ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ακόμα χωρίς δημόσια παιδοχειρουργική κάλυψη Πειραιάς και νησιά

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τη στιγμή που σταμάτησε να λειτουργεί το Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Τζανείου Νοσοκομείου, αφήνοντας ολόκληρο τον Πειραιά αλλά και τα νησιωτικά τμήματα χωρίς δημόσια παιδοχειρουργική κάλυψη.

Ακόμα χωρίς δημόσια παιδοχειρουργική κάλυψη Πειραιάς και νησιά

Παρά κάποιες κινήσεις από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του Τζανείου, το τμήμα αυτή τη στιγμή φαίνεται να λειτουργεί μόνο στα χαρτιά, καθώς παιδιά που χρήζουν ανάγκης άμεσης εισαγωγής σε χειρουργεία παραπέμπονται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στην Αθήνα.

Η οδύσσεια για γονείς και μικρούς ασθενείς ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν μετά από συνταξιοδοτήσεις στο τμήμα έμεινε μόνο ο Συντονιστής Διευθυντής, ο οποίος στη συνέχεια μετακινήθηκε στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, «δήθεν» για κάλυψη εφημεριών, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων.

Το ζήτημα της κλειστής παιδοχειρουργικής κλινικής του Τζανείου, που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη δημόσια υγεία και δη στην περίθαλψη μικρών παιδιών είχε αναδείξει ως μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ο Ηλίας Σιώρας. Τόσο η ΕΙΝΑΠ όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και η πρόεδρός του Βαρβάρα Ανεμοδουρά κινητοποιήθηκαν ζητώντας άμεση λύση από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Τελικά, στις αρχές Ιουλίου ο εν λόγω Διευθυντής επανήλθε στο Τζάνειο από το Αγία Σοφία, μετά από αίτημα του υπουργείου και της διοίκησης του νοσοκομείου. Ωστόσο, αμέσως μετά την επιστροφή του βγήκε σε άδεια, με αποτέλεσμα η Παιδοχειρουργική Κλινική να παραμένει κλειστή.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ερωτήματα στους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων, καθώς πέρα από την επιστροφή του εν λόγω γιατρού, δεν λήφθηκε άλλο μέτρο ώστε να στελεχωθεί το τμήμα. Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση του Τζανείου δεν έχει ζητήσει επικουρικούς γιατρούς, ενώ δεν υπάρχουν επίσης ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί ή νοσηλευτές για το Παιδοχειρουργικό. Από τη μεριά του, ούτε το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε διορισμούς μόνιμων γιατρών για το συγκεκριμένο τμήμα. Οι φήμες μάλιστα φουντώνουν, ότι ο εν λόγω διευθυντής που τώρα βρίσκεται σε άδεια, θα μετακινηθεί εκ νέου στο Αγία Σοφία.

Παράλληλα, οι μικροί ασθενείς από τον Πειραιά, τις γύρω περιοχές και τα νησιά συνεχίζουν να παραπέμπονται στην Αθήνα. Στο Αγία Σοφία καταφθάνουν σε κάθε γενική εφημερία τουλάχιστον 5 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από το Τζάνειο, με παιδιά που χρειάζονται άμεση εισαγωγή σε χειρουργείο. Ο αριθμός αυτός όμως είναι πολύ μεγαλύτερος, αν υπολογίσει κανείς και τα παιδιά που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Παίδων από τους γονείς τους, με δικά τους μέσα.

Άνθρωποι του ΕΣΥ κάνουν λόγο για σκάνδαλο και ενδεχόμενη προσπάθεια υποβάθμισης του Τζανείου, ενός νοσοκομείου που καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες περιοχών με μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και γεωγραφικά προβλήματα. Μάλιστα, με βάση τα παραπάνω, δεν αποκλείουν να περάσει ακόμα καιρός μέχρι να λειτουργήσει ξανά το Παιδοχειρουργικό Τμήμα. Μέχρι τότε οργισμένοι γονείς και ταλαιπωρημένα παιδιά θα συνεχίσουν να συρρέουν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και ο Πειραιάς θα παραμένει χωρίς δημόσια Παιδοχειρουργική Κλινική.

Πηγή: Newsbomb.gr


Διαβάστε επίσης:

Ολόκληρος ο Πειραιάς χωρίς Παιδοχειρουργική Κλινική