ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανάστατοι οι γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες και αφού είχαν κριθεί από το ΑΣΕΠ, μπαίνουν οι 400 γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ.
Ανάστατοι οι γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες και αφού είχαν κριθεί από το ΑΣΕΠ, μπαίνουν οι 400 γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ.


Την έντονη αντίδρασή τους απέναντι στις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας τόνισαν στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των γιατρών ΕΣΥ μη αποκλειστικής απασχόλησης που προέρχονται από τα πρώην Νοσοκομεία του ΙΚΑ (ΕΝΙΜΑΑ), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Οι γιατροί πρώην ΙΚΑ (350 στην Αθήνα και 50 στη Θεσσαλονίκη) βγαίνουν στη διαθεσιμότητα στις 8 Απριλίου για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες (και αφού κρίθηκαν από το ΑΣΕΠ) θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία ολόκληρων Νοσοκομείων (ΓΟΝΚ «Οι Άγιοι Ανάργυροι») ή τμημάτων (Σισμανόγλειο) και διαλύοντας το πρόγραμμα εφημεριών του Απριλίου (Ευαγγελισμός, Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης κ.λ.π.).

Πρόκειται για έμπειρους νοσοκομειακούς ιατρούς, ηλικίας 50-60 ετών που προέρχονται από τα πρώην Νοσοκομεία του ΙΚΑ και έχουν ήδη από το 2011 ενσωματωθεί στις δομές του ΕΣΥ. Αμείβονται με μικρότερες αμοιβές, οι περισσότεροι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη και εφάπαξ από το Δημόσιο ενώ όσοι διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αποδίδουν μεγάλα ποσά για φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές για το προσωπικό που απασχολούν σε εποχή μεγάλης ανεργίας.

Οι γιατροί των πρώην νοσοκομείων ΙΚΑ ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να αναστείλει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (άμεσο κλείσιμο των ιατρείων) για την επανατοποθέτηση από τη διαθεσιμότητα, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθούν οι κρίσεις για κατάταξη σε βαθμούς ΕΣΥ αποκλειστικής απασχόλησης.

Η αναστολή εφαρμογής της τροπολογίας θα βοηθήσει ώστε να μην απογυμνωθούν τα Νοσοκομεία από έμπειρο ιατρικό προσωπικό αλλά και οι ίδιοι οι Ιατροί να επιλέξουν γνωρίζοντας σε ποιά θέση, με ποιό βαθμό και με ποιές αμοιβές καλούνται να αλλάξουν για μια ακόμα φορά τον εργασιακό τους βίο.