΕΚΑΒ έχει γίνει πλέον απαραίτητη και στις παραλίες προκειμένου να αντιμετωπίζονται περιστατικά πνιγμών ή λιποθυμιών και τέλος το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα εύκολα γίνεται κατανοητό γιατί ένα τμήμα διασωστικών μηχανών είναι απαραίτητο. Πιο σημαντικό σε όλα τα παραπάνω είναι το γεγονός ότι υπάρχει στο ΕΚΑΒ Πάτρας κατάλληλο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να λειτουργήσει το εν λόγω τμήμα δεδομένου ότι είναι Εκπαιδευτές στην Βασική Υποστήριξη Ζωής και χρήσης του A.E.D. και κάτοχοι μηχανών μεγάλου κυβισμού.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Έχει μελετηθεί το αίτημα του ΕΚΑΒ Πάτρας για την ίδρυση τμήματος με μηχανές διάσωσης που έχει κατατεθεί από το 2016; Εάν ναι, για ποιο λόγο δεν έχει σταλεί η απάντηση; Εάν όχι, για ποιο λόγο δε μελετήθηκε;
  2. Είναι στις προθέσεις σας η σύσταση του σχετικού τμήματος στο ΕΚΑΒ Πάτρας – που ήδη διαθέτει και σχετικό έμπειρο προσωπικό - για την αντιμετώπιση περιστατικών άμεσης παρέμβασης; Εάν ναι, ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα; Εάν όχι, για ποιο λόγο;
  3. Είναι στο σχεδιασμός σας η ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην Πάτρα ενόψει και των Μεσογειακών Αγώνων;