ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σταματούν τις επισχέσεις γιατροί & εργαστήρια λόγω εκλογών

Σταματούν τις επισχέσεις τους οι γιατροί και τα εργαστήρια λόγω καλής θέλησης εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

Σταματούν τις επισχέσεις γιατροί & εργαστήρια λόγω εκλογών

Κάπως έτσι μπορεί να μεταφραστεί το αποτέλεσμα της πολύωρης συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με το θέμα των επισχέσεων, οι οποίες ξεκίνησαν την Δευτέρα.

Ουσιαστικά οι γιατροί, έλαβαν περισσότερες υποσχέσεις από τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος δεν δεσμεύθηκε για τα περισσότερα αιτήματα του κλάδου, παρά μόνο για το πλαφόν ανά εργαστήριο, καθώς και την μεταφορά ποσού 40 έως 50 εκατ. ευρώ για τους ιδιώτες παρόχους που επιβαρύνθηκαν το 5μηνο του έτους, για όσο διάστημα δηλαδή ήταν κλειστά τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ. Στην περίπτωση που τελικά συμφωνηθεί η λογική πλαφόν ανά πάροχο, οι πιο ευνοημένοι θα είναι σίγουρα τα μεγάλα εργαστήρια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκο, από την σημερινή συζήτηση προέκυψε ακόμη, ότι ο Σύλλογος θα εκπονήσει τα quidelines, δηλαδή τις κατευθυντήριες γραμμές και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα μέσα σε ένα μήνα, τα οποία θα παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ θα δημιουργήσει και μία Επιροπή που θα ελέγχει την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, δεσμεύθηκε στην συνάντηση, ότι θα επιταχυνθούν όλες οι πληρωμές, ενώ δόθηκε εντολή για άμεση εξόφληση του μηνός Φεβρουαρίου.

Πάντως, το κορυφαίο ζήτημα που βρίσκεται στην ατζέντα των γιατρών και δεν είναι άλλο από την αύξηση του προυπολογισμού δεν συζητήθηκε καν, καθώς ο κ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δεν αντέχει οποιαδήποτε αύξηση. Αντέχει όμως όπως όλοι βλέπουν και λένε και κυρίως το ιατρικό σώμα, την καταβαράθρωση της δημόσιας υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης με θύματα τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις μνημονιακές πολιτικές.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αμέσως μετά την συνάντηση τόνισε: «Όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα παραδώσει στο Υπουργείο τις συνταγογραφικές οδηγίες, όπως αυτές υπηρετούν τα διεθνή πρότυπα και εξασφαλίζουν την υγεία των ασθενών, βάσει των οποίων και εντός αυτών θα είναι υποχρεωμένα τα διαγνωστικά κέντρα να εκτελούν τις ιατρικές εξετάσεις. Έξω από αυτές τις οδηγίες δεν θα έχουν αυτή την υποχρέωση. Δεύτερον, είμαστε σε μία συζήτηση για το πώς θα γίνει η κατανομή του προϋπολογισμού. Να ξεκαθαρίσω ότι εγώ έχω δεσμευτεί να υλοποιήσω, με τον κ. Μπέζα, την κοινή τους πρόταση. Η κοινή τους πρόταση εκφράζεται προς το Υπουργείο μέσω του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Στην παρούσα φάση αυτό που ισχύει σήμερα είναι ένας συνδυασμός κατανομής του ποσού ανά γεωγραφική περιφέρεια και ανά πάροχο. Αλλά επαναλαμβάνω, εφόσον ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταλήξει σε κάτι διαφορετικό -άμεσα φυσικά για να μπορούμε προχωρή-σουμε στο σχεδιασμό- θα αλλάξουμε το μοντέλο» .

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα οριστεί το πλαφόν, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:
«Θέλω να πω ότι, όπως είχαμε πει από την αρχή, την τελευταία εβδομάδα εκάστου μηνός θα υπάρχει, για όσους παρόχους έχουν ξεπεράσει τα όρια, δυνατότητα να μην εκτελούν και να πηγαίνει ο ασφαλισμένος σε κάποιον άλλον ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει το σχετικό πλαφόν. Να πω, επίσης, ότι θα συστήσουμε άμεσα ομάδα που θα παρακολουθεί τη ροή πληρωμής των ληξιπροθέσμων. Κοινή μας βούληση είναι να πληρωθούν τα λεφτά αυτά όσο το γίνεται πιο γρήγορα. Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό μου, κ. Μπέζα, που ήταν ο κύριος διαπραγματευτής όλης αυτής της περιόδου και βεβαίως, τον κ. Βλασταράκο, που έδειξε - θέλω να το πω αυτό- πολύ εποικοδομητικό πνεύμα. Χωρίς την ενεργό παρουσία του ιατρικού κόσμου δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. ΜΙχ. Βλασταράκος, δήλωσε:
«Επιμένω και ο Υπουργός έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό. Μαζί θα καταβάλλουμε προσπάθειες, παρά τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν για τη χώρα μας και τις αναλογιζόμαστε, ώστε ο προϋπολογισμός να αυξηθεί διότι αυτό επιβάλουν οι ανάγκες των ασφαλισμένων. Δεχτήκαμε την αναπλήρωση του πρώτου πενταμήνου μέσα από τον ίδιο τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, διότι επιβαρύνθηκαν οι ιδιωτικοί πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας από τη μη λειτουργία των δομών του ΕΟΠΥΥ και την υπόσχεση του Υπουργείου να καταβάλει προσπάθειες στην αναπλήρωση αυτή.

