ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εξώδικο της ΟΕΝΓΕ για τις μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στο ΠΕΔΥ

Εξώδικο απέστειλε τη Δευτέρα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στους 7 Διοικητές ΥΠΕ για τις μετακινήσεις γιατρών από τα ΚΥ στο ΠΕΔΥ.
Εξώδικο της ΟΕΝΓΕ για τις μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στο ΠΕΔΥ

Εξώδικο απέστειλε τη Δευτέρα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στους 7 Διοικητές ΥΠΕ για τις μετακινήσεις γιατρών από τα ΚΥ στο ΠΕΔΥ.

Στο εξώδικο, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “η εσπευσμένη έκδοση των εντολών μετακίνησης των γιατρώ των Κέντρων Υγείας σε Μονάδες του ΠΕΔΥ για την κάλυψη του πρωϊνού ωραρίου, «λόγω σοβαρότατων υπηρεσιακών αναγκών» (!!!), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική Απόφαση της Διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου., συνιστά απεγνωσμένη προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση και να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα επιλύονται στο χώρο του Π.Ε.Δ.Υ. Αυτό αποτελεί μία άκρως επικίνδυνη πρακτική, που κάνει την εμφάνισή της, εφόσον τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποδυναμώνονται ακόμη περαιτέρω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πληθυσμούς ευθύνης τους.

Εξάλλου, ελάχιστες Μονάδες του Π.Ε.Δ.Υ. ανταποκρίνονται στην ευθύνη να προσφέρουν ακόμη και τις στοιχειώδεις και προβληματικές υπηρεσίες υγείας, που παρείχε το Ι.Κ.Α. και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ουδεμία Μονάδα Υγείας έχει και δεν θα έχει για άγνωστο χρονικό διάστημα, τη δυνατότητα να μετατραπεί σε Κέντρο 24ωρης εφημερίας για οξέα – μη απειλητικά για τη ζωή – περιστατικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης”.


Η ΟΕΝΓΕ διαμαρτύρεται εντονότατα “για την επιχειρούμενη βίαιη και αναγκαστική μετακίνηση Ιατρών από Κέντρα Υγείας της Χώρας σε Μονάδες του Π.Ε.Δ.Υ. για τη κάλυψη του πρωϊνού ωραρίου, με πρόσχημα την κάλυψη επειγουσών και σοβαρότατων υπηρεσιακών αναγκών.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλει "την εν λόγω προπετή, αιφνιδιαστική και βίαιη μετακίνηση και μάλιστα ερήμην τόσο των θιγόμενων Ιατρών όσο και της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε".

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους 7 Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, να ανακαλέσουν τις σχετικές αποφάσεις μετακίνησης γιατρών από Κέντρα Υγείας σε Μονάδες του Π.Ε.Δ.Υ., αλλιώς δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομική και δικαστική δυνατότητα, προκειμένου να “κολασθούν τέτοιες πρακτικές, οι οποίες πλήττουν στο πυρήνα του το Εθνικό Σύστημα Υγείας”.



Διαβάστε επίσης


ΠΕΔΥ: Τεράστιες οι ελλείψεις σε γιατρούς σε όλη την χώρα

ΟΕΝΓΕ: διαλύουν και τα Κέντρα Υγείας- αποτυχημένο το ΠΕΔΥ