ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Αντισυνταγματικό το πλαφόν συνταγογράφησης στα γενόσημα»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία κρούει για μια ακόμη φορά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και περνά στην αντεπίθεση ενάντια στην απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να καθορίσει ανώτατα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο.

«Αντισυνταγματικό το πλαφόν συνταγογράφησης στα γενόσημα»

Και ήδη με προσφυγή του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητά να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει το ανώτατο πλαφόν συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ανά γιατρό, καθώς θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Στην προσφυγή του ΣΦΕΕ αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια ο κίνδυνος και η απειλή βλάβης της υγείας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού που είναι υποχρεωμένοι λόγω σοβαρών ασθενειών να λαμβάνουν συνεχώς και αδιαλείπτως τα φάρμακά τους.

Ειδικότερα, με την από 29.4.2014 απόφαση του πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Ενδεικτικά, το κόστος των φαρμάκων που γράφει ανά ασφαλισμένο ένας καρδιολόγος στην Αττική δεν πρέπει τον ερχόμενο Αύγουστο να ξεπεράσει τα 36,12 ευρώ και τον Σεπτέμβριο τα 38,24 ευρώ.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη το όριο φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο για έναν καρδιολόγο είναι τον Αύγουστο 36,15 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 37,17 ευρώ, στο Ηράκλειο Κρήτης 36,45 ευρώ (Αύγουστο) και 34,23 ευρώ (Σεπτέμβριο) και στην Καβάλα 41,70 ευρώ και 40,98 ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων από την καθιέρωση του πλαφόν απειλείται η βλάβη της υγείας μεγάλης ομάδας πληθυσμού, η οποία πρέπει να λαμβάνει συνεχώς και αδιαλείπτως φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους.

Ακόμη, η εν λόγω απόφαση αγνοεί, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, κάθε κανόνα επιστημονικής αντιμετώπισης των ασθενούντων πολιτών, αφού θέτει για πρώτη φορά ως μοναδική υποχρέωση του γιατρού τη συνταγράφηση γενοσήμων φαρμάκων.

Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται το άρθρο 21 του Συντάγματος, αφού η επίμαχη απόφαση του πρόεδρου του ΕΟΠΠΥ θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, τη στιγμή μάλιστα που η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι δυνατό να επιτευχθεί με άλλες μεθόδους.

Πηγή: newsbomb.gr