Δέχτηκε το Υπουργείο τις προτάσεις μας σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες των διαγνωστικών εξετάσεων, τις υποχρεωτικές, τις οποίες αναλαμβάνει, με βαριά ευθύνη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να διεκπεραιώσει. Ότι το κάθε παραπεμπτικό που εκτελείται θα πρέπει να αμείβεται με τον τρόπο με τον οποίο έχουμε καθορίσει και η ύπαρξη του clawback να είναι δυνητική, μέσα από ένα μηχανισμό. Ότι η εξόφληση των οφειλομένων άρχισε ήδη και ο Υπουργός έδωσε την εντολή να εξοφληθεί ο Φεβρουάριος μήνας του τρέχοντος έτους για τους εργαστηριακούς αλλά και συστήθηκε κοινή επιτροπή από το Υπουργείο και τον ΠΙΣ, ώστε να παρακολουθούμε και την εξόφληση των οφειλομένων, καθώς και επίσης την παρακολούθηση της εφαρμογής των κατευθυντηρίων οδηγιών και τη δυνητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, για να παρεμβαίνουμε όπου υπάρχουν παθογένειες και αδυναμίες.
Η απόφαση –και ευχαριστώ όλους τους παρόχους υγείας- της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης των φορέων, των παρόχων, ήταν ομόφωνη, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο, τους ασφαλισμένους μας, οι οποίοι έχουν υποστεί πολλές δοκιμασίες, να αναστείλουμε την επίσχεση εργασίας».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Γιώργος Βουγιούκας, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σταματήσαμε την επίσχεση. Αποφασίσαμε αναστολή της επίσχεσης, κατανοώντας την αδυναμία του Υπουργείου και του Υπουργού για αύξηση του άκρως ελλειμματικού προϋπολογισμού λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βρίσκεται η χώρα μας και για το γεγονός ότι ξεκινήσαμε αυτή την επίσχεση σε μια προεκλογική περίοδο που δεν θέλαμε να εκληφθεί ως εκβιαστικό μέτρο στο πρόσωπο του Υπουργού.

Από εκεί και πέρα έχουμε μια σημαντική διαφωνία, όσον αφορά στην εφαρμογή του πλαφόν, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί στον ασφαλισμένο το δικαίωμά του να επιλέγει τον γιατρό της προτίμησής του και, δεύτερον, το κίνητρο στους παρόχους να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Για εμάς αυτά τα δύο, που συντείνουν στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι επιθυμεί κάθε καλόπιστος άνθρωπος και κυρίως ο Υπουργός, ο οποίος θέλει να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού με τον καλύτερο τρόπο».

Ας δούμε στην συνέχεια, την δήλωση του κ. Γιάννη Μπασκόζου, Α' Αντιπροέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με αφορμή τις εξελίξεις για τους εργαστηριακούς γιατρούς έχει ως εξής:

«Η άκαμπτη μνημονιακή εμμονή της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας για αλόγιστη περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας οδηγεί σε αδιέξοδο.
Με τον κουτσουρεμένο προϋπολογισμό για το 2014, σαν συνέχεια συνεχώς μειούμενων προϋπολογισμών υγείας, ούτε οι ασθενείς θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν, ούτε τα μικρά εργαστήρια των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων να επιβιώσουν.

Εάν επιτρέψουμε να επικρατήσει η λογική της κυβέρνησης για περιορισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς καμία μελέτη των πραγματικών αναγκών και χωρίς μέριμνα για την αποφυγή κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και μονοπώλησης του χώρου, δύο είναι οι πιθανές προοπτικές. Είτε θα εξοντωθούν τα μικρομεσαία εργαστήρια της γειτονιάς, είτε θα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του.Εμείς δεν δεχόμαστε αυτή την προοπτική.

Είναι φανερό. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα στον χώρο της εργαστηριακής ιατρικής. Οι τζίροι των μεγάλων επιχειρήσεων τους επιτρέπουν να «διαπραγματεύονται» χωρίς να υπολογίζουν την επιβίωση των μικρών εργαστηρίων.
Ακόμα πιο φανερό είναι πως αν επιτρέψουμε να συνεχίζεται η καταστροφική μνημονιακή πολιτική στην υγεία , λύση για τα προβλήματά μας δεν υπάρχει.
Με ψηλά το κεφάλι, με αλληλεγγύη και συμπαράταξη με το λαό που ταλαιπωρείται, ένα δρόμο έχουμε. Να σταματήσουμε αυτή την καταστροφική πολιτική».

Την δήλωση, υπογράφουν ακόμη, η κυρία Μαρία Καλαμάρη- Αντιπρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ, ΓΓ ΠΕΕΒΙ και ο Μιχάλης Ψαλτάκος, μέλος του ΔΣ ΠΟΣΙΠΥ

Διαβάστε ακόμη:

Κρίσιμη συνάντηση σήμερα με γιατρούς και απειλές Άδωνι για τέλος συμβάσεων

Προεκλογικές υποσχέσεις Άδωνι στο παρά 5΄για το clawback

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών στηρίζει τις επισχέσειςΕμπλοκή στην υγεία - σε επισχέσεις και οι Κλινικές

Εμπλοκή στην υγεία - σε επισχέσεις και οι Κλινικές

Οι υποσχέσεις για το clawback και το μικρό καλάθι των γιατρών